Miten hiilihapolliset juomat vaikuttavat terveyteen?

Kokis maistuu herkullisen makealta ja raikastavalta etenkin kuumana kesäpäivänä. Hiilihapollisten juomien kuplat, makeus ja virkistävä vaikutus houkuttelevat monia juomaan limsaa päivittäin. Hiilihapollisten juomien sokeripitoisuus on nykypäivänä monen tiedossa, joten perinteinen kokis saatetaan korvata sokerittomalla, keinotekoisesti makeutetulla versiolla, joka sokerittomuutensa takia sisältää myös todella vähän kaloreita. Keinotekoisesti makeutetut juomat voivat kuitenkin olla jopa sokeria haitallisempia hampaille ja elimistölle. Miten hiilihapolliset juomat vaikuttavat terveyteen ja kannaattaako niitä juoda ollenkaan? Otetaan selvää.

Monien tieteellisten tutkimusten mukaan hiilihapotetut juomat voivat olla haitallisia terveydelle, etenkin suurissa määrissä pitkällä ajanjaksolla nautittuna. Laske hetkeksi kokispullo käsistäsi ja lue lisää siitä, miten hiilihapolliset juomat vaikuttavat elimistöösi.

Mitä hiilihapotetut juomat tarkalleen ottaen sisältävät?

Hiilihapotettujen juomien (limsat, maustetut kivennäisvedet ja energiajuomat) valmistuksessa sekoitetaan suodatettua vettä, hiilidioksidia, aromeita, makeutusaineita (sokeria, aspartaamia jne.) ja lisäaineita, jotka kontrolloivat ja lisäävät ruuan hapokkuutta saaden aikaan raikastavan tunteen.

Virvoitusjuomissa on hyvin vähän tai ei ollenkaan ravintoaineita, ja vaikka ne tuntuvatkin täyttävän vatsaa, ei elimistö saa niistä periaatteessa mitään hyödyllistä käyttöönsä. Alkunsa virvoitusjuomat saivat lääketeollisuudessa, kun niitä kehiteltiin parantaviksi juomiksi esimerkiksi päänsäryn ja ruuansulatuksen vaivojen helpottamiseksi.

Niistä ajoista on kulunut jo kauan ja nykyään limsoja löytyy monissa eri mauissa, väreissä ja muodoissa. Tunnetuimpia merkkejä ovat mm. Coca-Cola, Fanta, Pepsi, 7Up, Mountain Dew ja Sprite. Energiajuomia löytyy myös monia eri merkkejä. Yhdistävänä tekijänä kaikilla näillä on kuitenkin hiilihapot, makeus ja hapokkuus.

Miten ne vaikuttavat terveyteen? Virvoitusjuomien vaikutusta ihmisen terveyteen on tutkittu laajalti, ja etenkin niiden vaikutuksia lapsiin ja nuoriin, jotka ovat yksi suurimmista virvoitusjuomien kohderyhmistä. Alla näet listattuna virvoitusjuomien aiheuttamat haitalliset oireet, jotka vaihtelevat ihmisestä ihmiseen. Oireet esiintyvät etenkin silloin, kun hiilihapotettuja juomia kulutetaan paljon joka päivä.

Oireita, jotka syntyvät liiallisesta hiilihapollisten juomien kulutuksesta

  • Päänsärky
  • Tärinä
  • Sydämen rytmihäiriöt
  • Ahdistus
  • Uniongelmat ja unettomuus
  • Masennus
  • Pahoinvointi ja oksentelu
  • Jatkuva virtsaamisen tarve
  • Luuntiheyden aleneminen (hiilihapolliset juomat vaikeuttavat kalsiumin imeytymistä)
  • Ruokahalun menettäminen

Miten hiilihapotetut juomat vaikuttavat terveyteen?

Uusi tutkimuksia virvoitusjuomien haittavaikutuksista ilmestyy jatkuvasti. Monet terveysalan ammattilaiset suosittelevat hiilihapollisista juomista luopumista kokonaan ja joissakin maissa esimerkiksi energiajuomien myyntiä alaikäisille on rajoitettu.

hiilihapolliset-juomat

Vaikutus keskushermoston toimintaan

Monet hiilihapotetut juomat sisältävät korkean pitoisuuden kofeiinia. Kofeiini on piristävä alkaloidi, jota esiintyy luonnossa yli 60 kasvin lehdissä, siemenissä ja hedelmissä. Kofeiini stimuloi keskushermostoa ja sydäntä, joka pitää mielen virkeänä  ja valppaana ja estää väsymyksen syntymistä. Tämän takia monet meistä nauttivatkin kupin tai kaksi kahvia aamuisin, sillä muuten voi tuntua siltä, ettei herää kunnolla.

Kofeiini myös laajentaa verisuonia ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Pieni määrä kofeiinia päivittäin on hyödyllistä terveydelle, mutta suurissa määrissä sen vaikutukset kääntyvät negatiivisiksi. Liiallinen kofeiini aiheuttaa riippuvuttaa, päänsärkyä, sydämen rytmihäiriöitä, tärinää, ahdistusta ja unettomuutta. Pidä huolta siitä, ettet juo liikaa teetä, kahvia tai hiilihapollisia juomia.

Karsinogeeninen vaikutus

Hiilihapotetuissa juomissa on miellyttävä väri ja maku, ne pysyvät tuoreina pitkään, kunhan pullo tai tölkki pysyy suljettuna, eikä sisältö pääse kontaktiin ilman kanssa.

Pitkä säilyvyys, vahva väri ja maku tarkoittavat ikävä kyllä sitä, että virvoitusjuomat ovat täynnä vesi

Jätä siis hiilihapotetut juomat hyllyyn ja juo niiden sijaan vettä, kotitekoista tuorepuristettua mehua ja smoothiejuomia. Jos vesi maistuu mielestäsi tylsältä, purista sekaan tippa sitruunan tai limen mehua, tai laita sekaan appelsiinilohkoja, mansikoita, mustikoita tai vadelmia oman maun mukaan.

Etenkin raskaana olevien naisten tulisi välttää hiilihapollisia juomia, samaten niiden, jotka kärsivät ahdistuksesta, rintakehän ongelmista, mahahaavoista, verenkierron häiriöistä, korkeasta verenpaineesta ja migreenistä.

Muista, että terveellinen keho tuottaa terveellisen ja onnellisen mielen.