Terveellisiä tapoja aineenvaihdunnan parantamiseksi

Haluaisitko parantaa aineenvaihduntaasi, jotta voisit pudottaa painoa tehokkaammin? Ota avuksesi nämä terveelliset vinkit!

Aineenvaihduntasi toimii siten, että se muuntaa nauttimasi ruoan ja juomat energiaksi. Jotkut tunnusluvut, kuten BMR-arvo (Basal Metabolic Rate), voivat kertoa sinulle mikä on se kalorimäärä, jonka kehosi tarvitsee tiettyä aktiivisuuden tasoa varten.

Kehosi aineenvaihdunta

tiimalasi

Mikä on salaisuus painon pudottamiseen vaivattomammin? Jos kilojen vähentäminen on sinunkin tavoitteenasi, yksi loistava ohje on tämä: nopeuta aineenvaihduntaasi.

Aerobinen liikunta

Jos teet vähintään 30 minuuttia fyysistä liikuntaa päivässä, voit parantaa aineenvaihduntaasi.

Tähän voi sisältyä monen tyyppisiä liikuntamuotoja: reipas kävely, hölkkääminen, uinti tai mikä tahansa muu nopeatempoinen liikunta tai urheilu. Näin voit polttaa kaloreita sekä estää sitä, että painosi nousisi.

Dynaamiset aktiviteetit

Jos sinulla on sellaisia harrastuksia, joihin kuuluu fyysistä aktiivisuutta, voit paremmin tehostaa aineenvaihduntaasi.

Useat tavalliset asiat, kuten muun muassa puutarhan hoito, portaiden kävely hissin sijasta, puhelimessa puhuminen seisten, tai vaikkapa auton parkkeeraaminen kauas ruokakaupasta, ovat tällaisesta aineenvaihduntaa lisäävästä hyötyliikunnasta hyviä esimerkkejä.

Joka ikinen päivä sinulla on siis lukuisia pieniä mahdollisuuksia parantaa aineenvaihduntaasi hyötyliikunnan avulla.

Fyysinen kestävyys

Painonnosto tai jonkin kestävyyttä parantavan koneen käyttö kahden, kolmen tai neljän tunnin ajan viikossa voi auttaa sinua parantamaan aineenvaihduntaasi.

Voit huomata tällaisen liikunnan vaikutukset jo muutaman tunnin jälkeen.

Hyvän aamiaisen syönti

terveellinen ruoka aineenvaihdunnan parantamiseksi

Täysi aamiainen aktivoi aineenvaihduntaasi jokaisen päivän alussa. Aineenvaihdunnan taso alenee yöllä, sillä ihminen ei tällöin syö moneen tuntiin.

Kehosi solujen täytyy tulla korvatuiksi ruoan avulla, sillä muuten ne sopeutuvat selviytymään vähemmällä rasvamäärällä, jotta tulevaisuudessa ei ilmenisi puutetta.

Syö usea ateria päivässä

Vaikka aamiainen onkin päivän kaikkein tärkein ateria, tämä ei ole ainoa hetki jolloin syönti on tärkeä asia aineenvaihdunnan pitämiseksi terveellä tasolla.

Aineenvaihduntasi voi nimittäin toimia paljon tehokkaammin, jos nautit päivän aikana usean pienen aterian. Sinun tulisi siis syödä pienempiä määriä 2-4 tunnin välein koko päivän ajan, jotta voisit tehostaa verenkiertoasi sekä stimuloida aineenvaihduntaasi toimimaan tehokkaammin.

Huomaa, että jos jätät väliin aterioita, aineenvaihduntasi teho vähenee, jotta kehosi voisi säilyttää paremmin jäljellä olevan energiasi.

Valitse terveellisiä ruokia

Pidä ruokavaliosi ravinteikkaana, ja varmista, että se sisältää runsaasti kuitua ja vain vähän sokeria, jotta voisit parantaa aineenvaihduntaasi.

Hyvään ruokavalioon kuuluu seuraavia tuotteita:

  • täysjyväviljoja
  • kalaa
  • lehteviä viherkasveja
  • mustikoita
  • tomaatteja

Kun syöt sokeria, vaihdat aineenvaihduntasi vaihdetta siten, että vaikutat rasvan varastointiin kehossasi.

Korkea verensokeritaso vaikuttaa insuliinin lisääntymisen ohella siten, että se lähettää kehollesi käskyn varastoida energiaa, jota et käytä, rasvan muodossa.

Tietyt mausteiset ruoat, kuten chilipippuri, ovat avuksi aineenvaihdunnan nopeuttamisessa.

Vesi

Kannattaa juoda 2-2,5 litraa vettä joka päivä. Tämä on se määrä nestettä, jonka kehosi tarvitsee, ja se voi olla avuksi aineenvaihduntasi tehostamisessa.

Kylmä vesi on paljon parempi vaihtoehto kuin lämmin, sillä se saa kehosi polttamaan enemmän kaloreita. Näin tapahtuu siksi, että veden lämmittämiseen kehon lämpötilaa vastaavaksi vaaditaan työtä.

Nuku riittävästi

lepo

Kun et nuku tarpeeksi, saatat tuntea itsesi nälkäiseksi, vaikka olisit itse asiassa täynnä.

Puutteellinen unensaanti johtaa liialliseen syömiseen, mikä on haitaksi kehosi kyvylle käsitellä aineenvaihdunnassa hiilihydraatteja. Tämän seurauksena on se, että koet painonnousua ja vaikeuksia saada rasvaa poltetuksi.

Useimpien tutkimusten mukaan aikuiset tarvitsevat 7-8 tuntia unta joka yö voidakseen hyvin.

Kookosöljy

Kookosöljyn hyödyt ovat tulleet yhä paremmin tunnetuiksi. Jos korvaat tavallisen keittiössä käyttämäsi öljyn kookosöljyllä, voit auttaa kehoasi polttamaan rasvaa nopeammin.

Paras asia tässä on se, että kookosöljyn sisältämät rasvat tulevat helposti käsitellyiksi ruoansulatuksessa, ja ne stimuloivat aineenvaihduntaasi polttamaan jopa kolme kertaa enemmän kaloreita kuin muiden öljyjen kohdalla, ja tämä koskee kuuden tunnin jaksoa.

Lue aiheesta lisää: 9 tapaa käyttää kookosöljyä kehon ja kasvojen hoidossa

Lisää proteiinien saantiasi

Jos lisäät hiukan proteiinien määrää ravinnossasi, voit tehdä ruokavaliostasi tasapainoisen, ja kehosi pystyy paremmin karkottamaan kiloja nopeasti. Korkealuokkaisen proteiinin antama lisäpanos on avuksi aineenvaihdunnan kohentamisessa.

Kun mainitsemme korkealuokkaiset proteiinit, tarkoitamme tällä sellaisia, jotka vastaavat kehosi tarpeisiin. Ne proteiinit, joissa on suuri määrä aminohappoja, kuten lihan ja kalan sisältämät, ovat erinomainen valinta mitä tahansa ruokavaliota koskien. Siksi vähärasvaiset lihat ja kananmunat ovatkin hyviä proteiinin lähteitä silloin, kun haluat aktivoida aineenvaihduntaasi.

Seuraa näitä perusohjeita, ja voit tehostaa aineenvaihduntaasi terveellisesti ja vaivatta!

UUTISIA VERKOSSA