Migreenin syyt, joista et ehkä tiennyt

tammikuu 7, 2018
Yksi yleisimmistä syistä migreeniin on ilmanpaineen muutos. Migreeneistä voi kärsiä myös viikonloppuisin, koska silloin aivot lepäävät.

Päänsäryt ovat niin tavallisia, että useinkaan ihmiset eivät anna niille niiden tarvitsemaa huomiota.

Migreenit voivat johtua useista eri tekijöistä. Jotkut niistä ovat geneettisiä ja toiset verisuoniin liittyviä.

Sinun olisi hyvä tietää joitakin syitä tähän ongelmaan, joka vaikuttaa tuhansiin ihmisiin ympäri maailmaa.

Mitä syitä migreeniin on?

Migreenien varsinaista syytä ei täysin tunneta. On kuitenkin joitakin tekijöitä, jotka laukaisevat monilla tämän lamauttavan vaivan.

Jos kärsit voimakkaasta päänsärystä, se voi johtua seuraavista tekijöistä:

1. Ilmasto

Ympäristön lämpötilan ja kosteuden muutokset voivat vaikuttaa mielialaasi. Tästä ei ole epäilystäkään. Ne voivat myös aiheuttaa migreenin tai pahentaa sitä.

Päänsäryt voimistuvat, kun ilmanpaineessa tapahtuu lasku. Sama tapahtuu silloin, kun on liian kuuma tai ilmassa on paljon kosteutta.

Vaikka et voikaan vaikuttaa ilmastoon, voit ainakin valmistautua kohtaamaan tilanteen. Esimerkiksi kesäkuumalla voit välttää menemästä ulos keskipäivällä. Voit myös siirtää fyysisiä aktiviteetteja myöhemmäksi.

2. Ruoka

juustolautanen

Jotkut ruoat voivat lisätä päänsärkyjä. Näihin kuuluvat esimerkiksi kypsytetyt juustot, leikkeleet ja rasvassa paistetut ruoat.

Jos sinulla on taipumusta koviin päänsärkyihin, sinun tulisi myös välttää paljon keinotekoisia säilöntä- ja lisäaineita sisältäviä ruokia (mikä nykyään tarkoittaa suurinta osaa marketeissa myytävistä ruoista).

Sinun tulisi elää terveellisemmin ja noudattaa ruokavaliota, johon kuuluu paljon tuoreita hedelmiä ja kasviksia. Tämä pätee erityisesti silloin, jos kärsit migreeneistä.

3. Viikonloput

Vaikka tämä saattaa vaikuttaa oudolta, lauantait ja sunnuntait ovat yksi päänsärkyjen syistä. Ne ovat viikon odotetuimpia päiviä, mutta voivat laukaista säryn.

Tämä johtuu siitä, että maanantaista perjantaihin stressitasosi on erittäin korkealla työstä, velvollisuuksista tai opinnoista johtuen. Kun viikonloppu sitten saapuu, kehosi rentoutuu liiaksi ja sen tavoissa tapahtuu muutoksia: menet nukkumaan ja heräät myöhemmin, menet ulos juhlimaan, syöt epäterveellisiä ruokia ja teet liian paljon asioita lyhyellä aikavälillä jne.

4. Kofeiini

Kofeiinia ei ole ainoastaan kahvissa, vaan myös virvoitusjuomissa (enimmäkseen kolajuomissa).

Kofeiini kuivattaa elimistöä. Lisäksi se menee suoraan verenkiertoon, josta se sitten kulkeutuu aivoihin ja aiheuttaa muutoksia niissä. Tästä syystä kahvikupillisen jälkeen olo on energinen. Tällä on kuitenkin seuraus: migreenit.

Varo myös kofeiinin puutosta, sillä sekin voi aiheuttaa päänsärkyjä. Jos olet kahvin ystävä, et voi lopettaa sen juomista yhtäkkiä. Se tulee tehdä vähitellen.

5. Liika nukkuminen

nainen nukkuu kauneusunia

Tämä tapahtuu esimerkiksi lomilla tai viikonloppuisin.

Kun pääsi on kipeä, ensimmäiseksi sinulle tulee mieleen mennä pitkäksesi ja levätä. Liiallinen lepo voi kuitenkin aiheuttaa päänsärkyä.

Sinun onkin ennen kaikkea tehtävä muutoksia nukkumistapoihisi.

  • Yli 8 tunnin unet eivät ole paha asia, jos tarvitset sitä. Mutta jos siitä tulee tapa, siitä ei ole niin paljon hyötyä.
  • Monissa tapauksissa sängystä ei haluta nousta ylös aamuisin. Tai sitten nukutaan liian pitkiä päiväunia. On tärkeää välttää näitä tapoja.

6. Alkoholijuomat

Alkoholijuomilla on samanlainen vaikutus kehoosi kuin kofeiinilla.

Säännöllisesti alkoholia juovat ihmiset altistuvat päänsäryille tai migreeneille. Tämä johtuu alkoholin sisältämistä aineista, jotka ovat myrkyllisiä keholle. Ne saavat myös munuaiset ja maksan työskentelemään kovemmin.

Lasillinen punaviiniä illallisen yhteydessä ei ole paha asia. Mutta bilettämään lähteminen joka päivä on.

7. Stressi

Pitkään kestävällä korkealla stressitasolla on monia seurauksia elimistölle.

Saattaa vaikuttaa siltä, ettei kukaan voi välttää stressiä eikä sille voi tehdä mitään. Totuus kuitenkin on, että on olemassa lukuisia menetelmiä stressin ja siitä johtuvien migreenien torjumiseksi.

Voit esimerkiksi harjoittaa meditaatiota tai joogaa. Voit myös käydä vaahtokylvyssä päästyäsi kotiin, lähteä maalle viikonlopuksi tai tehdä jotain kivaa töiden jälkeen.

8. Magnesiumin puute

Jos et syö tätä ravintoainetta riittäviä määriä, saat todennäköisemmin päänsärkyjä. Lisää magnesiumpitoisten ruokien syömistä, kuten:

  • Vehnäleseitä
  • Kuivattuja yrttejä (mm. korianteria ja minttua)
  • Kurpitsan-, auringonkukan-, pellavan- ja seesaminsiemeniä
  • Manteleita, cashew-pähkinöitä ja parapähkinöitä

9. Aistiärsykkeet

miehen värikäs mieli

Jotkut aistiärsykkeet voivat laukaista migreenin. Näihin kuuluvat esimerkiksi valon välähtäminen, hajuvesikaupan tuoksut tai toimintaleffan katsominen elokuvateatterissa.

Keskushermostoa peittävät kalvot ärsyyntyvät joistakin valoista, äänistä tai hajuista. Ne stimuloivat aivoissa sijaitsevia kipureseptoreita.

10. Gluteeniyliherkkyys

Tämä ei tarkoita sitä, että sinulla välttämättä olisi keliakia, vaan lievä gluteeni-intoleranssi.

Voit selvittää, kärsitkö tästä ongelmasta poistamalla ruokavaliostasi gluteenia sisältävät ruoat (keksit, leipä, pizza jne.). Tämän jälkeen näet, vähenevätkö päänsärkysi.

UUTISIA VERKOSSA