Näin juot kahvia terveellisesti

· tammikuu 8, 2016

Ihmisillä on erilaisia mielipiteitä kahviin liittyen – toisille tämä on välttämättömäksi koettu tuote, kun taas toiset välttävät kahvinjuontia terveytensä tai muiden syiden vuoksi. Kahvi on kuitenkin äärimmäisen tunnettu tuote ympäri maailmaa, ja se on olennainen osa monen ihmisen elämää. Joidenkin mielestä se on haitallista terveydelle, ja toiset muistuttavat kahvilla olevan paljon luonnollisia hyötyjä.

Kaikki tämä on kuitenkin kiinni useista tekijöistä, kuten esimerkiksi siitä, kuinka monta kupillista päivässä kahvia nautit, sekä valitsemasi kahvin kofeiinimäärästä. Myös se, mihin tarkoitukseen kahvia käytät on oleellista sen hyötyjen tai haittojen kannalta – onko esimerkiksi kyseessä työtilanne, jossa haluat olla tehokkaampi, vai jotkin muut olosuhteet. Tässä artikkelissa kerromme siis terveellisistä tavoista juoda kahvia – jatka lukemista etenkin siinä tapauksessa, jos kuulut niihin lukuisiin ihmisiin, joille kahvi on olennainen päivittäinen tapa!

Mitä sinun tulisi tietää kahvista?

Olet varmastikin kuullut paljon tästä ruskeasta juomasta, jolla on hyvin tunnistettava ja syvä tuoksu. Kahvi on usein olennainen ihmisiä yhdistävä asia, ja siitä saa apua esimerkiksi silloin, kun sinun tarvitsee pysyä hereillä myöhään opiskelujen tai vaikkapa vapaa-ajan menojen vuoksi.

Olisi kuitenkin hyvä aina kahvia juodessa muistaa, että tässä juomassa on kofeiinia. Kyseinen ainesosa stimuloi keskushermostoa, ja siten se vähentää väsymystä ja uupumusta. Tämä saattaa tietysti kuulostaa mahtavalta hyödyltä heille, jotka ovat uuvuttavissa tai muuten hyvin stressaavissa ammateissa, mutta itse asiassa kahvin pitkän ja lyhemmänkin ajanjakson vaikutukset eivät ole ollenkaan hyväksi ihmisen terveydelle.

Kahvi saa sydämesi lyömään nopeammin, ärsyttää vatsan sisustaa sekä saa sinut tuntemaan olosi virkeämmäksi tai valppaammaksi. Se lisää myös ruokahaluasi, ja tiettyjen tutkimusten mukaan kahvi tekee opiskelusta helpompaa sekä edistää tietynlaisen tiedon muistamista.

Kahvikupillinen

Yleisesti ottaen kohtuullinen kahvinjuonti ei ole millään vakavalla tavalla ihmisen terveydelle haitaksi. Kahvia paljon juovat ihmiset tuppaavat muuttua kahvin alkaloideille sietokykyisemmiksi, joten tässä käy aivan kuten minkä tahansa muunkin lääkkeen kanssa. Siksi sellainen henkilö, joka juo kaksi tai useamman kupillista kahvia päivässä kokee paljon vähemmän vaikutuksia kuin sellainen ihminen, joka ei ole tottunut juomaan kahvia.

Jos kahvinjuonnin lisäksi tupakoit, et harrasta juurikaan liikuntaa, syöt paljon pikaruokaa sekä vietät lisäksi paljon aikaa istuma-asennossa, on sinulla suurempi todennäköisyys kärsiä vakavista terveysongelmista. Tämä ei liity pelkästään kahvinjuontiin, vaan johtuu kaikkien niiden riskitekijöiden kasaantumisesta, joita elämäntapasi yhdistettynä kahvinjuontiin aiheuttaa.

On myös hyödyllistä pitää mielessä, että anemiaa sairastavien sekä kasvissyöjien ja vegaanien ei ole hyväksi juoda kovin paljoa kahvia, sillä kuten teekin, estää kahvi elimistöä imeyttämästä rautaa kovin tehokkaasti. Muut sellaiset ruoat, joilla on tämä sama vaikutus, ovat suklaa ja cola-juomat. Kahvi voi myös vähentää kykyäsi imeyttää elimistöösi kalsiumia, joten emme suosittele tätä juomaa niille, joilla on osteoporoosia tai rikkoontumista luissa tai hampaissa.

Kahvin kaato

Terveellisempiä tapoja juoda kahvia

Tuntuuko sinusta siltä, että olet koukussa kahviin? Tarvitsetko yhä enemmän ja enemmän tätä juomaa, jotta pysyisit virkeänä ja valppaana? Juotko useamman kuin neljä kupillista kahvia päivässä, ja tuleeko kahvisi olla niin mustaa ja vahvaa kuin vain mahdollista? Onko sinulla joitakin yllä luettelemistamme riskitekijöistä elämäntapaasi liittyen? Jos näin on, tulisi sinun olla erityisen tarkkana näiden neuvojen kanssa, jotta voisit muuttaa kahvinjuontitottumuksesi terveellisemmiksi.

  • Vältä laittamasta kahviisi maitoa, kermaa tai kovin suurta määrää sokeria. Sen sijaan voit laittaa muutaman tipan rasvatonta maitoa, steviaa tai raakasokeria. Näin pystyt vähentämään elimistöösi päätyvien kaloreiden määrää.
  • Älä korvaa aamiaistasi usealla kahvikupillisella – älä siis yritä ”huijata” vatsaasi kahvilla. Kehosi tarvitsee polttoainetta toimiakseen kunnolla joka päivä, ja tämän tulee koostua hedelmistä, täysjyväviljoista ja maitotuotteista.
  • Jos elimistösi on hyvin nesteytetty (vedellä, luonnollisessa muodossa olevilla hedelmillä ja yrttiteellä), tulet tuntemaan itsesi vähemmän väsyneeksi ja stressaantuneeksi, ja siten et halua kahvia aivan yhtä paljon kuin aikaisemmin.
Kahvikuppi ja kahvipavut

  • Varmista, että saat tarpeeksi lepoa, jotta voisit vähentää helpommin kahvinjuontiasi. Jos olet tuntenut itsesi viime aikoina hyvin ärsyyntyneeksi tai ahdistuneeksi, tai jos olet huonolla tuulella tai kärsit unettomuudesta, saattaa syynä olla se, että kahvilla on elimistössäsi huonoja vaikutuksia.
  • Korvaa kahvi siis luonnollisilla teelaaduilla tai kofeiinittomalla kahvilla. Nämä juomat vaikuttavat sinuun paljon positiivisemmin, ja siten olet huomattavasti rauhallisempi ja rentoutuneempi.
  • Jos sinulla on korkea verenpaine, munuais- tai sydän- ja verisuoniongelmia, tai jos kärsit anemiasta, olet ylipainoinen tai raskaana, suosittelemme, että et joisi kahvia ollenkaan tai jättäisit sen nauttimisen mahdollisimman vähäiseksi.
  • Älä juo kahvia, jos syöt masennuslääkkeitä tai poltat tupakkaa, sillä nämä yhdistelmät voivat aiheuttaa pahoja päänsärkyjä, verenpaineen nousua ja migreenejä.
  • Valitse aina luonnonmukaisesti tuotettu kahvi. Se sattaa tietysti olla hintavampaa kuin muut kahvit joita löydät supermarketeista, ja saatat joutua lähtemään hiukan kauemmaksi johonkin erikoiskauppaan, mutta ero teollisen ja luonnollisen kahvin välillä on todella suuri. Luonnollisesti tuotettua kahvia ei käsitellä hyönteismyrkyillä ja muilla torjunta-aineilla, ja siten se on terveydelle paljon parempi vaihtoehto. Lisäksi luonnonmukainen kahvi käsittää isompikokoisia papuja, ja niistä saa enemmän juomaa, joten teet samalla ympäristöä auttavan teon.
Kahvipavut ja jauhettu kahvi

  • Tee sijoitus hyvään kahvinkeittimeen. Tällä tavalla saat maksimaalisesti irti ostamistasi pavuista, ja säästät rahaa sekä vältät turhaa jätettä. Käytä puhdistettua vettä keittäessäsi kahvisi, jotta voisit välttää kemikaalien pääsyn elimistöösi. Voit myös ostaa kahvipapujen jauhajan, jotta voit jauhaa omat papusi.
  • Valitse vihreä kahvi. Tämä kahvilaatu on saanut paljon suosiota viime aikoina, sillä asiantuntijoiden mukaan sillä on ominaisuuksia, jotka ovat hyödyksi painonpudotuksessa. Tämä kahvityyppi ei tule erilaisesta kasvista – se tulee itse asiassa samoista pavuista, mutta niitä ei ole paahdettu, joten niillä on edelleen alkuperäinen kahvipapujen vihreä väri. Nämä pavut soveltuvat erinomaisesti rasvan poistamiseen elimistöstä, ja ne vähentävät vapaiden radikaalien ja selluliitin määrää kehossasi. Lisäksi ne saavat aikaan kylläisen olon sekä auttavat kontrolloimaan kakkostyypin diabetesta. Saat vihreistä pavuista myös enemmän ”luonnollista” energiaa kuin paahdetuista.

Toivottavasti tämä artikkeli on sinulle hyödyksi, jotta voisit juoda kahvia terveellisemmällä tavalla!