Logo image
Logo image

Näin juot kahvia terveellisesti

3 minuuttia
Näin juot kahvia terveellisesti
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Kahvi on äärimmäisen tunnettu tuote ympäri maailmaa, ja se on olennainen osa monen ihmisen elämää. Joidenkin mielestä se on haitallista terveydelle, ja toiset muistuttavat kahvilla olevan paljon luonnollisia hyötyjä. Kaikki tämä on kuitenkin kiinni useista tekijöistä, kuten siitä, kuinka monta kupillista päivässä kahvia nautit, sekä valitsemasi kahvin kofeiinimäärästä.

Myös se, mihin tarkoitukseen kahvia käytät on oleellista sen hyötyjen tai haittojen kannalta – onko esimerkiksi kyseessä työtilanne, jossa haluat olla tehokkaampi, vai jotkin muut olosuhteet.

Mitä sinun tulisi tietää kahvista?

Olisi kuitenkin hyvä muistaa kahvia juodessa, että tässä juomassa on kofeiinia. Kyseinen ainesosa stimuloi keskushermostoa, ja siten se vähentää väsymystä ja uupumusta. Tämä saattaa tietysti kuulostaa mahtavalta hyödyltä, mutta itse asiassa kahvin vaikutukset eivät ole ollenkaan hyväksi terveydelle.

Kahvi saa sydämesi lyömään nopeammin, ärsyttää vatsan sisustaa sekä saa sinut tuntemaan olosi virkeämmäksi tai valppaammaksi. Se lisää myös ruokahaluasi. Tiettyjen tutkimusten mukaan kahvi tekee opiskelusta helpompaa sekä edistää tietynlaisen tiedon muistamista.

Some figure

Kohtuullinen kahvinjuonti ei ole millään vakavalla tavalla ihmisen terveydelle haitaksi. Kahvia paljon juovat ihmiset tuppaavat muuttua kahvin alkaloideille sietokykyisemmiksi. Siksi sellainen henkilö, joka juo kaksi tai useamman kupillista kahvia päivässä kokee paljon vähemmän vaikutuksia kuin sellainen ihminen, joka ei ole tottunut juomaan kahvia.

Jos kahvinjuonnin lisäksi tupakoit, et harrasta juurikaan liikuntaa, syöt paljon pikaruokaa sekä vietät lisäksi paljon aikaa istuma-asennossa, on sinulla suurempi todennäköisyys kärsiä vakavista terveysongelmista. Tämä ei liity pelkästään kahvinjuontiin, vaan johtuu kaikkien niiden riskitekijöiden kasaantumiseen, joita elämäntapasi aiheuttaa.

Some figure

 Anemiaa sairastavien sekä kasvissyöjien ja vegaanien ei ole hyväksi juoda kovin paljoa kahvia. Kahvi estää elimistöä imeyttämästä rautaa kovin tehokkaasti. Kahvi voi myös vähentää kykyäsi imeyttää elimistöösi kalsiumia, joten emme suosittele kahvia niille, joilla on osteoporoosia tai rikkoontumista luissa tai hampaissa.

Terveellisempiä tapoja juoda kahvia

 • Vältä laittamasta kahviisi maitoa, kermaa tai kovin suurta määrää sokeria. Sen sijaan voit laittaa muutaman tipan rasvatonta maitoa, steviaa tai raakasokeria. Näin pystyt vähentämään elimistöösi päätyvien kaloreiden määrää.
 • Älä korvaa aamiaistasi usealla kahvikupillisella – älä siis yritä “huijata” vatsaasi kahvilla. Kehosi tarvitsee polttoainetta toimiakseen kunnolla joka päivä.
 • Jos elimistösi on hyvin nesteytetty (vedellä, luonnollisessa muodossa olevilla hedelmillä ja yrttiteellä), tunnet olosi vähemmän väsyneeksi ja stressaantuneeksi, ja siten et halua kahvia aivan yhtä paljon kuin aikaisemmin.
Some figure
 • Varmista, että saat tarpeeksi lepoa, jotta voisit vähentää helpommin kahvinjuontiasi.
 • Korvaa kahvi luonnollisilla teelaaduilla tai kofeiinittomalla kahvilla. Nämä juomat vaikuttavat sinuun paljon positiivisemmin, ja siten olet huomattavasti rauhallisempi ja rentoutuneempi.

Muista myös nämä

 • Jos sinulla on korkea verenpaine, munuais- tai sydän- ja verisuoniongelmia, tai jos kärsit anemiasta, olet ylipainoinen tai raskaana, suosittelemme, että et joisi kahvia ollenkaan tai jättäisit sen nauttimisen mahdollisimman vähäiseksi.
 • Valitse aina luonnonmukaisesti tuotettu kahvi. Se sattaa tietysti olla hintavampaa kuin muut kahvit joita löydät supermarketeista, ja saatat joutua lähtemään hiukan kauemmaksi johonkin erikoiskauppaan, mutta ero teollisen ja luonnollisen kahvin välillä on todella suuri. Luonnollisesti tuotettua kahvia ei käsitellä hyönteismyrkyillä ja muilla torjunta-aineilla.
Some figure
 • Sijoita hyvään kahvinkeittimeen. Näin saat maksimaalisesti irti ostamistasi pavuista, ja säästät rahaa sekä vältät turhaa jätettä. Käytä puhdistettua vettä keittäessäsi kahvisi, jotta voisit välttää kemikaalien pääsyn elimistöösi. Voit myös ostaa kahvipapujen jauhajan, jotta voit jauhaa omat papusi.
 • Valitse vihreä kahvi. Tämä kahvilaatu on saanut paljon suosiota viime aikoina, sillä asiantuntijoiden mukaan sillä on ominaisuuksia, jotka ovat hyödyksi painonpudotuksessa. Tämä kahvityyppi ei tule erilaisesta kasvista – se tulee itse asiassa samoista pavuista, mutta niitä ei ole paahdettu, joten niillä on edelleen alkuperäinen kahvipapujen vihreä väri. Nämä pavut soveltuvat erinomaisesti rasvan poistamiseen elimistöstä, ja ne vähentävät vapaiden radikaalien ja selluliitin määrää kehossasi. Lisäksi ne saavat aikaan kylläisen olon sekä saattavat auttaa kontrolloimaan kakkostyypin diabetesta.

Toivottavasti tämä artikkeli on sinulle hyödyksi, jotta voisit juoda kahvia terveellisemmällä tavalla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Peralta, E. C. (2008). Analisis de los Alimentos Cafeina. PhD Proposal. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • Oliveira Guerra, R., Coelho Bernardo, G., & Villaverde Gutierrez, C. (1999). Cafeina y deporte. Archivos de Medicina Del Deporte. https://doi.org/https://dx.doi.org/10.1007/s11906-017-0780-8
 • R., B. A. D., & Rozo, M. (2004). Efectos Del Café Con Cafeína En La Ejecución Cognoscitiva De Estudiantes Universitarios. Cafeina y Cognicion.
 • Lozano, R. P., García, Y. A., Tafalla, D. B., & Farré Albaladejo, M. (2007). Cafeína: Un nutriente, un fármaco, o una droga de abuso. Adicciones. https://doi.org/10.20882/adicciones.303

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.