Niveltulehdus, nivelrikko ja osteoporoosi - mitkä niiden erot ovat?

Vaikka nämä sairaudet voivatkin kehittyä kenelle tahansa, on kiinnostavaa, että niveltulehduksen, nivelrikon ja osteoporoosin tyyppiset rappeuttavat sairaudet ovat enemmän naisten kuin miesten ongelma. Lue lisää, sillä nyt kerromme kyseisistä ongelmista tarkemmin sekä annamme ohjeet niiden torjumiseksi!
Niveltulehdus, nivelrikko ja osteoporoosi - mitkä niiden erot ovat?
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Niveltulehdus, nivelrikko ja osteoporoosi eivät ole yksi ja sama sairaus. Kuka tahansa joka näistä kärsii, tietääkin tämän tosiasian jo hyvin, mutta joskus kyseiset termit kuitenkin sekoitetaan toisiinsa.

Nämä sairaudet ovat hyvin tavallisia ilmiöitä nykyajan ihmisillä. Niveltulehdus, nivelrikko ja osteoporoosi ovat erilaisuudestaan huolimatta samanlaisia häiriöitä siinä mielessä, että ne ovat enemmän naisten kuin miesten ongelma.

Kaikkein ongelmallisinta on se, että nämä ovat kroonisia ja rappeuttavia sairauksia, joihin ei tällä hetkellä ole olemassa mitään parantavaa hoitoa.

On kuitenkin tarjolla lääkkeitä, jotka auttavat tehokkaasti oireiden lievittämisessä. Lisäksi on myös muita hoitomenetelmiä, jotka vähentävät tulehtuneisuutta, tunnottomuutta ja kipua.

Tällä kertaa haluammekin kertoa niistä eroista, joita näiden kolmen sairauden välillä on, jotta voisit ymmärtää ilmiöitä hiukan paremmin. Jatka siis lukemista, jotta voisit torjua niveltulehdusta, nivelrikkoa ja osteoporoosia tehokkaammin omalla kohdallasi!

Nivelrikko – kaikkein yleisin näistä kolmesta

Reumaattisiin sairauksiin kuuluvista sairauksista nivelrikko on se kaikkein tavallisin. Tämä on sairaus, joka syntyy siitä, että rusto rappeutuu.

Muista, että rusto on sellaista kudosta, joka peittää luiden päitä. Se auttaa niitä liikkumaan ilman, että ne koskettavat toisiaan. Kipu tähän sairauteen liittyen lakkaa yleensä silloin, kun ihminen makaa tai on muuten levossa.

Kun rusto menettää vahvuuttaan tai kuntoaan, tuloksena voi olla hankausta, kipua ja tulehtuneisuutta.

Nivelrikko on hyvin tavallinen ilmiö lantiossa, polvissa ja nilkoissa (missä tahansa sellaisessa kohdassa, joka tukee kehon painoa).

Ikävä kyllä tähän ilmiöön ei ole olemassa parannuskeinoa. Voit hidastaa nivelrikon etenemistä, mutta valitettavasti sitä ei voida pysäyttää.

Jos sinulla ei tällä hetkellä ole nivelrikkoa, mutta haluat estää sitä, on hyvä idea harrastaa vähäisen rasitteen tuottavaa urheilua sekä välttää liikalihavuutta.

On myös tarpeen pitää ruokavalio tasapainoisena siten, että se sisälsää runsaasti C-vitamiinia, sillä tämä vitamiini on kollageenin tuotannon edellytys.

Muista kuitenkin, että jos nivelrikko on jo osa elämääsi, sinun tulee varmistaa, että et koskaan jätä väliin annosta C-vitamiinia tai tärkeitä mineraaleja, kuten kalsiumia, fosforia, magnesiumia, silikonia ja rikkiä.

Lue aiheesta lisää: Uudista vahingoittunutta rustoa

Niveltulehdus ei ole ikääntymisen tulosta

nivelrikko ja polvikipu

Tämä saattaa kuulostaa kummalliselta, mutta niveltulehdus ei ole sairaus, joka kehittyy ajan etenemisen tuloksena. Se ei siis ole häiriö, joka on varma asia ihmisen saapuessa eläkeikään.

Vaikka onkin monia erilaisia niveltulehduksen tyyppejä, tämä sairaus voi kehittyä sekä lapsille että sellaisille ihmisille, joilla on aktiivinen elämäntyyli, kuten urheilijoille tai töissään vaativia ja raskaita tehtäviä suorittaville.

Niveltulehdus voi kehityä monen erilaisen tekijän vuoksi:

  • Vastustuskyky: Ihmisen vastustuskyky saattaa hyökätä nivelkalvoja vastaan (nämä ovat se kudoskerros, joka päällystää nivelten sisäpuolta).
  • Trauman jälkeiset ilmiöt: Näin käy silloin, kun olet ollut onnettomuudessa tai olet toistanut useasti joitakin liikkeitä (työskentely tietokoneella on yksi esimerkki tällaisesta asiasta, joka voi nopeuttaa prosessia).
  • Lisäksi virtsahapon vuoksi muodostuvat kiteet saattavat johtaa niveltulehdukseen.

Kyseinen tulehdus tuppaa ilmenemään jatkuvan ja kovan kivun kera. Vaikka nivelrikosta kärsivät saavatkin apua sitä, että keho on levossa, niveltulehdus sen sijaan on yleensä sairaus, joka tuottaa pysyvämpää kipua.

Jotta voisit estää tätä häiriötä kehittymästä, on tärkeää noudattaa sellaista ruokavaliota, jossa on runsaasti kalsiumia sekä Omega-3 ja Omega-6 -rasvahappoja. Lisäksi tulisi harrastaa sellaista liikuntaa, joka ei ole liian rasittavaa. Vietä myös aikaa ulkona siten, että saat tarpeeksi auringonvaloa sitä varten, että D-vitamiinin yhdistäminen kehossasi tehostuu.

Osteoporoosi on hyvin tavallinen sairaus naisilla

osteoporoosin oireet

Osteoporoosi on systeeminen, krooninen ja liikuntakyvyn vievä sairaus, joka vaikuttaa ihmisen luihin.

On tavallista, että ihminen elää vuosia ollen tietämätön tästä sairaudesta kehossaan, kunnes sitten äkillisesti ilmaantuu jokin murtuma, jolle ei näytä olevan mitään järkevää syytä. Tilanne on hyvin vaikea, kun ihminen saa tietää kärsivänsä tästä sairaudesta.

Muista, että luittesi kudokset uusiutuvat jatkuvasti, ja ne muodostavat uusia rakenteita sekä hylkäävät vanhoja kudoksia.

Joskus kuitenkin käy niin (ja usein näin on vaihdevuosien aikana), että tämä tasapaino häiriintyy.

Ihminen ei tällöin enää muodosta uutta kudosta, joka on vahvaa. Ajan kuluessa luiden tiheys vähenee, mikä lisää riskiä saada murtumia.

Osteoporoosin kohdalla luut muuttuvat huokoisemmiksi etenkin ranteissa, lantiossa ja selkänikamissa.

Jotta tätä sairautta voitaisiin hoitaa, on tarpeen ottaa ravinnelisiä, joissa on runsaasti kalsiumia ja C-vitamiinia.

Jos lääkärisi on sitä mieltä että bisfosfonaatit ovat hyvä ratkaisu omalla kohdallasi, ne ovat hyvin tehokas apu sen kannalta, että kalsium voisi päästä sisälle luiden kudoksiin sekä auttaa niitä uudistumaan.

Yksi mielenkiintoinen fakta on se, että viime vuosina on tuotu markkinoille tiettyjä lääkkeitä, joissa on monoklonaalisia vasta-aineita. Näitä laitetaan kehoon neulan avulla, ja ne voivat parantaa elämänlaatua merkittävästi osteoporoosista kärsivillä henkilöillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Acosta Hernández Reinaldo R.. ¿Artritis o artrosis?. Rev Cubana Med Gen Integr  [Internet]. 2008  Sep [citado  2018  Dic  12] ;  24( 3 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252008000300001&lng=es
  • Hermoso de Mendoza M.T.. Clasificación de la osteoporosis: Factores de riesgo. Clínica y diagnóstico diferencial. Anales Sis San Navarra  [Internet]. 2003  [citado  2018  Dic  13] ;  26( Suppl 3 ): 29-52. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272003000600004&lng=es.
  • Noa Puig Miriam, Más Ferreiro Rosa, Mendoza Castaño Sarahí, Valle Clara Maikel. Fisiopatología, tratamiento y modelos experimentales de artritis reumatoide. Rev Cubana Farm  [Internet]. 2011  Jun [citado  2018  Dic  12] ;  45( 2 ): 297-308. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152011000200014&lng=es.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.