6 hoitokeinoa refluksitautiin

Refluksitauti on yleinen ongelma. Refluksitaudissa mahan sisältöä nousee toistuvasti takaisin ruokatorveen, mikä aiheuttaa närästystä ja joskus muitakin oireita. Monilla lievää takaisinvirtausta tapahtuu silloin tällöin ilman, että kyseessä on varsinainen tauti. Refluksitauti määritellään närästysoireen yleisyyden ja vaikeusasteen perusteella. Refluksitauti johtuu melkein aina ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen huonosta toiminnasta. Sen seurauksena mahalaukun hapanta sisältöä pääsee nieluun, mikä tuntuu närästyksenä ja voi aiheuttaa äänen käheyttä.

Refluksitaudista kärsivät voivat usein oireilla univaikeuksien ja kuorsauksen kautta. Refluksitauti voi johtaa myös astmaan, vatsakipuihin, pahanhajuiseen hengitykseen, ruokatorven tulehdukseen, vatsahaavojen muodostumiseen ja vakavissa tapauksissa jopa ruokatorven syövän kehittymiseen.

Refluksitaudin hoidossa tärkeintä on ruokavaliomuutokset, joilla pystytään tehokkaasti kontrolloimaan refluksitautia ja sen oireita. Vältä etenkin prosessoituja ruokia, sokeria, kofeiinia, alkoholia ja rasvaisia ruokia. Lisää näiden sijasta hedelmiä, kasviksia ja täysjyvää ravintoosi ja suosi kuitupitoisia ruokia.

Syö hitaasti ja pureskele hyvin. Näin varmistat ettei vatsaasi tule liikaa ilmaa ruoan hotkimisesta. Hyvin pureskeltu ruoka on helpompi niellä ja se myös sulaa nopeammin.

Syö pieniä aterioita useita kertoja päivässä. Nesteet on hyvä nauttia mielellään aterioiden välissä eikä aterioilla, jolloin ne täyttävät mahaa turhaa ruoan ohella. Kevyen iltapalan ja nukkumaanmenon välin tulisi olla n. 2-3 tuntia. Pysyttele pystyasennossa n. tunti ruokailun jälkeen.

Jos refluksitauti vaivaa jatkuvasti ja aiheuttaa vakavia oireita, kokeile allaolevia konsteja oireiden helpottamiseen ja olon kohtentamiseen.

Aloe vera

Aloe vera

Aloe veran ominaisuudet ovat monelle entuudestaan tuttuja, mutta tiesitkö, että sillä on refluksitaudin oireita helpottava vaikutus? Nauti noin desi aloe veran mehua ennen päivän aterioita ja hillitset refluksia. Pidä kuitenkin mielessä, että mehulla on laksatiivinen vaikutus.

Omenaviinietikka

Omenaviinietikalla voi hoitaa refluksitautia. Sekoita ruokalusikallinen omenaviinietikkaa lasilliseen vettä ja nauti heti oireiden ilmaannuttua.

Ruokasooda

Ruokasooda

Ruokasoodalla voit tasapainottaa kehon pH-arvoja ja hoitaa refluksitaudin inhottavia oireita. Liuota teelusikallinen ruokasoodaa suureen lasilliseen vettä ja nauti.

Lakritsa

Lakritsa toimii suojaavana geelinä, sillä se muodostaa ohuen kalvon mahalaukkuun. Tämä helpottaa ja ehkäisee refluksitaudin epämukavia oireita. Nauti lakritsa teenä tai lakritsauutteena.

Inkivääri

Inkivääri

Tuore inkivääri suojaa suolistoa ja mahalaukkua, sillä se estää hapon liikkumisen ruokatorveen ja se kontrolloi tulehdusta aiheuttavan helikobakteerin määrää elimistössä. Inkivääri voi olla jopa 8 kertaa tehokkaampi refluksitaudin oireiden lievittämisessä kuin vatsahaavojen ehkäisyyn käytetyt lääkkeet.

Hoitaaksesi refluksitautia, valmista inkivääristä tehokas uute. Sekoita teelusikallinen tuoretta inkivääriraastetta muutamaan desiin kiehuvaa vettä, anna uuttua 5 minuuttia ja nauti ennen jokaista ateriaa.

Glutamiini

Glutamiini on aminohappo, jolla voidaan hoitaa helikobakteerin suolistossa ja vatsassa aiheuttamia vaurioita. Keho tuottaa glutamaania myös itse, mutta glutamiinin määrää voi lisätä syömällä kanaa, kalaa, kananmunia, lihatuotteita, maitotuotteita ja tiettyjä hedelmiä ja vihanneksia, kuten persiljaa ja pinaattia.

Muut tärkeät vinkit refluksitaudin hoitoon

Refluksitaudin oireita voi hoitaa edellämainituin keinoin, mutta on tärkeää keskittyä myös muihin seikkoihin refluksitaudin hoidossa. Pidä mielessä etenkin nämä vinkit:

  • Varaa kunnolla aikaa ruokailuun ja ruuan pureskeluun.
  • Päivän viimeisen aterian tulee olla kevyt ja se tulisi nauttia 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Suosi kasvispohjaisia illallisruokia, kuten salaattia tai kasviskeittoa.
  • Vältä ärsytystä aiheuttavia ruoka-aineita, kuten valkosipulia ja kofeiinia.
  • Kun aloitat aterian, älä aloita tärkkelystä sisältävistä ruoka-aineista. Aloita syömällä kasviksia ja lihaa, ja jätä perunan tai leivän syöminen viimeiseksi.
  • Jos olet ylipainoinen, on tärkeää alkaa suunnitella laihdutusohjelmaa, sillä monet tutkimukset ovat osoittaneet ylipainon yhteyden refluksitautiin. Ylipaino muuttaa ruokatorven sulkijalihaksen toimintaa, eikä se pysy kunnolla kiinni, mikä johtaa refluksiin.
  • Vältä alkoholin suurkulutusta, sillä tämä johtaa usein refluksiin.