Logo image
Logo image

Rakkaus persoonallisuustyypin mukaan

3 minuuttia
Vaikkakin tietyt luonteenpiirteet ihmisissä saattavat vetää sinua puoleensa aluksi, tulisi sinun valita omaan persoonallisuustyyppiisi sopiva kumppani saavuttaaksesi tasapainoisen rakkaussuhteen.
Rakkaus persoonallisuustyypin mukaan
Viimeisin päivitys: 07 joulukuuta, 2018

Valitsemmeko kumppanimme oman persoonallisuustyyppimme mukaan? Ehkä et ole edes ajatellut asiaa ennen, tai ehkä olet aina tiennyt sen pitävän paikkansa. Joka tapauksessa, tänään kutsumme sinut oppimaan neljästä persoonallisuustyypistä, jotka asiantuntijoiden mukaan ovat tärkeimmät rakennuspalikat kestäville, rakastaville ihmissuhteille ja siihen kuinka hyvä parisuhde on mahdollista saavuttaa.

Hyvä parisuhde ja 4 persoonallisuustyyppiä rakkaudessa

Hyvä parisuhde on se jota jokainen meistä haluaa. Sitä ei kannata kieltää – joskus rakastut ihmiseen, johon vähiten odotat rakastuvasi. Siihen, joka tuskin sopii persoonallisuustyyppiisi… mutta jotenkin täydentää sinua. Toisinaan saatat löytää jonkun joka vaikuttaa täydellisesti sopivalta, mutta päädyt onnettomaan suhteeseen. Miksi näin tapahtuu? Miksi me joskus kiinnymme luonteenpiirteisiin jotka aiheuttavat meille pitkällä aikavälillä tuskaa? Nämä kolikon kaksi kääntöpuolta (onnellisuus ja surullisuus) esiintyvät niin useasti että se pakottaa ihmiset etsimään jotakin teoreettista selitystä ilmiölle.

Yksi viimeisimmistä kirjoista joita on kirjoitettu yllä mainitusta aiheesta on nimeltään “Why him? Why her?” Kirjoittaja Helen Fisher on antropologi Rutgersin yliopistossa. Mielenkiintoisessa kirjassaan hän kuvailee neljä persoonallisuustyyppiä joihin ihmissuhteet perustuvat. Käsittelemme jokaista tyyppiä alla:

1. Löytöretkeilijä

Some figure

 

Nämä ihmiset näkevät rakkauden seikkailuna. He ovat impulsiivisia, itsenäisiä, erittäin uteliaita ja usein käyttäytyvät kuin he “eläisivät hetkessä”. Katsotaanpa heidän perusominaisuuksiaan:

 • Pyrkivät etsimään uusia asioita, uusia kokemuksia
 • Halukkaita ottamaan riskejä, huolimatta seurauksista
 • Erittäin spontaaneja
 • Omaavat paljon energiaa
 • Erittäin uteliaita, luovia ja positiivisia
 • Erittäin joustavia ja sopeutuvia

2. Johtaja

Some figure

 

Johtajatyypit eivät ole välttämättä “hallitsevia” sinänsä. Tämä on hyvin analyyttinen persoonallisuus, joka korostaa logiikkaa ja maalaisjärkeä yli kaiken. Johtajat ovat yleensä hyvin tasapainoisia. He ovat taipuvaisia olemaan:

 • Määrätietoisia ja itsevarmoja
 • Kykeneväisiä kontrolloimaan tunteitaan
 • Halukkaita ilmaisemaan tahtonsa helposti
 • Suosivat hyvin suunniteltuja tehtäviä ja haluavat kaiken olevan järkeenkäypää. Perfektionisteja.

3. Rakentaja

Some figure

 

Rakentajan perusarvoihin kuuluvat perhe, ystävät ja yhteenkuuluvuus muiden kanssa. He ovat tyyniä, seurallisia ihmisiä, jotka ovat erittäin rauhanomaisia ja välttävät riskien ottamista. Tyypillisesti he ovat:

 • Tyyniä, itsevarmoja ja vaatimattomia
 • Pitkäjänteisiä
 • Uskollisia
 • Perinteisiä arvoja ja vakiintuneita sääntöjä kunnioittavia
 • Kykeneviä luomaan ja ylläpitämään sosiaalisia verkostoja

4. Neuvottelija

Some figure

 

Neuvottelijat ovat ilmeikkäitä, empaattisia ja idealistisia. Tämän tyypin ihmiset ovat yleensä hyvin herkkiä, silti kekseliäitä ja erittäin avomielisiä. Heillä on syvät tunteet ja heillä on tarve saada tunneperäiset tarpeensa tyydytetyiksi. Neuvottelijat ovat:

 • Kyvykkäitä näkemään pintaa syvemmälle, luonnostaan intuitiivisia
 • Kekseliäitä ja herkkiä
 • Myötätuntoisia, erittäin joustavan luonteen omaavia ja ystävällisiä muita kohtaan
 • Idealistisia ja epäitsekkäitä
 • Kyvykkäitä ilmaisemaan tunteensa mieluummin kuin salaisivat ne
 • Taitavia sosiaalisissa tilanteissa ja suhteiden luomisessa

Mitkä persoonallisuudet sopivat parhaiten yhteen?

Some figure

 

Fisherin tutkimuksen mukaan hyvä parisuhde ja  parhaiten onnistuneet parit persoonallisuustyyppeihin perustuen ovat:

1. Löytöretkeilijät täydentävät toisiaan

Ei ole kovin yllättävää, että ihmiset jotka etsivät tunteisiin ja hetken intohimoon perustuvaa suhdetta, sopivat hyvin yhteen. Jos olet esimerkiksi Neuvottelija tai Rakentaja, ei spontaanius tai hetkessä eläminen ehkä tunnu sinulle ominaiselta vaan keskityt mieluummin pysyvyyteen ja perheen perustamiseen.

Fisherin mukaan Löytöretkeilijä-Löytöretkeilijä -yhdistelmä on kaikkein “räjähdysherkin” pari jatkuvine ylä- ja alamäkineen, uudelleenjärjestelyineen ja paikasta toiseen siirtymisineen. Rakkaus heidän välillään on voimakasta, joskin kumpi vaan osapuoli voi kyllästyä kun on saanut sen mitä haluaa.

2. Rakentajat sopivat yhteen Rakentajien kanssa

Tämä pari arvostaa perhettä, uusien ystävien tapaamista, aikaa perheen kanssa ja yhteisen vakaan ja rauhallisen tulevaisuuden rakentamista, missä he voivat säilyttää hallinnan tunteen elämänsä joka osa-alueella. Heidän elämässään ei juuri ole jännitystä tai riskinottoa… nämä kaksi haluavat pelata varman päälle.

3. Johtajat sopivat hyvin yhteen Neuvottelijoiden kanssa

Monet parit onnistuvat luomaan vakaan ja kestävän parisuhteen, jos kuuluvat jompaan kumpaan näistä kahdesta tyypistä. Ihmiset, jotka ovat luonnostaan analyyttisia, suoria ja perfektionisteja, löytävät onnen herkemmistä, empaattisemmista ja tunteellisemmista persoonista. Tavallaan he täydentävät toisiaan. Analyyttinen ja objektiivinen puoli kohtaa intuitiivisen ja herkän. Molemmat tuntuvat viehättyvän toistensa tarpeista, tai ehkä heitä vaan vetää puoleensa jokin, jota he eivät normaalisti koe tai tunne jokapäiväisessä elämässään.

Tietenkään tämä teoria ei ole aukoton, mutta kirjailijan tarkoituksena on antaa esimerkki niistä persoonallisuustyypeistä jotka useimmin muodostavat kestävän ja tyydyttävän parisuhteen. Tämä kannattaa ottaa huomioon, koska jos olet tunteellinen, herkkä ihminen joka etsii pysyvyyttä ja rauhaa jokapäiväiseen elämään kumppanisi kanssa, ei ehkä kannata seurustella Löytöretkeilijän kanssa. Intohimoa suhteessa saattaa kyllä riittää mutta ennemmin tai myöhemmin jompi kumpi osapuoli suhteessa tulee pettymään. Hyvä parisuhde on yksi suurimmista haasteista ihmisen elämässä, mutta sen eteen kannattaa tehdä töitä.

Miksi emme päätä suhdetta, joka ei enää toimi?

 

 

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Fisher, H. E., Island, H. D., Rich, J., Marchalik, D., & Brown, L. L. (2015). Four broad temperament dimensions: description, convergent validation correlations, and comparison with the Big Five. Frontiers in psychology6, 1098. Available at: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2015.01098. Accessed 09/03/2020.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.