Logo image
Logo image

Miksi emme päätä suhdetta, joka ei enää toimi?

3 minuuttia
Asioiden pakottaminen ei ole tervettä. Miksemme päätä suhteita silloin kun ne eivät enää toimi? Lue lisää tästä aiheesta tässä artikkelissa.
Miksi emme päätä suhdetta, joka ei enää toimi?
Viimeisin päivitys: 20 lokakuuta, 2021

Kun vaikuttaa siltä että suhde on tullut päätökseensä, näyttää ero olevan loogisin ja oikea päätös. Joten miksemme me siis päätä suhdetta jos olemme onnettomia? Mikä saa meidät jatkamaan johonkin sellaiseen takertumista, joka meni myttyyn ja kuoli?

Olet kokeillut kaikkea, mutta mikään ei ole samalla tavalla ja vaikuttaa siltä, että mikään ei koskaan tulekaan olemaankaan. Älä kuitenkaan luovuta.

Usein olemme kykenemättömiä tekemään vaikeita päätöksiä ja päättämään virallisesti suhteen, joka on jo aikalailla ohi. Se on jopa vaikeampaa silloin, kun olemme olleet suhteessa kauan aikaa ja molemmat osapuolet tunsivat sen olevan tosirakkautta.

Hyvästien sanominen ja eteenpäin siirtyminen on kuitenkin tervein asia, jonka voimme tehdä. Yritämme kuitenkin toisinaan vakuuttaa itsemme siitä, että voimme vielä korjata kaiken. Yritämme myös oppia elämään niiden ongelmien kanssa, joita parisuhteessa ei aiemmin vielä ollut.

Usein olemme kykenemättömiä päättämään parisuhdetta, joka on jo melko kuollut. Jatka lukemista selvittääksesi miksi.

Syitä siihen, miksi emme päätä suhdetta vaikka olemme onnettomia

Some figure

Myös monet ympärillämme olevat ihmiset saattavat nähdä, että on aika päättää suhde ja siirtyä eteenpäin. Kyseessä ei kuitenkaan ole helppo päätös. Miksi emme eroa silloin kun suhde ei enää toimi, eikä se ole korjattavissa? Siihen on useita syitä, muun muassa:

 • Menettämisen pelko ja suru, jota se aiheuttaa
 • Yhteenoton pelko
 • Tuntemattoman pelko
 • Yhteiset lapset
 • Sosiaalisen tuomitsemisen pelko
 • Kaiken suhteeseen panostamisen menettäminen
 • Syyllisyys epäonnistumisesta
 • Itsetunnon puute ja yksinäisyyden pelko

Lue lisää tästä artikkelistaOnko parisuhteesi jatkuvassa kriisissä? 4 mahdollista syytä

Kaikki erot viittaavat menetykseen ja sitä ei voi kieltää, että se aiheuttaa kipua. Tämä johtuu siitä, että tajuamme että meidän täytyy mennä eri polkua. Yksi suurimmista peloistamme on riskien ottaminen, koska olemme noudattaneet tiettyä rutiinia pitkän aikaa ja sen päättäminen on vaikeaa.

Toisinaan pysymme parisuhteessa itsetunto-ongelmista johtuen.

“En välitä siitä, jos hän ei rakasta minua. Minä rakastan häntä ja hän tulee taas rakastumaan minuun jonakin päivänä.” Tämä on hyvin yleinen ajatus. Toive siitä, että asiat saattavat muuttua, voi jopa saada ihmiset kehittämään suunnitelmia voittaakseen kumppaninsa takaisin. Nuo suunnitelmat paljastavat vakavan itsetunnon puutteen.

Menetyksen välttäminen

Nobel-palkittu psykologi Daniel Kahneman loi käsitteen, joka selittää miksi emme päätä suhteita silloin kun ne eivät enää toimi.

Kyseessä on “menetyksen välttäminen” tai panostuksesta irtipäästämisen vaikeus. Luopumisesta tekee vaikeaa toistuva ajatus siitä, että olemme panostaneet suhteeseen paljon.

Sosiaalinen ympäristö on myös yksi tekijä. Ihmiset ovat hyvin huolissaan siitä, mitä muut sanovat heistä. Emme ainoastaan pelkää epäonnistumista. Pelkäämme myös sitä, että muut näkevät meidän epäonnistuneen. Onnellisen ja täydellisen elämän julkisivun ylläpitäminen toisinaan halvaannuttaa meidät.

Lapset ovat myös yleinen tekijä. Pariskunta saattaa ajatella satuttavansa lapsiaan, jos he eroavat. Tämä tekijä voi saada avioliitot pysymään kasassa, mutta vihamielisessä ympäristössä, joka ironista kyllä ei ole hyväksi lapsille.

Some figure

Merkit suhteen päättymisestä

Parisuhde ei toimi, kun toinen tai molemmat osapuolet menettävät motivaation yhdessä pysymiseen. Vaikka meillä saattaakin olla omat epäilyksemme, on suhteen päättymisestä silti kieltämättömiä merkkejä.

 • Seksi ei ole tyydyttävää tai sitä ei harrasteta lainkaan
 • Kommunikointia ei ole
 • Ympäristö on vihamielinen
 • Epäluottamus
 • Kiinnostuksen puute

Lue lisää: Kuinka saavuttaa todellinen läheisyys parisuhteessa?

Me kaikki ansaitsemme olla onnellisia ja nämä merkit osoittavat että emme ole, ja jonkin täytyy muuttua. Sinun tulisi nähdä ero tilaisuutena oppia elämään itseksesi.

On hetkiä, jolloin sisäinen äänemme kertoo meille, että on aika laittaa loppu jollekin. Jos näin on, tulee sinun päästää irti, antaa tarvittaessa anteeksi ja siirtyä eteenpäin. Jos et tiedä kuinka selviät tällaisesta tilanteesta, on parasta pyytää apua.

Miksi onnettomat pariskunnat pysyvät yhdessä? Miksi emme päätä suhdetta silloin, kun se on selvästi epäonnistumassa?

Näin tehdään tottumuksesta, menetyksen pelosta, sosiaalisen ympäristön takia… on loputon määrä syitä siihen miksi ihmiset eivät päätä suhdetta silloin kun heidän pitäisi.

Voit yrittää peittää ongelmasi aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut, mutta tuon luvun päättäminen elämässäsi on tervein asia, jonka voit tehdä. Se ei ole kovinkaan romanttista, mutta joskus on parempi kuunnella aivoja sydämen sijaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.