Onko parisuhteesi jatkuvassa kriisissä? 4 mahdollista syytä

Epävarmuus voi olla yksi syy siihen, että parisuhde tuntuu olevan jatkuvassa kriisissä. Lakkaa olemasta psyykkisesti riippuvainen kumppanistasi, ja asiat helpottuvat huomattavasti.
Onko parisuhteesi jatkuvassa kriisissä? 4 mahdollista syytä

Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Onko parisuhteesi jatkuvassa kriisissä? Johtaako yksi riita aina toiseen? Jos vastasit myöntävästi, on aika kysyä itseltäsi mitä asian eteen teet ja oletko menossa väärään suuntaan yrittäessäsi ratkaista suhteesi ongelmia.

Moni syy näihin pulmiin on selvä, mutta kenties olet hyväksynyt ne ilman, että olisit oikeasti tietoinen. Miksi näin sitten käy?

Suurin osa syistä parisuhteen jatkuviin ongelmiin johtuu tyypillisistä uskomuksista, jotka ovat syvällä yhteiskuntamme ajattelutavoissa.

1. “Ei se mitään, kyllä minä hänet muutan”

Kuulostaako tutulta? Yksi suurimmista syistä ongelmiin on ajatus siitä, että toista ihmistä voidaan muuttaa, kunhan ollaan suhteessa.

Tämä on vakava virhe, joka usein tehdään tiedostamattomasti. Ihastumisen aikana on helppo uskoa, että ihan mikä tahansa on oikeastaan mahdollista.

Tupakoiko toinen, mutta et pidä tästä? Ei sillä väliä, sillä hän tulee muuttumaan. Pukeutuuko hän kummallisella tavalla? No, sekin voidaan muuttaa.

Kaikki tämä on suurta erehdystä. Ihmiset eivät muutu toisen toimesta. Tai jos kumppanisi muuttuukin, saatatkin sitten pettyä siihen, että hänellä ei ole tarpeeksi vahvaa persoonallisuutta.

Ei kannattaisi mennä suhteeseen sellaisilla ajatuksilla, että haluat muuttaa toista. Tulisi hyväksyä kumppani sellaisena kuin hän on. Jos hän esimerkiksi tupakoi, sinun tulisi joko hyväksyä tämä asia tai olla ryhtymättä suhteeseen ollenkaan.

2. “En ole mitään ilman häntä”

takertuminen

Yksi syy jatkuvaan kriisiin suhteessa on täysi riippuvuus kumppanista.

Moderni yhteiskuntamme asettaa erittäin suuren merkityksen parisuhteille. Mikä vielä pahempaa, ne uskomukset ja sadut, jotka ovat elokuvista sun muista hyvin tuttuja, ovat edelleen voimissaan.

Kaikki tämä johtaa yksinolon pelkoon, ja tällöin tunnetason riippuvuus voi päästä valloilleen.

Et voi antaa onnellisuutesi riippua siitä, onko joku toinen ihminen rinnallasi vai ei. Jos hän jättää sinut, eikö sinusta oikeasti jää jäljelle mitään? Mitä sitten olit ennen suhdetta?

Et kenties tiedä mitä vastata, sillä riippuvuuden vuoksi voi käydä niin, että kun olet jonkun toisen kanssa, unohdat kuka itse olet. Niinpä, jos kumppanisi jättää sinut, tunnet olevasi aivan hukassa.

3. “Se on sinun syysi, ja tiedät sen itsekin!”

tämä parisuhde on jatkuvassa kriisissä: syyttely

Sinusta saattaa tuntua, että tekemistäsi virheistä vastuun ottaminen on kammottava asia. Kun jotakin tapahtuu suhteessasi, tämä taipumus vältellä syyllisyyttä voi olla niin voimakas, että tapanasi on aina syyttää kumppaniasi.

Tämä saa tietysti aikaan lukemattomia riitoja, mutta sinunhan täytyy aina olla oikeassa.

Parisuhde on tiimi, ja tiimissä ei voida antaa kenenkään jäsenen tehdä vahinkoa toiselle.

Yritä selvittää asia puhumalla ja ole empaattinen kumppania kohtaan. Kuuntele myös hänen näkökulmiaan, ja tehkää tämä rauhallisella tavalla. Jättäkää hätäiset torjunnat ja puolustelut tekemättä, jotta voisitte välttää monet ongelmat suhteessanne.

Ikävä kyllä viestintä suhteen osapuolten välillä on usein puutteellista, mikä saa aikaan paljon vahinkoa.

4. Seksi ei enää ole sellaista kuin ennen

hellä hetki

Tämä on epäilemättä yksi suurimmista peloista parisuhteessa olevilla: se, että seksuaalinen vetovoima kuihtuu.

Tämä puute voi luoda kriisin, ja joskus seksin koetaan muuttuneen jopa kamalaksi. Tämä tarkoittaa, että suhde on ehdottomasti ongelmissa.

On normaalia, että seksielämä vakiintuu hiukan, kun toisen kanssa on oltu jo vuosia. Vastuut ja velvollisuudet voivat viedä veronsa siitä ajasta, joka ennen vietettiin yhdessä.

Älä kuitenkaan luovuta. Jos pystytte viettämään aikaa pariskuntana, pystytte nauttimaan seksistä, kokeilemaan uusia asioita sekä oppimaan yhdessä – ei ole mitään syytä huoleen.

Suhde etenee erilaisten vaiheiden lävitse, eikä se enää koskaan tule olemaan samanlainen kuin ihastumisvaiheessa. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että nuori rakkaus muuttuu kypsäksi.

Kriisin ei tarvitse aiheuttaa suurta huolta, ellei ala tuntua siltä, että yhtä kriisiä seuraa aina toinen. Tärkeintä on tunnistaa ongelma ja ratkaista se parhaalla mahdollisella tavalla. Jokaiseen kriisiin parisuhteessa on ratkaisu, jos vain molemmat osapuolet yrittävät sen löytää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
  • Maureira, F. (2011). Los Componentes de la Relación de Pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala.
  • Rivera, D., Cruz, C., & Muñoz, C. (2011). Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: El rol del apego, la intimidad y la depresión. Terapia Psicologica. https://doi.org/10.4067/S0718-48082011000100008
  • Sangrador, J. L. (1993). Consideraciones psicosociales sobre el amor romántico. Psicothema.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.