Oletko parisuhteessa syyllisyyden, pelon tai säälin takia?

Jos olet jäänyt suhteeseen siksi, että tunnet toista kohtaan sääliä, kannattaisi kenties miettiä, onko tämä hyvä päätös kummankaan kannalta. Ehkä se oikea ratkaisu olisi suhteen päättäminen.
Oletko parisuhteessa syyllisyyden, pelon tai säälin takia?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jos olet parisuhteessa siksi, että tunnet sääliä, syyllisyyttä tai pelkoa, nyt on aika kysyä itseltäsi, miksi jäät tällaiseen tilanteeseen kokemaan kaiken siihen sisältyvän negatiivisuuden.

Mikä on tärkeintä parisuhteessa

Luultavasti et ole onnellinen jos suhteesi ei perustu rakkauteen, kun sen juuri tulisi olla pohjana.

Joskus tunnemme toista osapuolta kohtaan sääliä, ja tämä saa aikaan syyllisyyttä – nämä tunteet kulkevatkin käsi kädessä.

Saatat tuntea syyllisyyttä monestakin syystä. Kumppanisi on ehkä todella mukava, ja saatatte rakastaa toisianne paljon. Siksi olisikin vaikeaa jättää suhde ja aiheuttaa siten suurta vahinkoa.

Pelko sen sijaan onkin ihan toinen asia. Tässä tapauksessa on kyse esimerkiksi huonosta kohtelusta ja sellaisista peloista, joita suhteen jatkuminen vaatii.

Saatat esimerkiksi kärsiä tunnetason riippuvuudesta kumppanistasi.

Jatka lukemista ja kuulet aiheesta lisää – nyt siis kerromme tarkemmin sellaisesta tilanteesta, jossa ihminen jää parisuhteeseen syyllisyyden, pelon tai säälin vuoksi.

Jos jatkat parisuhteessa säälistä tai syyllisyydestä, aiheutat itsellesi vahinkoa

parisuhteessa tärkeintä

Jos pysyt kumppanisi kanssa säälistä tai syyllisyydestä, mutta haluaisit päättää suhteesi, muista että teet paljon enemmän haittaa jäämällä, vaikka siltä ei tällä hetkellä tuntuisikaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Urbiola, I., & Estévez, A. (2015). Dependencia emocional y esquemas desadaptativos tempranos en el noviazgo de adolescentes y jóvenes. Behavioral Psychology/ Psicologia Conductual.
  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • ¿Qué es la dependencia emociona? http://www.dependenciaemocional.org/definicion.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.