Viisi tärkeää kysymystä ennen parisuhteen lopettamista

Viisi tärkeää kysymystä ennen parisuhteen lopettamista

Last update: 26 elokuuta, 2022

Harkitsetko parisuhteen lopettamista? Ennen kuin jätät taaksesi nykyisen suhteesi, kannattaa kysyä itseltäsi nämä viisi erittäin tärkeää kysymystä. Näin saat kenties tietää itsestäsi asioita, jotka voivat tulla yllätyksenä. Pystyt saamaan kuvaa edessäsi olevasta matkasta, ja pystyt myös luottamaan tekemääsi päätökseen, sillä voit olla varma että se on juuri se oikea.

Ihmissuhteen päättäminen on suuri ja hyvin tärkeä päätös. Siksi onkin hyvin tärkeää, että käytämme tätä tilannetta mahdollisuutena. Kyseessä on siis mahdollisuus kysyä itseltä eräitä suuria ja tärkeitä kysymyksiä, jotka kuvaamme seuraavassa.

Nämä kysymykset ovat sellaisia, jotka saavat sinut avaamaan silmäsi ja miettimään. Sinun tulisi pohtia sitä, onko ero hyvä päätös vai olisiko se sen sijaan aivan väärä valinta.

Lisäksi nämä kysymykset auttavat sinua oppimaan nykyisestä suhteestasi lisää. Jos päätät lopettaa sen, pystyt seuraavien kysymysten avulla muodostamaan terveempiä ja vahvempia siteitä tulevaisuudessa.

Kysy itseltäsi nämä kysymykset ennen parisuhteen lopettamista

1. Etsinkö aina täydellistä ihmistä kumppanikseni?

viimeinen hali ennen parisuhteen lopettamista

On tärkeää ymmärtää tämä asia, sillä meillä kaikilla on korkeita odotuksia. Joskus sitten nämä epärealistiset odotukset voivat vääristää todellisuutta tai vahingoittaa tervettä suhdetta.

Joskus emme ota huomioon sitä, että kumppani on myös vain ihminen. Saatamme ajatella, että hän on kuin prototyyppi, tai että kyseinen suhdekokemus ei vain tule menemään hyvin.

Kuten kaikissa muissakin suhteissa, kaikki odotuksemme eivät voi tulla täysin täytetyiksi parisuhteessa. Saatamme tulla turhautuneiksi, ja tämä saa aikaan pettyneen olon. Me myös alamme usein tuomita tai syyttää toista osapuolta.

On hyvin tärkeää, että kysyt asiaa itseltäsi, jos olet alkanut harkita suhteesi jättämistä siksi, että kumppanisi ei voi täytää omia mahdottomia odotuksiasi.

Jos näin on, sinun tulee opetella poistamaan tämä side silmiltäsi – se, jonka epätodelliset parisuhteen idealisoinnit aiheuttavat. Muista siis, että toisetkin ihmiset ovat vain ihmisiä.

2. Onko suhteeni itse asiassa vahingollinen?

Se, että mietit parisuhteen lopettamista, voi johtua siitä että olosi on muuten onneton ja tämä olo vain voimistuu ajan kuluessa. Jos näin on, on tärkeää että mietit parisuhteesi terveyttä. Sinun tulee määrittää, onko siitä todella tullut itsellesi vahingollinen.

Jotta voisit saada tämän oman itsesi tutkimisen tehtyä hyvin, tarvitset tilaa, ja ennen kaikkea tarvitset aikaa.

Ne tunteet ja kipu, joita saatat tuntea, voivat estää sinua näkemästä asioita selkeästi, ja näin saatat päätyä tekemään epärationaalisia päätöksiä. Saatat ymmärtää, että kenties et ole huomannut kaltoinkohtelun, manipulaation, valheiden tai muun huonon käytöksen merkkejä, ja että nämä asiat ovat vahingoittaneet sinua.

Jos olet tällä hetkellä vahingollisessa suhteessa, sinun tulee päättää se niin pian kuin mahdollista. Kuten nimikin jo hyvin kertoo, suhde vahingoittaa tällöin kahta ihmistä, jotka eivät nauti parisuhteesta eivätkä rakkaudesta, jonka siihen tulisi kuulua.

Lue aiheesta lisää: Onko parisuhteesi umpikujassa?

3. Onko tilanteeni liian stressaava tehdäkseni päätöstä?

naisella puu päässä

Vaikka tämä voikin tuntua vähäpätöiseltä asialta, joskus liiallinen työstressi ja muu stressi voivat myös olla ongelmia parisuhteessa. Ne tekevät sinusta vähemmän ymmärtäväisen, toisia heikommin sietävän sekä saavat sinut tekemään huonoja päätöksiä.

Kun löydät itsesi sellaisesta tilanteesta jossa on paljon stressiä ja ahdistusta, saatat nopeasti huomata meneväsi voimassa olevien rajojen ylitse sekä jopa menettäväsi oikean näkökulman kaikkeen ympärilläsi olevaan.

Tämän vuoksi onkin tärkeää että otat nämä asiat huomioon, kun olet tekemässä mitä tahansa isoa päätöstä. Etenkin vakavaa parisuhdetta koskien saattaa olla niin, että alat tuntea olosi tällaiseksi ainoastaan stressin vuoksi.

4. Onko kolmas osapuoli vaikuttamassa suhteeseeni?

Se vaikutus, joka toisilla on sinuun ja parisuhteeseesi, on ihmeellisen suuri. Se voi olla suurempi kuin ymmärrät. Kun käsität tämän, kannattaisi ehdottomasti kysyä itseltäsi yllä mainittua asiaa.

Esimerkiksi se, että vanhempi kieltäytyy hyväksymästä lapsensa suhdetta, voi aiheuttaa jännitettä ja konfliktia parisuhteessa, mikä vaikuttaa suhteen terveyteen.

Kun joku ystävä tai perheenjäsen torjuu tai paheksuu sinun kumppaniasi, saatat tuntea olosi loukatuksi ja satutetuksi.

Pahinta on se, että tiedostamattomalla tavalla tulet heijastamaan tämän kivun suhteeseesi tai kumppaniisi. Annat kaiken turhautumisesi pudota kyseisen ihmisen ylle, ja kaiken muunkin yleisesti ottaen.

5. Luotanko päätökseeni, vai olenko epävarma?

tyttö pitää lintua väärinpäin

Meidät on opetettu kiinnittämään erityisen paljon huomiota toisten mielipiteisiin koskien oman elämämme henkilökohtaisia asioita. Nämä asiat ovat kuitenkin sellaisia, joiden osalta vain meidän itsemme tulisi olla kriittisiä.

Ehkäpä joku ystävä sanoo sinulle, että suhteesi ei ole hyväksi sinulle tai että hän ei pidä kumppanistasi. Perheenjäsenesi saattaa sen sijaan sanoa, että jäät asioista paitsi suhteesi vuoksi. Hän ihmettelee, kuinka voit edes harkita jonkin tietyn mahdollisuuden antamista mennä ohitse kumppanisi takia.

Kaikki nämä mielipiteet ja muut vastaavat asiat voivat vaikuttaa suuresti sinuun sillä hetkellä, kun teet päätöstä suhteen jatkumista koskien.

Siksi onkin hyvin tärkeää että ymmärrät sen mitä SINÄ ITSE haluat, sekä pystyt näkemään tämän edessäsi selkeästi. Älä anna muiden ihmisten mielipiteiden saada aikaan erilaista lopputulosta. Katso itseesi sisälle ja löydä se vastaus, jonka vain sinä itse voit kunnolla löytää.

Kuvitukset: Paula Bonet.

It might interest you...
Voit olla onnellinen ilman parisuhdetta
Askel Terveyteen
Read it in Askel Terveyteen
Voit olla onnellinen ilman parisuhdetta

Ajatteletko, ettet voi olla onnellinen ilman parisuhdetta? Jos näin on, lue tämä artikkeli, niin kerromme, miksi kannattaa elää täysillä myös yksin...  • Whisman, M. A., & Beach, S. R. H. (2012). Couple Therapy for Depression. Journal of Clinical Psychology. https://doi.org/10.1002/jclp.21857
  • Lebow, J. L., Chambers, A. L., Christensen, A., & Johnson, S. M. (2012). Research on the Treatment of Couple Distress. Journal of Marital and Family Therapy. https://doi.org/10.1111/j.1752-0606.2011.00249.x
  • Halford, W. K., & Sweeper, S. (2013). Trajectories of adjustment to couple relationship separation. Family Process. https://doi.org/10.1111/famp.12006
  • Atkins, D. C., Dimidjian, S., Bedics, J. D., & Christensen, A. (2009). Couple Discord and Depression in Couples During Couple Therapy and in Depressed Individuals During Depression Treatment. Journal of Consulting and Clinical Psychology. https://doi.org/10.1037/a0017119

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.