Kaltoinkohtelu teinien parisuhteissa

Kaltoinkohtelun estäminen teinien parisuhteissa on perustavanlaatuinen asia sen kannalta, että ihmiset voivat aikuisina luoda terveitä parisuhteita. Jatka lukemista, sillä nyt kerromme asiasta tarkemmin!

Huono kohtelu tai pahoinpitely ovat asioita, joita tapahtuu myös teinien parisuhteissa. Kyseessä on vakava ongelma, joka ei siis ole vain aikuisten maailman ilmiö.

Väkivalta teini-iässä voi olla alku joukolle kärsimystä sisältäviä ja myrkyllisiä parisuhteita.

Meidän täytyy olla tietoisia siitä, että kaltoinkohtelu ei ole asia, jolla on tekemistä iän, sukupuolen tai kulttuurin kanssa. On siis virhe luokitella se jollekin tietylle ihmisryhmälle kuuluvaksi ongelmaksi.

Tämän vuoksi tulisikin kiinnittää asiaan huomiota sekä pitää silmät avoinna, jotta huono kohtelu parisuhteissa voitaisiin saada loppumaan niin pian kuin vain mahdollista.

Ennen kaikkea tämä koskee teini-ikää, sillä kyseessä on vaikea vaihe kaikille nuorille ihmisille – tämä on aika, jolloin ihmisen persoona kehittyy.

Jatka lukemista, jotta olisit tietoisempi tästä vakavasta ja tärkeästä aiheesta!

Huonot kokemukset lapsuudessa

lapsi pelkää isää

Se, mitä ihminen kokee lapsuudessaan, vaikuttaa häneen erittäin merkittävästi aikuisenakin. Tämän vuoksi on niin, että jos vanhemmat ovat olleet väkivaltaisia, riidelleet kovasti tai kohdelleet muita väärin fyysisesti, seurauksena saattaa olla se, että lapsi alkaa aikuisena toistaa kyseistä käytöstä.

Joskus ei ole kyseessä se, mitä ihminen todella haluaa tehdä, vaan yksinkertaisesti opittu käytöskuvio. Ehkäpä tässä on kyseessä kipu, jota ihminen kantaa sisällään, ja joka sitten näyttäytyy tällaisena negatiivisena ilmiönä.

Lue aiheesta lisää: 7 varhaista merkkiä väkivaltaisesta parisuhteesta

Lapsena koettu kaltoinkohtelu, seksuaalinen hyväksikäyttö ja läheisyyden puuttuminen ovat myös esimerkkejä negatiivisista kokemuksista, jotka voivat saada ihmisen käyttäytymään toista kohtaan vahingoittavasti ja väkivaltaisesti.

Sen toistaminen, mitä lapsena on nähnyt

vanhemmat riitelevät teinin edessä

Teknologia on tehnyt mahdolliseksi sen, että nähdään asioita, joihin ei aikaisemmin ole ollut pääsyä. Se on tehnyt meistä haavoittuvaisempia sellaisille käytösmalleille, joita ihmisen ei tulisi oppia. 

Nuori ihminen voi nähdä kommentteja sellaisista seksuaalisista käyttäytymismuodoista, joiden hän kuvittelee olevan OK ilman toisen osapuolen hyväksyntää. Hän saattaa lukea tai nähdä videoita sadomasokismista.

Tässä tulee muistaa, että nuoremmat teini-ikäiset voivat olla kyvyttömiä erottamaan fiktiota todellisuudesta.

Kommentit nöyryyttämisestä, alistamisesta tai hallinnasta saattavat saada aikaan väärinkäsityksen koskien sitä, mitä parisuhteen tulisi olla.

Tämän vuoksin onkin äärimmäisen tärkeää, että vanhemmat yrittävät hallita sitä, mitä lapsi näkee internetissä. On kuitenkin tietysti aivan mahdotonta valvoa tätä täydellisesti, mutta se tulisi tehdä mahdollisuuksien rajoissa.

Lue aiheesta lisää: 5 myyttiä psykopatiasta

Kunnioituksen perusta

nainen katsoo merelle

Me yritämme kasvattaa lapsiamme toisten kunnioittamiseen ja terveisiin suhteisiin. Tästä huolimatta on kuitenkin paljon varaa parantamiseen.

Vanhempamme ovat omia tärkeimpiä esimerkkejämme. Jo pienestä pitäen lapset näkevät kaikenlaisen vanhempien tahoilta tulevan vahingoittavan käytöksen. He eivät imitoi sitä tässä vaiheessa, mutta kuinka käy sitten, kun he alkavat tehdä näin?

Nuoren parisuhteen ei koskaan tulisi olla vahingoittamiseen tai huonoon kohteluun perustuva asia. Esimerkiksi seksuaalikasvatuksen kouluissa ei tulisi olla vain ehkäisyyn ja sukupuolitauteihin liittyvä asia, vaan sen tulisi koskea myös terveitä parisuhteita, molemminpuolista kunnioitusta ja seksuaalista suuntautumista, kuten myös muita vastaavia asioita.

Rakastavat parisuhteet ovat monimutkaisia. Ne ovat vieläkin haastavampia vaikeissa vaiheissa, kuten esimerkiksi teini-iässä.

Vuonna 2013 Spanish National Institute of Statistics -organisaatio julkaisi tiedon, jonka mukaan 499 teini-ikäistä joutui parisuhteessa kaltoinkohtelun uhriksi pelkästään Espanjassa.

Jos tämä on totta, ei ole mikään ihme, että on niin paljon väkivaltaa ja kuolemaa siitäkin huolimatta, että tehdään kovin paljon tämän kaiken välttämiseksi.

Lue aiheesta lisää: 3 vinkkiä teini-ikäisen kasvattajalle

 

rakastunut nuoripari

On tärkeää, että emme käännä selkäämme tälle asialle, emmekä kiellä tämän todellisuuden tärkeyttä.

Teini-ikäisten tulisi oppia tunnistamaan se, että he ovat väkivallan uhreja. Joskus tässä ei kuitenkaan ole kyseessä fyysinen väkivalta, mikä tulee myös pitää mielessä.

Kaltoinkohtelun estäminen teini-ikäisten parisuhteissa on perustavanlaatuinen asia, jotta voitaisiin edistää terveitä parisuhteita aikuisiässä.

UUTISIA VERKOSSA