Logo image
Logo image

Onko parisuhteesi umpikujassa?

3 minuuttia
 Ajatus parisuhteen päättämisestä voi tehdä olon surulliseksi ja ahdistuneeksi, etenkin tapauksissa, joissa parisuhde on aikanaan ollut onnellinen ja toimiva. Parisuhteet voivat kuitenkin päätyä umpikujaan, jossa tunnet olosi onnettomaksi, eikä suhdetta ole mahdollista pelastaa.
Onko parisuhteesi umpikujassa?
Viimeisin päivitys: 01 maaliskuuta, 2019

Miksi parisuhteet tuntuvat olevan joskus umpikujassa? Romanttinen suhde voi laimeta erilaisista syistä. Ehkä tajuat itsekin ettette ole toisillenne sopivia, eikä suhde voi kehittyä mihinkään suuntaan, mutta et suostu hyväksymään asiaa. Toimimattoman suhteen jatkaminen on kuitenkin silkkaa tuskaa, eikä siihen kannata ryhtyä.

Opi näkemään merkit siitä, että suhde on umpikujassa ja se on aika lopettaa.

1. Jatkuva tunne siitä, että jokin on pielessä

Some figure

Et ehkä osaa määrittää tarkalleen mikä on pielessä, mutta tunnet sen sisuksissasi. Tunnet olosi epämukavaksi ja epävakaaksi, mutta et halua tutkia asiaa tarkemmin, sillä et halua menettää puolisoasi ja kohdata todellisuutta.

Usein tämä tunne voi syntyä myös siitä, ettei kumppanisi ole täysin rehellinen sinulle. Toisinaan jatkuva konflikti ja riitely toisen kanssa saa sinut epäilemään suhdetta. Ehkä sinusta tuntuu, että suhde toimii paperilla ja puolisosi on kaikinpuolin hyvä kumppani, mutta kaipaat enemmän kipinää tai ymmärrystä välillänne. Et välttämättä pysty muuttamaan toista, eikä sen tulisi koskaan olla lähtökohta parisuhteelle.

Jos välillänne on luottamusongelmia ja epäilet puolisoa esimerkiksi pettämisestä, täytyy kissa nostaa pöydälle ja kohdata totuus silmästä silmään. Vain näin saat riittävästi rohkeutta suhteen päättämiseen.

Suositeltua lukemista: 7 varhaista merkkiä väkivaltaisesta parisuhteesta

2. Tunnet että sinun on todisteltava arvoasi jatkuvasti

 

Some figure

Kun parisuhde on umpikujassa, saattaa jompi kumpi osapuoli tuntea olonsa syylliseksi. Näissä tilanteissa sinun on ehdottoman tärkeää pitää silmäsi auki. Joskus haluat näyttää miten paljon parisuhde sinulle merkitsee: olet valmis näyttämään mitä uhrauksia aiot tehdä suhteen toimimisen eteen, mutta miten kumppanisi suhtautuu tähän? Yrittääkö hänkin parhaansa suhteen pelastamiseksi? Jos näin ei ole, on syytä harkita vakavasti suhteen jatkamista.

Jos olet ainoa suhteen osapuoli, joka yrittää saada sen toimimaan ja tunnet venyväsi mahdottomiin ja tekeväsi kaikkesi yhteisen onnenne eteen, ei se ole tervettä. Heti kun lakkaat yrittämästä suhde kaatuu.

Kun yksi osapuoli antaa kaikkensa ja toinen ei mitään, on tämä ongelman juuri.

Suositeltua lukemista: Voiko parisuhde pelastua, jos toinen lupaa muuttua?

3. Seksielämänne on tylsää

Some figure

 

Saattaa kuulostaa pinnalliselta keskittyä seksielämään, kun parisuhteessa on niin monia muitakin puolia ja ulottuvuuksia. Mutta jos kipinä on kadonnut etkä nauti seksistä kumppanisi kanssa, on se merkki siitä, että parisuhteessa on ongelmia.

Ehkä kaipaat enemmän huomiota ja hellittelyä, hemmottelua ja uusia leikkejä makuuhuoneessa, mutta kumppanisi ei ole kiinnostunut. Intohimon löytäminen vaatii kahden ihmisen työskentelyä, eikä liekki pysy kuumana mikäli se ei saa vastakaikua.

On tärkeää puhua näistä asioista avoimesti, älä piilota huoliasi ja odota niiden katoamista.

4. Olet hylännyt minuutesi suhteessa

Tuntuuko sinusta, että olet kadottanut itsesi kokonaan suhteessa? Oletko luopunut asioista, jotka määrittävät sinua? Oletko luopunut siitä ihmisestä joka olit ennen parisuhdetta? Olet ehkä muuttunut täysin itsellesi tuntemattomaksi ja sinun on vaikea määrittää, kuka oikeasti olet.

Ehkä ajattelet, että tämä tunne johtuu siitä ettei kumppanisi kohtele sinua samalla tavalla kuin aikaisemmin. Mutta ehkä hän ei vain kohtele sinua tavalla jonka ansaitset.

Jos tällainen olo vainoaa sinua, on sinun ehkä otettava etäisyyttä kumppanistasi ja suhteesta ja löydettävä itsesi uudestaan. On vain yksi ihminen, joka pysyy kanssasi aina, ja se olet sinä itse.

Some figure

 

Ajatus parisuhteen päättämisestä voi tuntua pelottavalta ja ahdistavalta, mutta älä jää toimimattomaan suhteeseen vain yksin olemisen pelosta. Löydä elämänilosi ja minuutesi, ja tiedä, että ansaitset rakkauden, joka nostattaa ja ravitsee sinua.

Älä odota ongelmien ratkeamista itsestään, vaan ota ne käsittelyyn ja jos kumppanisi ei halua työskennellä suhteen eteen tai jos olette jo yrittäneet kaikkenne, voi olla aika päästää suhteesta irti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sailor, J. L. (2013). A Phenomenological Study of Falling Out of Romantic Love. The Qualitative Report.

  • Fletcher, G. J. O., & Kerr, P. S. G. (2010). Through the Eyes of Love: Reality and Illusion in Intimate Relationships. Psychological Bulletin. https://doi.org/10.1037/a0019792


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.