Logo image
Logo image

7 varhaista merkkiä väkivaltaisesta parisuhteesta

3 minuuttia
Opi tunnistamaan väkivaltaisen parisuhteen varhaiset merkit. Näin voit estää verbaalista tai psyykkistä väkivaltaa kasvamasta vielä vakavammaksi ongelmaksi.
7 varhaista merkkiä väkivaltaisesta parisuhteesta
Viimeisin päivitys: 18 huhtikuuta, 2019

Kuten luultavasti jo tiedät, väkivalta on ongelma, joka koskettaa suurta määrää ihmisiä ja vie monia ihmishenkiä ympäri maailmaa. Siksi on erittäin tärkeää tuntea varhaiset merkit väkivaltaisesta parisuhteesta.

Tällä tavoin voit estää sanallista tai psyykkistä väkivaltaa muuttumasta vielä vakavammaksi ongelmaksi.

Onko väkivallan varhaiset merkit helppo tunnistaa?

On olemassa runsaasti väkivallan merkkejä, joista sinun tulisi olla erittäin huolissasi. Vaikka onkin normaalia riidellä ja olla eri mieltä asioista, parisuhteen osapuolten ei tulisi elää jatkuvasti sotatantereella. Oman näkemyksen tai erimielisyyden ilmaisemisen tulisi olla jotakuinkin eheyttävää.

Se, että kumpikin osapuoli tietää mitä mieltä toinen on ja kunnioittaa sitä, on hyvin tervettä.

Väkivaltaisen parisuhteen varhaiset merkit voi olla vaikea tunnistaa, sillä ne on helppo naamioida.

Kiinnitä tarkasti huomiota seuraaviin varhaisiin merkkeihin väkivaltaisesta parisuhteesta.

Lue myös: 5 suhdetta, jotka voivat pilata parisuhteesi

1. Suhde etenee hyvin nopeasti

Some figure

Jos sinusta tuntuu siltä, että asiat etenevät erittäin vauhdikkaasti ja kumppanisi puhuu jo varhain yhdessä asumisesta, sitoutumisesta ja jopa avioliitosta, sinun tulisi olla varuillasi.

Tietysti on mukavaa tuntea olevansa sellaisen henkilön kanssa, joka ei pelkää sitoutumista ja haluaa jakaa loppuelämänsä sinun kanssasi.

Mutta toisinaan on parasta luottaa vaistoihin. Jos sinusta tuntuu siltä, että asiat etenevät normaalia nopeammin, sinun tulisi miettiä kahdesti. Väkivaltaiset parisuhteet alkavat tavallisesti kuin satumainen rakkaustarina, mutta eivät lopulta olekaan sitä.

2. Kumppanillasi on täysi pakkomielle sinuun

Kukapa ei haluaisi tuntea olevansa rakastettu? Väkivaltaiset parisuhteet vievät kuitenkin asiat askeleen edemmäs ja usein niihin liittyy henkilö, joka on hämmästyttävän antelias. Hän antaa sinulle lahjoja ja on hyvin rakastava sinua kohtaan valloittaakseen sinut.

Tällaiset ihmiset alkavat nopeasti ajatella itseään täydellisenä parina sinulle. Varo, sillä se saattaa olla vain strategia. Sitten kun olet täysin ansassa, heille on helpompi antaa anteeksi.

Tunnet pakkoa tarkastella asioita suhteellisessa mittakaavassa, ja kumppanille on vaikea olla antamatta toista mahdollisuutta.

3. Hän tekee lupauksia yhteisestä tulevaisuudesta

Kaikki haluavat ajatella mahdollista yhteistä tulevaisuutta. Ole kuitenkin varovainen, jos suhteen alkuvaiheessa kumppani lupaa sinulle kuunkin taivaalta.

Väkivaltainen henkilö tekee tavallisesti lupauksia kuten “et tule kaipaamaan mitään”, “minä pidän huolta sinusta” tai “sinun ei koskaan tarvitse murehtia”. Tällaiset lupaukset eivät tavallisesti ole heijastuksia heidän todellisista unelmistaan ja toiveistaan.

Yksi väkivaltaisen parisuhteen varhaisista merkeistä on kontrollointi, ja vaikka nämä lupaukset koskevat tavallisesti sinua, ne riippuvat täysin kumppanistasi.

4. Hän haluaa omia sinut

Some figure

On hyvin imartelevaa tuntea olevansa kumppaninsa rakastama ja tarvitsema. Jos tämä ei kuitenkaan jätä sinulle aikaa ystäviesi tai perheesi kanssa, saattaa se olla hienovarainen ja klassinen varoitusmerkki väkivaltaisesta parisuhteesta.

Pahoinpitelijät usein eristävät uhrinsa; näin heillä on uhriin suurempi valta. Mustasukkaisuus voidaan helposti tulkita “rakkaudeksi” tai “haluksi”.

On tärkeää, että pyrit olemaan oma itsesi etkä etäänny ystävistä ja perheestäsi siksi, että kumppanisi niin haluaa.

5. Kumppanisi korjailee sinua jatkuvasti

Väkivaltaiselle ihmiselle on normaalia haluta kontrolloida kaikkea. Hän saattaa huomautella tietynlaisesta käytöksestä josta ei pidä siitä syystä, että se ei ole soveliasta.

On mahdollista, että hän yrittää muuttaa käytöstäsi vastaamaan omia mieltymyksiään.

Nämä korjaukset ovat tavallisesti huomaamattomia aluksi, mutta lopulta ne alkavat vaikuttaa yhä enemmän tekemisiisi. Sinun on oltava varuillasi.

6. Tunnet olosi epämukavaksi seksin aikana

Some figure

Seksin tulisi olla hauskaa, miellyttävää ja nautinnollista. Ei ole normaalia, jos rakastelun aikana olosi on epämukava. Jos sinusta tuntuu, että kumppanisi on liian kovakourainen, sinun on luotettava vaistoihisi.

Leikkisä seksi kumppanin kanssa on eri asia kuin tulla kohdelluksi objektina. Kun kumppani väheksyy sinun halujasi ja tarpeitasi, olet selkeästi väkivaltaisessa parisuhteessa.

On tärkeää, ettet unohda suhteen seksuaalista puolta, sillä seksinaikainen käytös voi merkitä myöhemmin lisää kontrollointia. Lopulta tällainen käytös saattaa vaarantaa elämäsi. Jos sinulla on yhtään epäilyksiä, puhu ystävillesi tai perheenjäsenillesi nähdäksesi tilanteen selkeämmin.

Käy lukemassa: 5 vinkkiä parisuhteen varjelemiseksi

7. Pelkäät kumppaniasi

Tämä on hyvin tavallinen merkki väkivaltaisesta parisuhteesta. Jos et yksinkertaisesti voi tehdä mitään pohtimatta ensin, kuinka kumppanisi tulee asiaan reagoimaan, sinun on avattava silmäsi.

On tärkeää muistaa, että väkivalta ei ole aina fyysistä. Kumppanisi voi pahoinpidellä sinua muillakin tavoin kuin vain iskuin ja mustelmin; hän voi tehdä sen sanoin, jotka alentavat sinua ja saavat sinut pitämään itseäsi muita huonompana.

Jopa hienovarainen pilkka, jolla kumppani hyökkää sinua vastaan psyykkisesti, on ongelma. Jos sinusta tuntuu että kumppanisi on väkivaltainen, on aika hakea ammattiapua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Howard, L. M., Trevillion, K., & Agnew-Davies, R. (2010). Domestic violence and mental health. International Review of Psychiatry. https://doi.org/10.3109/09540261.2010.512283

  • Leoni, J. (2016). Domestic violence and abuse. SecEd. https://doi.org/10.12968/sece.2016.9.4

  • Kelly, J. B., & Johnson, M. P. (2008). DIFFERENTIATION AMONG TYPES OF INTIMATE PARTNER VIOLENCE: RESEARCH UPDATE AND IMPLICATIONS FOR INTERVENTIONS. Family Court Review. https://doi.org/10.1111/j.1744-1617.2008.00215.x


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.