Logo image
Logo image

5 suurinta virhettä, jotka läheisriippuvaiset ihmiset tekevät

3 minuuttia
Riippuvaisuus on addiktio, ja kuten mitä tahansa addiktiota, sitäkään ei ole helppo voittaa. Opi tunnistamaan läheisriippuvaisuudesta kertovat yleiset virheet, jotta voit oppia olemaan onnellinen ilman parisuhdetta.
5 suurinta virhettä, jotka läheisriippuvaiset ihmiset tekevät
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Läheisriippuvaiset ihmiset eivät kykene elämään yksin ilman parisuhdetta. Kun heidän suhteensa päättyy, he etsivät nopeasti uuden kumppanin täyttääkseen eron aikaansaaman tyhjiön.

Joskus tällaisten ihmisten suhteet eivät perustu rakkauteen, vaan tarpeeseen. Tästä syystä he ajan myötä tylsistyvät, alkavat riidellä ja kyllästyneenä eroavat.

Läheisriippuvaiset ihmiset eivät kuitenkaan itse ole tietoisia ongelmastaan, eivät ainakaan ennen kuin alkavat tuntea ahdistusta, masennusta ja tyytymättömyyttä. Tätä ennen heillä ei ole aikomustakaan irtautua riippuvaisuuden noidankehästä, johon he ovat jumittuneet. Tämä on hankala tilanne, jota ei ole helppo ratkaista.

Tänään tarkastelemme viittä suurinta läheisriippuvaisten ihmisten tekemää virhettä, jotta pystyt tunnistamaan läheisriippuvaisuudesta kertovat merkit itsessäsi tai jossakussa tuntemassasi henkilössä.

1. Läheisriippuvaiset ihmiset eivät kykene asettamaan rajoja

Some figure

Rajojen asettaminen on tarpeen lähes kaikilla elämän osa-alueilla. Saatat esimerkiksi pitää alkoholin mausta. Tiedät kuitenkin, että jos juot sitä liikaa tai liian usein, terveytesi heikkenee.

Kun läheisriippuvaiset ihmiset aloittavat ihmissuhteen, he luopuvat niistä asioista, joista kumppani ei pidä. He tekevät tämän siksi, etteivät menettäisi rinnallaan olevaa henkilöä.

Tästä syystä heidän itsetuntonsa murskautuu ja he tuntevat itsensä kaltoinkohdelluiksi. He eivät ilmaise itseään totuudenmukaisesti siksi, että pelkäävät ajavansa kumppanin tiehensä.

He luopuvat tarvitsemastaan totuudesta, jotta eivät tuntisi taas tyhjyyden tunteita rinnassaan ilman parisuhdetta.

2. Kumppani on heidän elämänsä keskipiste

Läheisriippuvaiset ihmiset ovat hyvin erilaisia eri kumppaneiden kanssa. Tämä johtuu siitä, että he muuttavat rooliaan riippuen siitä, kenen kanssa ovat.

Kun alat tapailla jotakuta uutta henkilöä, sinun tulisi säilyttää samat harrastukset, joista aiemminkin pidit. Läheisriippuvainen ihminen kuitenkin muuttuu. Hän alkaa omaksua itselleen kumppanin mieltymyksiä. Hän luopuu vanhoista asioista, joista hänellä oli tapana nauttia.

Some figure

Hänellä alkaa esiintyä myös pakonomaisia ja pakkomielteisiä tuntemuksia. Hän ajattelee tarvitsemaansa ihmistä koko ajan. Hän alkaa tehdä asioita toisen henkilön vuoksi ja hänen sijastaan.

Hän muokkaa omaa elämäänsä sopiakseen kumppaninsa elämään, muuttaen sen täysin ja kohtuuttomalla tavalla. Miksi näin tapahtuu?

Läheisriippuvaiset ihmiset eivät näe itseään ja kumppaniaan kahtena erillisenä henkilönä, jotka jakavat elämänsä toistensa kanssa. He näkevät suhteessa olevan kaksi yksilöä, jotka ovat sulautuneet yhdeksi.

3. Heidän onnellisuutensa ei riipu heistä itsestään

Kun läheisriippuvaisen ihmisen onnellisuus tai suru alkaa riippua toisen henkilön käyttäytymisestä, hän on suurissa vaikeuksissa. Yhtäkkiä hän ei enää olekaan tunteidensa herra. Tämä suuri vastuu siirtyy toiselle henkilölle.

Jos hän sanoo jotakin negatiivista ja kumppani jättää hänet huomiotta, se voi tehdä hyvästäkin päivästä synkän ja surullisen.

Se mitä tunnet, ei voi riippua toisesta henkilöstä. Hän ei ole sinä. Hän ei kontrolloi tunteitasi. Läheisriippuvaiset ihmiset kuitenkin antavat tämän tapahtua siitäkin huolimatta, että se sattuu.

4. He eivät siedä ajatusta hylätyksi tulemisesta

Some figure

Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö he olisi ajaneet ihmisiä pois elämästään aiemmin. Ehkäpä he jopa itse tekivät aloitteen siihen. Heillä oli kuitenkin todennäköisesti jo uusi ihminen odottamassa.

Tunneriippuvainen ihminen ei koskaan jätä kumppaniaan. Tai pikemminkin hän ei jätä kumppaniaan, jollei hänellä ole tälle korviketta.

Siksi tällaiset ihmiset elävät jatkuvasti hylätyksi tulemisen pelossa. He laittavat toisen henkilön tarpeet omiensa edelle ja tekevät kaikkensa miellyttääkseen kumppaniaan. Toisin sanoen he alistuvat.

Tämän pelon takia heillä on hätä hallita tilannetta. Joskus se ei kuitenkaan ole mahdollista, ja tällöin he tuntevat tuskaa, epätoivoa ja ahdistusta.

5. He tietävät olevansa onnettomia, mutta eivät pysty lähtemään

Vaikka he saattavat sanoa olevansa onnellisia, he tietävät etteivät todellisuudessa sitä ole. Joka kerta kun läheisriippuvainen ihminen jää yksin, hän saa paniikkikohtauksen.

Toiset ihmiset ovat hänen huumeensa, jota hänen on saatava päivittäin. Jos hän ei saa päivän “annostaan”, hän ei kestä vieroitusoireita.

Jos tämä kuulostaa sinulta, ala tehdä jotakin asian eteen ollaksesi yksin. Opettele nauttimaan omasta seurastasi. Älä sido itseäsi johonkuhun toiseen vain täyttääksesi tyhjiön sisälläsi.

Se ei ole helppoa. Mutta kuka sanoi, että riippuvuudesta eroon pääseminen olisikaan yksinkertaista?

Jotakin mahtavaa tapahtuu sillä hetkellä, kun opit olemaan onnellinen yksin. Se merkitsee sitä, että olet todella valmis olemaan toisen ihmisen kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • VV.AA. (2018). Dependencia emocional en las relaciones de pareja como Síndrome de Artemisa: modelo explicativo. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-48082018000300156

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.