Miksi käsityöt ovat hyväksi aivoille?

Aivoja stimuloivia käsitöitä harrastamalla pystyt välttämään kognitiivisten kykyjesi vähentymistä, ja samalla voit rentouttaa itseäsi sekä parantaa käsi-silmä -koordinaatiotasi.
Miksi käsityöt ovat hyväksi aivoille?

Last update: 26 maaliskuuta, 2019

Käsityöt ovat erittäin hyödyllisiä harrastuksia, sillä niiden avulla voidaan harjoittaa aivoja sekä kehittää tiettyä taitoryhmää. Nämä taidot ovat elintärkeitä niiden aktiviteettien kannalta, joita päivittäiseen elämäämme kuuluu.

On todistettu, että käsityöt ovat hyvää terapiaa stressiä ja masennusta vastaan, ja ne lisäävät hyvinvointia tuottavien hormonien erittymistä sekä edistävät rentoutumista.

Säännöllinen käsitöiden harjoittaminen kehittää hienomotorisia taitoja ja luovuutta, ja se lisää jopa itsevarmuutta ja itsetuntoa. Ne ovat myös hyvä tapa ottaa etäisyyttä päivittäisiin rutiineihin ja niihin ongelmiin, jotka tuottavat meille pelkoa, ahdistuneisuutta ja muita epäterveitä tunteita.

Olipa kyseessä sitten kutominen, maalaaminen, piirtäminen tai mikä tahansa käden taitoja sisältävä toiminta, muutama minuutti päivässä on jo “aivojen huoltoa”. Vaikka moni ei tätä tiedäkään, aivot hyötyvät eniten niistä tekniikoista, joita käsitöiden suorittamisessa tarvitaan.

Seuraavassa haluammekin kertoa tarkemmin eräistä käsitöiden oleellisimmista hyödyistä aivojen kannalta, jotta vakuuttuisit siitä, että tämä harrastus kannattaa aloittaa mitä pikimmiten!

Mitä hyötyjä käsitöillä on aivojen kannalta?

käsityöt

Käsitöiden harrastaminen on rentouttavaa terapiaa, joka parantaa henkistä terveyttä, lisää hyvinvointia sekä tehostaa aivojen toimintaa. Ne jotka harjoittavat käsitöitä säännöllisesti, kokevat ajattelun helpommaksi sekä saavat paremman mielikuvituksen ja luovat kyvyt.

Tutkimuksessa, jonka toteutti Betsan Corkhill 3 545 kutojan kanssa, todettiin että käsityöt ja mieltä kehittävät pelit saavat aikaan paremman aivojen kehityksen ja tunnetason terveyden.

Tämän tyyppiset tehtävät antavat meille energiaa, parantavat sosiaalista viestintäämme sekä auttavat rakentamaan itseluottamustamme. Tämä johtuu siitä, että ne saavat aikaan rentoutumisen sekä haastavat aivot, jotta ne voisivat toimia tehokkaammin. Käsitöitä tehdessä aistit ovat toiminnassa, ja etenkin käsien motoriset taidot tulevat kehitetyiksi.

Aiemmin mainitun tutkimuksen mukaan 50 % mukana olleista ihmisistä havaitsi, että kutominen lisäsi heidän onnellisuuttaan ja rentoutumistaan.

Suurin osa myös oli sitä mieltä, että se auttoi heitä alentamaan stressiä sekä lisäämään heidän luovia kykyjään.

Neulominen auttaa vähentämään stressiä.

Tutkimuksessa havaittiin yhteys ihmisen tunnetilan ja niiden kertojen määrän välillä, kun hän teki tiettyä käsityötä. Kutojat, jotka kutoivat kolme tai useamman kertaa viikossa, tunsivat itsensä rentoutuneemmiksi, onnellisemmiksi ja vähemmän ahdistuneiksi kuin ne, jotka kutoivat vähemmän tai eivät tehneet sitä ollenkaan.

Tämän tyyppiset harrastukset vaativat huomion kohdistamista halutun tuloksen luomiseksi, ja ne edellyttävät ajatusten keskittämistä yhteen ainoaan tehtävään.

Samanaikaisesti nämä aktiviteetit lisäävät kärsivällisyyttä projektin luomista ja tietyn lopputuloksen tavoittelua koskien. Sinnikkyys lisääntyy, ja ihminen saavuttaa paremman itsevarmuuden esteiden ylittämiseen.

Käsityöt viihdyttävät aivoja

aivokuva

Toisessa tutkimuksessa, joka julkistettiin Neurology -lehdessä, todettiin että taiteelliset aktiviteetit voivat vähentää ihmisen riskiä kokea vähäistä kognitiivista vahingoittumista. Tieteilijät halusivat selvittää, olisiko mahdollista estää tätä prosessia jonka ikääntyminen saa aikaan, ja tulokset olivat yllättävät.

Ne ihmiset, jotka maalaavat, veistävät, valokuvaavat tai piirtävät keski-ikäisinä tai vanhuksina, omaavat 73 % pienemmän todennäköisyyden kokea vähäistä kognitiivista vahinkoa verrattuna niihin, jotka eivät näitä aktiviteetteja harrasta ollenkaan.

Ne jotka harrastavat käsitöitä omaavat jopa 45 % pienemmän riskin kärsiä dementiasta kuin ne, jotka eivät harrasta näitä asioita.

Käsityöt ovat hyväksi aivoille monesta syystä:

  • Ne ovat henkisiä haasteita, jotka johtavat ongelmien ratkaisuun.
  • Ne parantavat sosiaalisia yhteyksiä.
  • Ne saavat ihmisen tuntemaan itsensä kokonaiseksi.
  • Ne tehostavat käsi-silmä -koordinaatiota, tilan havaitsemista ja hienomotorisia taitoja.
  • Ne ovat hyväksi opettamisen ja oppimisen kannalta.
  • Ne kohdistavat huomion ja ajatukset yhteen tehtävään.
  • Ne stimuloivat mielikuvitusta ja luovuutta.
  • Ne suojaavat muistia sekä vähentävät riskiä kokea mielen rappeutumista.
  • Ne helpottavat oppimistekniikoita, joihin kuuluvat rentoutus, meditaatio ja rytmi.
  • Ne hoitavat sekä masennusta että stressiä.

Kaikkeen yllä olevaan perustuen voidaan siis sanoa, että yksinkertaiset käsityöt voivat auttaa stimuloimaan ja suojaamaan aivoja.

Henkinen terveys riippuu monista asioista, mutta säännöllinen näiden asioiden harrastaminen tulee tuottamaan pidemmän aikavälin hyödyt terveydellesi.

Yksi positiivinen seikka on myös se, että nämä harrastukset ovat helppoja, ja nykyisin niihin tarvittavia materiaaleja voidaan löytää hyvin helposti ja edullisesti – niitä on tarjolla myös kierrätettyinä.

Aloita käsityöt jo tänään, sillä aivosi ja hyvinvointisi tulevat kiittämään sinua suuresti!

It might interest you...
Lankaterapiaa: neulomisen hyödyt
Askel Terveyteen
Read it in Askel Terveyteen
Lankaterapiaa: neulomisen hyödyt

Neulomisen hyödyt ovat moninaiset: se mm. auttaa rentouttamaan, aktivoimaan aivoja sekä pitää mielen virkeänä. Lue lisää neulomisen hyödyistä!
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.