7 aivoille haitallista tapaa

Aivojen terveys riippuu monista asioista, kuten esimerkiksi riittävästä levosta, kunnollisesta nesteytyksestä ja hapettumisen tasosta. Nyt kerromme tärkeistä tottumuksista, jos haluat pitää aivosi terveinä!
7 aivoille haitallista tapaa

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Sairaudet, jotka vaikuttavat aivoihin, riippuvat usein perintötekijöistä, kuten myös korkeaan ikään saapumisesta tai jonkin tyyppisestä vammasta. Lue mitkä seitsemän aivoille haitallista tapaa sinunkin kannattaa jättää pois elintavoistasi, mikäli ne kuuluvat niihin.

Jatkuva tiettyjen huonojen tapojen noudattaminen voi myös luoda korjaamattomissa olevaa vahinkoa, jos neuroneja pääsee tuhoutumaan tai jos niiden aktiivisuus vähenee.

Vaikka muistinmenetys onkin sivuvaikutus aivojen kunnon huononemisesta silloin, kun tämä liittyy vanhuuteen, on myös sellaisia tekijöitä, jotka voivat pahentaa asioita, tai tehdä tästä prosessista nopeamman.

Ovatko jotkin elintapasi aivoille haitallista?

elintavoista osa on aivoille haitallista

Moni valitsee kaikesta huolimatta jättää tällaiset huonot tavat osaksi arkeaan. Lisäksi moni saattaa olla tietämätön siitä, kuinka aivoille haitallista jotkin näistä tavoista oikeasti ovat. Vahinko syntyy yleensä vähitellen, ja on vaikeaa havaita se kun ollaan vielä aivojen vahingoittumisen alkuvaiheissa.

Tämän vuoksi on hyvin tärkeää tunnistaa, mitkä elintavoista saattavat olla aivoille haitallista, sekä tehdä tarvittavat asiat niiden välttämiseksi.

Yleisiä tapoja, jotka ovat aivoille haitallista

Jatka lukemista ja saat tietää, mitä huonoja tapoja tarkoitamme – näin varmistat, että aivosi eivät vahingoitu haitallisten tottumusten vuoksi.

1. Aamiaisen väliin jättäminen

aivoille haitallista tapaa olla syömättä aamiaista

Aamiainen on yksi kaikkein tärkeimmistä aterioista, ja sitä ei tulisi jättää väliin missään olosuhteissa.

Tämä ateria on perustavanlaatuisessa roolissa kehosi aineenvaihdunnan kannalta. Vaikka et ehkä olekaan tietoinen tästä faktasta, se on myös elintärkeä asia aivojen toimintojen aktivoinnin kannalta päivän edetessä.

Proteiinien, vitamiinien ja muiden ravinteiden puuttuminen aamiaisesta liittyy siihen, että aivojen kunto huononee ja muistinmenetystä ilmenee.

Lisäksi tämä tottumus vaikuttaa neuronien aktiivisuuteen, ja siten kuormittuminen näkyy jännittyneisyyden kautta.

2. Liiallinen sokerin syönti

sokerin syönti on aivoille haitallista tapaa

Kummallista on se, että vain harva kuitenkin tietää, että ne ovat pääasiallinen syy aineenvaihdunnan häiriöihin ja eräisiin kognitiivisiin sairauksiin.  Korkea sokerin määrä vähentää kemikaaliaineiden tuotantoa aivoissa, ja nämä säätelevät tärkeitä toimintoja kehossa.

Päivittäinen sokereiden syönti on yksi syistä siihen, että ihmisillä on ahdistusta, masennusta ja riski saada dementiaa.

3. Tupakointi

tyttö tupakoi

Jokainen tietää takuulla, että tupakat ovat täynnä myrkyllisiä aineita, jotka vaikuttavat haitallisesti ihmisen terveyteen. Vältä tätä aivoille haitallista tapaa viimeiseen saakka.

Säännöllinen tupakointi aiheuttaa keuhkojen vahingoittumista, mutta lisäksi se vaikuttaa aivojen toimintoihin merkittävästi ajan kuluessa.

Sekä aktiivisesti tupakoivat että passiiviset tupakoitsijat omaavat suuren riskin saada dementiaan ja Alzheimerin tautiin liittyviä ongelmia, mikä johtuu veren virtauksen häiriintymisestä. Tämä lopettaa solujen hapettumisen oikeanlaisen etenemisen.

Lisäksi tupakointi vähentää kykyä keskittyä, kuten myös niitä aktiviteetteja, jotka riippuvat muistista.

4. Huonosti nukkuminen

mies vilkaisee puhelintaan sängyssä

Huonosti nukkuminen ei ainoastaan saa aikaan fyysisen energian vähäisyyttä, vaan myös henkisen energian puutetta.

Aivojen etulohko ei nimittäin toimi kunnolla, kun keho ei saa tarpeeksi lepoa. Siten tämän seurauksena on, että ihmisen luova ajattelu vähentyy.

Samaan aikaan ahdistus lisääntyy, ja kyky hallita tunteita vähentyy. Samalla voit huomata, että kykysi ratkaista päivittäisiä ongelmia huononee.

Unen vähäisyys lisää myös kortisolin tasoja, mikä luo stressiä, masennusta ja muita sellaisia ilmiöitä, jotka vaikuttavat ihmisen elämänlaatuun.

5. Puutteellinen nesteytys

liian vähäinen vedenjuonti aivoille haitallista tapaa

Nesteytyksen puutteellisuus on yksi pääasiallisista tekijöistä, jotka vaikuttavat aivojen terveyteen suoraan.

Tämä puute huonontaa energiatasoja, mielialaa ja kykyä keskittyä päivittäisten toimien aikana.

Vesi on päätekijä aivoissa, ja siten nesteiden puute häiritsee elintärkeitä prosesseja, jotka ovat tarpeellisia aivojen optimaalisen toiminnan kannalta.

Toisaalta taas veden puutteellisuus on tekijänä siinä, että verenkierto huononee, ja se häiritsee kunnollista aivojen hapettumista.

6. Altistuminen saasteille

Aivot vaativat jatkuvaa hapensaantia, jotta ne voivat tarjota ihmiselle energiaa ja kognitiivisia kykyjä.

Pitkäaikainen altistuminen saastuneille ympäristöillle voi häiritä kaasujen vaihtumista ja hapen kulkeutumista soluille. Tämä aiheuttaa aivojen tehokkuuden vähenemistä.

Itse asiassa tämä on tekijä, joka lisää riskiä saada vakavia kognitiivisia ongelmia, kuten esimerkiksi Alzheimerin tauti tai dementia.

7. Ylensyönti

mutustaa jääkaapilla

Liiallinen kalorien ja rasvojen saanti ei ainoastan vaikuta aineenvaihduntaan ja kehon painoon, vaan se on haitallista myös aivojen terveyden kannalta.

Ylipaino johtaa sellaisiin sairauksiin kuten diabetekseen ja sydämen ongelmiin, ja lisäksi se vaikuttaa aivojen terveyteen tavalla tai toisella.

Kun kaloriensaanti on kohtuullista, pystyt viivästyttämään solujen ikääntymistä, ja se vähentää riskiä kokea kognitiivista kunnon heikentymistä.

Onko sinun elämäntavoissasi monta aivoille haitallista tapaa?

vältä aivoille haitallista tapaa elää

Loppupäätelmänä voidaan sanoa, että vaikka tässä artikkelissa kuvaamiemme huonojen tottumusten vaikutukset eivät olekaan nähtävissä aivan heti, on parasta välttää näitä tapoja, jos haluat suojella aivojesi terveyttä.

Ala siis näiden haitallisten tottumusten sijaan noudattaa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota, ja ota avuksesi mielen harjoitukset ja rentoutumistekniikat.

Tiesitkö jo aikaisemmin, että kaikki nämä tavalliset asiat huonontavat merkittävästi aivojesi terveyttä? Tee kuvaamamme muutokset ja ala voida paremmin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Block, M. L., Elder, A., Auten, R. L., Bilbo, S. D., Chen, H., Chen, J.-C., Cory-Slechta, D. A., Costa, D., Diaz-Sanchez, D., Dorman, D. C., Gold, D. R., Gray, K., Jeng, H. A., Kaufman, J. D., Kleinman, M. T., Kirshner, A., Lawler, C., Miller, D. S., Nadadur, S. S., … Wright, R. J. (2012). The outdoor air pollution and brain health workshop. NeuroToxicology, 33(5), 972–984. Available at: https://doi.org/10.1016/j.neuro.2012.08.014. Accessed 05/05/2020.
  • Janine K. Cataldo, Judith J. Prochaska, & Stanton A. Glantz. (2010). Cigarette Smoking is a Risk Factor for Alzheimer’s Disease: An Analysis Controlling for Tobacco Industry Affiliation. Journal of Alzheimer’s Disease, 19(2), 465–480. Available at: https://doi.org/10.3233/JAD-2010-1240. Accessed 05/05/2020.
  • Kempton, M. J., Ettinger, U., Foster, R., Williams, S. C. R., Calvert, G. A., Hampshire, A., Zelaya, F. O., O’Gorman, R. L., McMorris, T., Owen, A. M., & Smith, M. S. (2010). Dehydration affects brain structure and function in healthy adolescents. Human Brain Mapping, 32(1), 71–79. Available at: https://doi.org/10.1002/hbm.20999. Accessed 05/05/2020.
  • Liu, J.-T., Lee, I.-H., Wang, C.-H., Chen, K.-C., Lee, C.-I., & Yang, Y.-K. (2013). Cigarette smoking might impair memory and sleep quality. Journal of the Formosan Medical Association, 112(5), 287–290. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jfma.2011.12.006. Accessed 05/05/2020.
  • Meeusen, R. (2014). Exercise, Nutrition and the Brain. Sports Medicine, 44(S1), 47–56. Available at: https://doi.org/10.1007/s40279-014-0150-5. Accessed 05/05/2020.
  • Molteni, R., Barnard, R. ., Ying, Z., Roberts, C. ., & Gómez-Pinilla, F. (2002). A high-fat, refined sugar diet reduces hippocampal brain-derived neurotrophic factor, neuronal plasticity, and learning. Neuroscience, 112(4), 803–814. Available at: https://doi.org/10.1016/s0306-4522(02)00123-9. Accessed 05/05/2020.
  • Yoo, S.-S., Gujar, N., Hu, P., Jolesz, F. A., & Walker, M. P. (2007). The human emotional brain without sleep — a prefrontal amygdala disconnect. Current Biology, 17(20), R877–R878. Available at: https://doi.org/10.1016/j.cub.2007.08.007. Accessed 05/05/2020.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.