Logo image
Logo image

Varo näitä 6 varhaista sydämen vajaatoiminnan merkkiä

3 minuuttia
On olemassa aikaisia merkkejä sydämen ongelmista. Näihin lukeutuvat väsymys ilman syytä, selittämätön painonnousu sekä ruokahalun puute. Ne voivat myös aiheutua muista sairauksista, mutta on tärkeää tunnistaa merkit selvittääksesi, mikäli sinun tulisi puhua lääkärisi kanssa.
Varo näitä 6 varhaista sydämen vajaatoiminnan merkkiä
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Sydämen vajaatoiminta viittaa sydämen kyvyttömyyteen pumpata tarpeeksi verta johtaakseen metaboliset aktiviteetit ja toimittaakseen happea ja ravinteita kehollemme.

Mikäli solumme eivät saa tarpeeksi ravintoa, keho ei voi toimia kunnolla, mikä on helppo huomata. Tähän sairauteen liitetyt oireet ovat vakavia ja heikentävät elämänlaatua.

Sydämen vajaatoiminta on yksi yleisimmistä ja lamauttavimmista aikuisväestön terveystiloista, etenkin yli 65-vuotiaiden joukossa.

Vaikka se on useissa tapauksissa kroonista, ihmisellä voi yhä olla hyvä elämänlaatu kunnollisen lääkityksen sekä jatkuvan terveydenhoidon ansiosta.

Joillakin ihmisillä tulee kuitenkin olla defibrillaattori. Tämä on tahdistimen kaltainen kone, joka jatkuvasti kontrolloi sydämen rytmiä.

Elämä muuttuu radikaalisti kun henkilöllä on tämäntyyppinen sydämen komplikaatio. Vaikka se on yleinen, se vaikuttaa suuresti yksilöön sekä tämän perheeseen.

On erittäin tärkeää olla valppaana ensimmäisistä sydämen vajaatoiminnan merkeistä lähtien. Ensimmäisissä vaiheissa on normaalia huomata joitakin epänormaaliuksia kuten väsymystä ja stressiä, jotka ovat lähes aina läsnä tämän tilan yhteydessä. 

Suosittelemme, että muistat tämän yksinkertaisen tiedon, jonka jaamme kanssasi tässä artikkelissa. On hyvä tietää, koska käydä lääkärin vastaanotolla.

1. Tarve virtsata yön aikana

Tarve nousta virtsaamaan kaksi kertaa tai enemmän yön aikana ei ole normaalia.

Tämä voi johtua useista syistä (munuaisongelmista, tulehduksesta, eturauhasongelmista…). Kuitenkin myös sydämen vajaatoiminta tulisi ottaa huomioon.

Kun makaamme, sydämen vajaatoiminta voi saada raajoihin kertyneen nesteen kääntämään verenkierron. Tämä veri on jumissa munuaisissa, ja se eliminoidaan virtsana.

Meidän tulee muistaa, että tällä sairaudella on tapana laajentaa sydänkammiota lähes epätoivoisena yrityksenä pumpata lisää verta. Mutta tämä vain kerryttää nestettä.

Jos huomaat että tarpeesi virtsata öisin lisääntyy, sinun tulisi käydä lääkärillä.

Some figure

Lue myös: Näin vähennät sydänkohtauksen riskiä

2. Sydämen vajaatoiminta ja ruokahalun katoaminen

Tämä on toinen ongelma, joka voidaan liittää moniin muihin sairauksiin jotka eivät ole erityisen vakavia.

Kuitenkin kun sydän lakkaa pumppaamasta normaaliin tahtiin, nesteet kertyvät ruoansulatuskanavassa ja maksassa

On yleistä tuntea olonsa täydeksi ilman, että olet syönyt tämän tapahtuessa. Itse asiassa voit tuntea olosi hyvin täydeksi pienten ruokamäärien jälkeen.

3. Jatkuva väsymys

Tämä väsymys tapahtuu ilman, että todellisuudessa väsytät itseäsi. Se mikä ei aikaisemmin saanut sinua väsyneeksi saa sinut nyt käyttämään suuret määrät energiaa ja jättää sinut hengästyneeksi. 

Portaiden nouseminen, raskaiden esineiden nostaminen, shoppailu ja jopa pitkiä aikoja puhuminen voivat näännyttää.

Sydämen vajaatoiminta vähentää sydämen pumppaamiskykyä, lähettäen vähemmän verta lihaksille. Voimme kuvitella mitä tämä tarkoittaa kehollemme: Saamme vähemmän happea ja vähemmän ravinteita. Lihakset ovat ylikuormittuneet, mikä aiheuttaa kramppeja, kipua ja äärimmäistä väsymystä.

4. Selittämätön painonnousu

Some figure

Se voi vaikuttaa ristiriitaiselta. Mikäli syömme vähemmän, miksi painomme nousee? Vastaus on, taas kerran, siksi koska kerrytämme nesteitä. 

Suurin osa tästä kehon yllättävästä uudesta painosta ei johdu rasvasta, vaan nesteistä. 

Jos lihomme noin 2 kg viikossa, meidän tulisi välittömästi ottaa yhteys lääkäriimme. 

Samaan aikaan on hyödyllistä tietää että hyvän ruokavalion avulla nämä ekstrakilot katoavat, ja saamme muotomme takaisin.

Löydä: 3 teetä keuhkojen vahvistamiseksi 

5. Turvonneet nilkat

Turvoneet nilkat voivat johtua monista syistä. Se voi johtua siitä, että olet ylipainoinen, raskaana, sinulla on suonikohjuja, tai jopa huono verenkierto.

Mutta mikäli tämä on jatkuva ongelma päivittäisessä elämässämme, meidän tulisi tietää, ettei tämä ole normaalia. On tarpeen diagnosoida syy.

Turvotus tai pöhötys voi levitä nilkoista jalkoihin. Usein tämä on merkki sydämen vajaatoiminnasta, munuaisten tai maksan ongelmista. Ne ovat ongelmia, joista meidän tulisi keskustella lääkärimme kanssa.

Lue: Voiko yskiminen estää sydänkohtausta 

6. Hengenahdistus

Some figure

Hengenahdistus ei viittaa nesteiden kertymiseen. Tässä tapauksessa se johtuu tukkeumasta keuhkoissa. 

On tärkeää muistaa, että jos keuhkoihimme kerääntyy nestettä, hapen vaihto on mahdotonta. Tämä on erittäin vakava oire.

On yleistä, että ensiksi hengenahdistus ilmaantuu tiettyinä aikoina. Tämä voi olla silloin kun urheilemme tai kun nousemme sängystä. Maatessa nesteellä on tapana virrata keuhkoihin, mikä saa meidät kamppailemaan hengittämisen kanssa.

Meidän ei tulisi koskaan nähdä tätä viimeistä vaihetta normaalina asiana. Mikäli meillä on ongelmia hengittää muutaman sekunnin ajan joka päivä noustessamme, meidän tulee käydä lääkärillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Personal de la Clínica Mayo. Insuficiencia cardíaca. Síntomas y causas. (2018).

mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/heart-failure/symptoms-causes/syc-20373142

  • Retención de líquidos o edemas. Aprobado por la Junta Editorial de Cancer.Net, 08/2017.

cancer.net/es/desplazarse-por-atenci%C3%B3n-del-c%C3%A1ncer/efectos-secundarios/retenci%C3%B3n-de-l%C3%ADquidos-o-edema

  • Fundación Española del Corazón. Insuficiencia Cardíaca.

fundaciondelcorazon.com/informacion-para-pacientes/enfermedades-cardiovasculares/insuficiencia-cardiaca.html

  • Redeker NS, Adams L, Berkowitz R, Blank L, Freudenberger R, Gilbert M, Walsleben J, Zucker MJ, Rapoport D. Nocturia, sleep and daytime function in stable heart failure. (2012).
  • Dolansky MA, Hawkins MAW, Schaefer JT, Gunstad J, Sattar A, Redle JD, Vehovec A, Josephson R, Moore SM, Hughes JW. Cognitive Function Predicts Risk for Clinically Significant Weight Gain in Adults With Heart Failure. (2017).
  • F. Rodríguez-Artalejo, JR Banegas Banegas, P. Guallar-CastillónEpidemiología de la insuficiencia cardíaca. (2004).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.