7 merkkiä huonosta verenkierrosta

tammikuu 19, 2017
Usein äärimmäinen väsymys voi liittyä liialliseen fyysiseen rasitukseen tai alentuneeseen vastustuskykyyn, mutta se voi myös olla merkki huonosta verenkierrosta.

Huono verenkierto on ilmiö, josta hyvin moni kärsii. Se on itse asiassa niin laaja ongelma, että kuusikymppisten ikäryhmässä lähes 80 % ihmisistä kamppailee tämän haastavan asian kanssa.

Ajattelepa hetki sitä, kuinka monimutkainen systeemi kehosi on, ja kuinka täydellinen kokonaisuus sen tiet ja valtatiet ovat – tällä tarkoitamme tietysti verisuonia ja valtimoita. Niiden sisällä liike ei koskaan lakkaa.

Yli viisi litraa verta täytyy tulla kuljetetuksi ja jaetuksi ympäri kehoa tämän verkoston avulla.

Ja jos tämä ei vielä tunnu kovin vaikuttavalta, veri kuljettaa ravinteita, hormoneja ja kaikkia elämän elintärkeitä tekijöitä. Siten sillä on äärimmäisen tärkeä osa kehon kunnollisen toiminnan mahdollistamisessa.

Onkin hyvin tärkeää, että teet muutaman muutoksen elintavoissasi, sillä huono verenkierto ei ole vain vanhempia henkilöitä vaivaava ongelma.

Oletpa itse nuori tai et enää niin nuori, sinun kannattaa omaksua eräitä rutiineja tätä ilmiötä vastaan taistellaksesi. Se saattaa olla äänettömyydestään huolimatta oirehtiva, ja huono verenkierto voi vaikuttaa sinuun jatkuvasti.

Riittämätön verenkierto voi johtaa sydänkohtauksiin, verihyytymiin, suonikohjuihin ja halvauksiin. Kannattaa siis tehdä tiettyjä muutoksia tavoissa sekä ennen kaikkea olla tietoinen siitä, mitkä pääasialliset oireet huonosta verenkierrosta ovat. Seuraavaksi kerromme seitsemästä sellaisesta merkistä, jotka kertovat sinulle että verenkierrossasi on kohentamisen varaa.

1. Näppylät iholla voivat olla myös oire huonosta verenkierrosta

Lääkärit voivat kertoa sinulle sekä havaittavissa olevista että lähes huomaamattomista, äänettömistä oireista. Värimuutokset iholla tai kuiva orvaskesi ovat yksi merkki siitä, että veresi ei virtaa kunnolla.

Yksi kaikkein ensimmäisistä merkeistä siitä että verenkiertosi on huono, ovat punaiset tai lilat näppylät jaloissa tai säärten alaosassa.

Ne ilmestyvät ensin pieninä lilan sävyisinä muutoksina, jotka kasvavat vähitellen haavaumiksi.

2. Turvonneet jalat

Ajattele asiaa näin: kun veresi virtaus ei ole riittävää, raajasi ovat viimeiset, jotka saavat runsaasti happea sisältävää verta ja sen tuomia ravinteita.

 • Jos keho ei saa tavallista määrää verta, se yrittää vähentää tätä epätasapainoa kerryttämällä itseensä nestettä. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä edeema tai ödeema eli turvotus.
 • Rikastuneen veren puute aiheuttaa puolestaan sinertymistä. Huomaat tällöin, että jalkasi alkavat ensinnäkin näyttää mustelmaisilta, ja lisäksi ne ovat jatkuvasti turvonneet.

Varpaat voivat myöskin alkaa näyttämään hiukan mustelmaisilta – ne näyttävät siltä kuin sinua olisi kolhaissut jokin.

Jalat ja kädet

3. Hiustenlähtö ja hauraat kynnet

Hiusten irtoilu ja hauraat kynnet voivat tietysti olla oire huonosta ruokavaliosta tai stressistä.

Lisäksi – ja tämä on fakta, jota moni ei huomioi – tämä saattaa kuitenkin olla oire muustakin, sillä kyseessä voi olla ravinteiden puutteellisuus verenkierrossasi.

 • Huono verenkierto johtaa kuivaan ja hauraaseen tukkaan, joka alkaa myös irtoilla alueittain.
 • Saatat jopa huomata, että kyntesi ”palavat”, eli joskus pelkkä koskettaminen voi aiheuttaa niiden rikkoutumisen välittömästi.

4. Hitaampi ruoansulatus

Hidas ja raskas ruoansulatus, jonka ohessa on ilmavaivoja, refluksia ja jopa ummetusta, voi myös olla oire huonosta verenkierrosta.

5. Vilustumiset, tartunnat ja virukset jatkuvalla syötöllä

Tämä on ehdottomasti sellainen fakta, joka kannattaa pitää mielessä: heikko ja huonontunut vastustuskyky liittyy huonoon tai riittämättömään veren virtaukseen.

 • Kun veresi kiertää hitaammin, kehosi lopettaa taudinaiheuttajien havaitsemisen ja niitä vastaan taistelun.
 • Saatat huomata, että saat sairauksia paljon helpommin ja nopeammin kuin muut ihmiset.
 • Nämä oireet liittyvät siihen, miten kehosi toimii, mutta lisäksi ne liittyvät hitaasti vaikuttaviin vasta-aineisiin. Nämä ovat tehottomia reagoimisessa, jotta ne voisivat suojella sinua.

Punasolut

6. Kylmät kädet ja jalat

Tämä on itse asiassa hyvin tavallinen ilmiö. Kun veresi virtaa normaalilla nopeudella, kehosi lämpötila tulee säädellyksi siten, että se voi olla parhaimmilla tasoilla.

 • Jos verenkierto on hidas, sisäinen lämpötila voi kärsiä, ja se tulee tällöin olemaan epävakaa.
 • Taas kerran pätee se, että se alue kehosta jolla tämä ilmiö on kaikkein helpoimmin huomattavissa, ovat jalat ja kädet – ne tulevat tuntumaan kylmiltä.
 • Ennen kuin kuitenkaan otat tämän itsestäänselvyytenä omalla kohdallasi, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla.
 • Kylmät jalat ja kädet ovat usein yhteydessä myös kilpirauhasen vajaatoimintaan, Raynaudin syndromaan tai jopa anemiaan.

7. Uupumus, joka ei koskaan katoa

Kun verenkierto hidastuu, ilmenee useita ongelmia, ja yksi näistä monista oireista – ja tämä on niistä ehdottomasti nopeimmin havaittavimpia – on uupumus.

Tiedät, että syynä voi olla liiallinen rasitus, stressaavat ajat tai jopa jonkinlainen sairaus. Huono verenkierto on kuitenkin yksi mahdollisuus, sillä se on yhteydessä huonompaan polttoaineen saantiin lihasryhmissä.

Väsymys

Ilman happea ja ravinteita, joista kehosi saa ravintoa, lihaksesi tulevat tuntumaan hyvin väsyneiltä. Pian sen jälkeen kun esimerkiksi aloitat työt, kiipeät ylös portaita tai teet kevyitä liikuntaharjoituksia, ilmestyvät myös kipu, uupumus ja epämukavuus.

Jos tämä on totta omalla kohdallasi, älä odota – käy lääkärissä, jotta saisit tietää, mitkä ohjeet ovat parhaat omalla kohdallasi. Tämä hiljainen vihollinen vie tuhansia henkiä vuosittain, mutta sinulla on valta sen estämiseksi omalla kohdallasi.

Aloita siis itsestäsi huolehtiminen jo tänään – estä huono verenkierto ja sen mukanaan tuomat terveyshaitat!

UUTISIA VERKOSSA