10 outoa refluksitaudin oiretta

7 joulukuun, 2018
Vaikka saatat yhdistää nämä oireet muihin vaivoihin, niistä kärsiessäsi sinun kannattaa mennä lääkäriin varmistamaan, sairastatko refluksitautia ja saamaan oikeanlaista hoitoa.

Ruoansulatuksen ongelmat ovat monille ihmisille päivittäinen ongelma. Refluksitaudista puhutaan silloin, kun mahalaukun sisältö, kuten ruoka ja ruoansulatusnesteet tai hapot, nousevat ruokatorvea pitkin ylöspäin kohti suuta. Vaikka mahalaukun sisältö ei aina ylläkään suuhun asti, sillä on tapana nousta ruokatorven mittainen matka, noin 40 cm, ja se voi aiheuttaa polttavaa tunnetta.

Ruoansulatuksen ongelmat

Närästystä ilmenee yleensä silloin, kun keho on kallellaan tai makuulla runsaan tai rasvaisen aterian syömisen jälkeen. Se tapahtuu helpoiten yöaikaan, kun olet makuulla. Jos sinulla on taipumusta kärsiä tästä ongelmasta, suosittelemme nukkumaan pään puoleinen sängyn pääty kohotettuna, mieluummin kuin vaakatasossa.

Närästys on refluksitaudin yleisin oire, mutta on olemassa myös muita, oudompia oireita, joista kerromme alla:

1. Lisääntynyt syljeneritys

refluksitauti ja syljeneritys

 

Yksi yleisimmistä oudoista refluksitaudin oireista on liiallinen syljeneritys, ja tämä saattaa tapahtua syömisen aikana. Tällöin tunnet, että sylkeä on normaalia enemmän. Tämä johtuu sylkirauhasista, jotka valmistautuvat pilkkomaan syömäsi ruoan paremmin.

2. Keuhkokuume

Oudoista refluksitautiin liittyvistä oireista keuhkokuume on se, jota osaisi vähiten odottaa.

 • Se johtuu siitä, että vatsahappojen noustessa ruokatorvea pitkin ne eivät ainoastaan aiheuta ärsytystä, vaan voivat joissakin tapauksissa päästä myös keuhkoihin.
 • Jos tämä tapahtuu, voit saada närästyksen seurauksena keuhkoon tulehduksen ja keuhkokuumeen.

3. Rintakipu

Kolmas refluksitaudin outo oire liittyy enemmän sydänkohtaukseen kuin refluksitautiin.

Monissa tapauksissa rintakipu kuitenkin johtuu närästyksestä, ja vaikka se ei olekaan tällöin vakavaa, sinun tulisi hakeutua päivystykseen varmuuden vuoksi.

4. Hapan maku suussa

ruoanuslatuksen ongelmat

 

Kun vatsahapot nousevat ruokatorvea pitkin ylöspäin, ne voivat aiheuttaa happaman maun kurkun takaosaan.

 • Maku pysyy muutaman tunnin ajan ja vaikuttaa pääosin makujen maistamiseen.
 • Jotkut ihmiset yhdistävät tämän ongelman puutteelliseen suuhygieniaan tai maksaongelmiin. Epäilyjen hälventämiseksi kannattaa tarkistaa, onko sinulla muita refluksitaudin outoja oireita.

5. Kuorsaus ja hengitystieongelmat nukkuessa

Onko sinulla hengitysteihin liittyviä ongelmia? Lisääntyvätkö tai pahenevatko ne yöaikaan? Tämä voi johtua närästyksestä, joka aiheuttaa ”vinkuvan äänen” hengitykseen, kun ruoansulatusnesteet nousevat vatsalaukusta ylös. Ne voivat joutua hengitysteihin ja aiheuttaa ärsytystä ja tulehduksia, johon liittyy yskää ja hengästyneisyyttä yöllä.

6. Ongelmat ruoan sulattamisessa

Ruoansulatuksen ongelmat kuten närästys on hiljainen ongelma ja jos sitä hoideta ajoissa, ruoansulatusnesteet voivat syövyttää ja jättää arpia ruokatorveen.

Tämä vaikuttaa ruoan kulkeutumiseen, ja alat kokea epämiellyttäviä tuntemuksia syödessäsi.

 • Yleisin on raapiva tunne niellessä.
 • Happamat tai mausteiset ruoat aiheuttavat eniten ongelmia.
 • Jotta tämä ongelma ei estäisi sinua noudattamasta monipuolista ruokavaliota, pyri hoitamaan närästys mahdollisimman nopeasti.

7. Polttava tunne rintakehässä

polttava tunne vatsassa

 

Yksi refluksitaudin oudoista oireista ilmenee silloin, kun vatsahapot nousevat ruokatorvea ylöspäin. Tunne voi vaihdella henkilöstä toiseen, ja sitä voi ensinnäkin olla vaikea tunnistaa. Sen voimakkuudesta riippuen saatat kokea lievää epämukavuutta tai kovaa kipua rinnassa.

8. Mahan sisällön takaisinvirtaus

Tämä on tunne, jota esiintyy silloin kun vatsahapot nousevat ruokatorvea pitkin ylöspäin. Joissakin tapauksissa se voi aiheuttaa oksentelua.

Jos tätä tapahtuu usein, se voi syövyttää hampaan kiillettä ja aiheuttaa hammasongelmia.

9. Dyspepsia

Dyspepsia on ruoansulatushäiriö, johon liittyy epämukavuutta ylävatsassa. Joskus se on kivulias, ja se on aina läsnä yhtenä oireena refluksitaudissa.

Jotkut ihmiset saattavat kokea:

 • Turvotusta
 • Täyteläisyyden tunnetta
 • Vatsakipua
 • Röyhtäilyä

Jos sinulla on näitä oireita, sinun kannattaa mennä lääkäriin, jotta ehkäiset mahahaavan tai syövän kaltaiset komplikaatiot.

10. Kuiva yskä

Viimeisin outo refluksitaudin oire on palan tunne kurkussa. Tunne on erittäin epämukava, joten tunnet tarvetta yskäistä tai selvittää kurkkuasi usein.

Tunnista refluksitaudin oudot oireet

tunnista närästys

 

Oletko huomannut itselläsi tai jollakulla läheiselläsi yhden tai useamman näistä oireista? Jos olet, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle tekemään tarvittavat tutkimukset, jotta voidaan selvittää kärsitkö refluksitaudista.

Kun diagnoosi tehdään ajoissa, hoito on yksinkertaisempi ja siihen riittää tavallisesti vain muutama muutos elintavoissa tai ruokavaliossa, kuten tiettyjen ruokien poistaminen tai lisääminen.

Pääkuvan on antanut käyttöön © wikiHow.com