Tutustu uuteen ruokapyramidiin ja paranna terveyttäsi

· elokuu 18, 2017
Uusi ruokapyramidi käsittää paljon entistä suuremman ajatusmallin, ja siihen kuuluvat niin ympäristöstä huolehtiminen, solidaarisuuden korostaminen kuin kestävä kehityskin. Lue lisää ja kuulet tarkemmin tästä perinteistä ruokapyramidia koskevasta uudistuksesta!

Jos jokin on ollut tunnusomaista viimeiselle vuosikymmenelle, se on muutos. Asiat, jotka ovat pysyneet samanlaisina lähes vuosisadan ajan, ovat tutkijoiden ja insinöörien työn ansiosta lakanneet olemasta.

Näin on käynyt myös niille käsityksille, joita ihmisillä on pitkään ollut ruoan suhteen. Spanish Society for Community Nutrition -yhdistys (SENC) on nimittäin luonut uuden ruokapyramidin, josta kerromme nyt tarkemmin.

SENC on kehittänyt tämän mallin yhdessä 100 ravitsemusalan asiantuntijan kanssa, ja he ovat käyttäneet mallissa monia kriteerejä, jotka jo sinänsä ovat uusia.

Perehdymme nyt merkittävimpiin muutoksiin, joita tuttuun ravinnepyramidiin on tehty. Näitä ovat seuraavat:

 • Toisin kuin koskee entistä mallia, uudessa oletuksena on, että ihmisen tunne-elämän terveys on myös erittäin tärkeä asia.
 • Tässä mielessä malli siis perustuu siihen käsitykseen, että ruoan valinnan tulee olla myös solidaarisuuden ilmentämistä.
 • Solidaarisuus ja rakkaus takaavat sosiaalisen ja ympäristön hyvinvoinnin kestävyyden.

Tämä auttaa sinua varmistamaan, että hyvä ravitsemus ei ole vain joidenkin ihmisten luksusta, sillä kulutusta koskevat tottumukset tukevat lopulta vaikuttamaan teollisuudenkin käytäntöihin.

Jos valitset reilun kaupan tuotteita ja luonnonmukaisesti tuotettuja tuotteita, teet kehollesi palveluksen.

Lisäksi pidät kuitenkin huolta myös mielestäsi, sillä tiedät, että parannat teoillasi muiden elämää, ja tämä on asia, joka antaa sinulle hyvää mieltä. Tämän kaiken lisäksi hoidat samalla ympäristöä.

Ottaen huomioon kaikki nämä asiat, SENC-järjestö on luonut täysipainoisemman ja yhdistävämmän mallin. Haluatko kuulla tästä määrittelystä tarkemmin? Jatka lukemista ja hyödynnä uutta ruokapyramidia omassa elämässäsi, jotta voisit lisätä hyvinvointiasi!

Uusi ruokapyramidi – mistä siinä on kyse?

Uuden ruokapyramidin perustaso

multa

Kuten tiedät, ruokapyramidin perustana ovat tottumukset, joita tulisi toteuttaa ainakin viisi kertaa viikossa.

 • Tälle tasolle sisältyy yksi tunti liikuntaa päivässä.
 • Suositellaan hedelmien ja vihannesten osalta luonnonmukaisia tuotteita.
 • Ruoan tulisi olla ihmisen hyvinvointia lisäävämpää. Sen ei tulisi olla saastutettua hyönteistorjunta-aineilla, ja sen tulisi olla sekä ympäristöystävällisempää että sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävämmän kehityksen mukaista.
 • Mitä tulee kehon nesteytykseen, suositellaan vettä, teetä ja kahvia muiden vaihtoehtojen sijasta. Tee ja kahvi ovat jopa parempia kuin luonnolliset mehut, sillä hedelmissä voi olla paljon sokeria.

Lue aiheesta lisää:  Hauduke inkivääristä ja aloe verasta on ällistyttävän hyvä terveysjuoma

Ruokapyramidin toinen taso

viljat

Tällä tasolla selviää, mitä asioita tulisi tehdä jatkuvasti.

 • Kuten jo tiedätkin, olisi parasta valita täysjyväviljasta valmistettuja tuotteita. Niistä saat hitaasti vaikuttavia hiilihydraatteja.
 • Tämän vuoksi saat täysjyvätuotteista sen energian, jonka tarvitset, ja lisäksi saat runsaasti kuitua, rautaa, magnesiumia ja sinkkiä. Kaikki nämä tekijät helpottavat ruoansulatuksen toimintaa sekä pitävät aineenvaihduntasi hyvällä tasolla.
 • Sen lisäksi, että saat yllä mainitut hyödyt, voit myös tuntea olosi kylläisemmäksi, jotta voisit välttää tehokkaammin ruoanhimoja.
 • Pyramidiin sisältyy myös ekstraneitsyt-oliiviöljy siinä määrin, että ihmisen on tärkeää saada terveellisiä rasvoja ja Omega-3 -rasvahappoja. On kuitenkin oleellista, että tätä öljyä nautitaan raakana, sillä kuumentaminen tuhoaa tämän ”nestemäisen kullan” rakenteen. Itse asiassa on niin, että mitä kuumempaa tämä öljy on, sitä haitallisempaa se sinulle on, joten oliiviöljyä ei tulisi käyttää ruoan paistamiseen.

Lue aiheesta lisää: Leipä ja oliiviöljy: täydellinen yhdistelmä

Ruokapyramidin kolmas taso

proteiini

Viimeisellä pyramidin tasolla ovat sitten lihat ja teollisesti käsitellyt ruoat. Ehkäpä kaikkein tärkein asia tätä uutta kategoriaa koskien on se, että malli varoittaa niistä riskeistä, joita liittyy paljon proteiinia sisältäviin ruokavalioihin.

Moni painonpudotukseen tähtäävä dieetti on kuitenkin juuri tällainen. Muista kuitenkin, että ei ole maksallesi helppo tehtävä yhdistää proteiineja, joten niiden väärinkäyttö on haitallista.

Toisaalta taas ravinnelisien ottaminen on hyväksyttävää aina silloin tällöin, mutta on kuitenkin parasta ottaa niitä vain lääkärin valvonnassa.

Saatat itse tarvita jonkin tietyn ravinnelisän, mutta et kovin montaa erilaista. Siksi onkin parempi, että asiantuntija kertoo sinulle, mikä lisä omalla kohdallasi on tarpeellinen.

Ennen kaikkea SENC-organisaation luomien ohjeiden mukaan on tärkeää, että eletään ja syödään rakkaudella. Tässä ei puhuta pinnallisesta rakkaudesta, vaan syvällisestä ja vakavasta sitoumuksesta sinun ja ympäristösi välillä.

Kun alat elää tällä tavalla, elintapasi tulevat muuttumaan parempaan suuntaan automaattisesti.

Kun rakastat itseäsi ja toisia, tämä tarkoittaa sitä, että kunnioitat omia tarpeitasi sekä pysyt solidaarisena toisia kohtaan. Kun hoidat omaa itseäsi, parannat myös maapallon terveyttä.

Kun ajattelet asiaa hiukan, tällainen uusi malli ei kuulostakaan niin hullulta, vai mitä olet asiasta mieltä?