5 tapaa, joilla vahingoitat tunne-elämääsi huomaamatta

kesäkuu 22, 2017
Tiesitkö, että olet itse yksi kaikkein pahimmista tunne-elämäsi hyvinvoinnin vihollisista? Lopeta unelmiesi lykkääminen ja aloita oman onnellisuutesi rakentaminen.

Tunne-elämäsi terveys on kuin hauras lasilevy, joka voi saada särön jo pienimmästäkin kosketuksesta. Näin on siitä huolimatta, miltä näytät ulkopuolelta katsottuna, kuinka paljon hymyilet tai kuinka usein sanot ”Minä kestän kyllä mitä vain” ja ”Tottakai olen kunnossa!”

Ihminen, joka vaikuttaa ulkoapäin vahvalta, voi itse asiassa kätkeä sisäänsä monimutkaisen tunteiden maailman. Vahvat ihmiset myös helposti väsyvät tällaisina olemiseen, jos syvällä sisimmässä heidän ”lasilevynsä” on säröinen tai pirstaleina.

Onneksi kuitenkin ihmisen tunnetason hyvinvointi voidaan saada takaisin. Jos täytät jokaisen päivän rakkaudella ja sekä keskityt tunne-elämäsi hyvinvointiin, aurinko tulee kyllä paistamaan myös omalle kohdallesi, ja se rohkaisee jokaista askelta matkallasi.

Tällä kertaa me tarjoamme siis seuraavaa suunnitelmaa: tee itsesi kanssa tunnetason hyvinvointia parantava sopimus. Jokainen hyvä sopimus käsittää jonkin sitoumuksen täyttämisen, ja niin siis tämäkin.

Sopimukseen kuuluvat seuraavat asiat: itsesi asettaminen etusijalle hiukan enemmän, kuunteleminen, rajojen asettaminen sekä itsetuntosi ruokkiminen. Nämä ovat päätöksiä, jotka ovat helposti siirrettävissä käytäntöön, sillä tähän vaaditaan vain halua ja rohkeutta tehdä muutos.

On myös tärkeää pystyä havaitsemaan se piste, jossa oman tunne-elämäsi hyvinvointi tulee vahingoitetuksi. Kerromme seuraavassa tästä tunnistamisesta tarkemmin, joten jatka lukemista ja poista elämästäsi nämä viisi asiaa, jos haluat voida paremmin.

1. Uupumus, joka lannistaa sinua sekä saa sinut huonolle tuulelle

On olemassa monen tyyppistä väsymystä. Fyysinen uupumus liittyy lyhyen aikavälin vaivannäköön, ja sitä voi ilmetä koko päivän ajan.

Lue aiheesta lisää: Neljä onnellisten ihmisten tapaa

Sinulla voi myös olla mielen väsymystä. Niinkin tavalliset asiat kuten huomion keskittäminen pitkän aikaa, tavoitteiden täyttäminen tai vaativassa tilanteessa oleminen voivat saada ihmisen uuvuksiin.

Tässä tapauksessa puhuessamme tunne-elämän hyvinvoinnista haluamme ottaa esille myös sellaisen uupumuksen, jolla ei ole mitään tekemistä fyysisen rasituksen kanssa.

Tätä väsymystyyppiä luovat seuraavat tilanteet:

nainen ja linnut

 • Ahdistus, joka perustuu sellaiseen onnettomaan oloon, joka kasvaa kehossa ja jota ei hoideta. Ennemmin tai myöhemmin tämä ahdistus tulee sitten ihmisen alitajuntaan imeytetyksi.
 • Jos annat itsesi olla toisten ihmisten tahdon vietävänä ilman että puolustat omia tarpeitasi ja oikeuksiasi, tämäkin voi tehdä sinut uupuneeksi.
 • Pettymyksien toistuminen, surun tunteminen sekä se että et tiedä kuinka sopeutua tiettyyn tilanteeseen, ovat kaikki sellaisia asioita, jotka tulevat lopulta johtamaan uupumukseen.

Ei ole epäilystäkään siitä, että nämä ovat merkkejä, jotka tulee ottaa huomioon oman tunne-elämän terveyden arvioinnissa.

2. Kun sanot ”kyllä”, vaikka haluat huutaa ”EI!”

Jokainen tekee tätä jossain määrin, eli ihmiset mukautuvat toisten mielipiteisiin tai haluihin, jota voisivat tuntea sopivansa toisten sekaan ja kuuluvansa joukkoon jokapäiväisessä elämässä.

 • Näin tekeminen aina silloin tällöin, jotta voisit saavuttaa sosiaalisen tasapainon, ei tule tuottamaan mitään äärimmäisen haitallisia seurauksia. Ongelma ilmaantuu vasta silloin, kun tästä käytöksestä tulee normi, ja kun alat elää sellaista elämää, joka on täysin vastakohtainen sille, mitä itse haluat.
 • Itsesi vahvistaminen ei tarkoita sitä, että toimit itsekkäästi tai ylimielisesti. Jos sanot ”kyllä” ilman pelkoa ja ”ei” ilman syyllisyyttä, teet sellaista, joka on elintärkeä asia oman tunne-elämäsi terveyden kannalta.

3. Tunnesiteet, joita et vielä ole katkaissut

On kenties sellaisia aikoja, jolloin tunnut olevan äärimmäisen onnellinen ja menestyksekäs kaikessa tekemässäsi. Ja silti tuntuu siltä, että on jokin kuilu – kuin piikki kauniissa ruusussa.

Niinkin tavalliset asiat kuten viivyttää menneestä tunne-elämästä irti päästämistä voivat estää ihmistä liikkumasta eteenpäin.

 • Jos sinulla on ratkaisemattomia ongelmia perheesi kanssa, tai jos pidät kiinni menneistä suhteista siitä huolimatta että ne ovat ohitse, sinulla on erittäin suurta kipua tuottavia siteitä.
 • Jotta voisit pitää huolta oman tunne-elämäsi terveydestä, on tarpeen tehokkaasti sulkea menneen elämän vaiheet. Jotta voisit tehdä tämän, sinun tulee ensin osata antaa anteeksi.
 • Vaikka anteeksiannon toteuttaminen ei olekaan helppoa, se on silti aivan elintärkeä asia. Muista, että kertynyt viha, inho tai suru sitoo sinut vieläkin enemmän menneisyyteesi. Sinusta tulee tällöin omien muistojesi vanki.

aurinko ja sulka

4. Sellaisessa todellisuudessa eläminen, joka ei tee sinua onnelliseksi

Ehkäpä et arvosta itseäsi töissä tai tunne saavasi siellä täyttymystä. Tai sinulla on vaikkapa ongelmia ystäviesi, perheenjäsenesi tai kumppanisi kanssa – monenlainen tilanne voi olla tässä tapauksessa pulmana.

 • Joka päivä yrität kuitenkin vakuuttaa itsellesi, että sinulla ei tulisi olla tällaista oloa, sillä ”kukaan ei tee sinulle pahaa” ja koska ”kaikki kunnioittavat sinua”. Et kuitenkaan ole onnellinen siitäkään huolimatta, että teet vaikka mitä muuttaaksesi tilanteen, ja pelkkä halu muuttua ei saa tätä tunnetta katoamaan.
 • Jos juuri nyt olet tässä tilanteessa, pysähdy ja arvioi omaa todellisuuttasi. Et voi liikkua eteenpäin, jos et tunne saavasi täyttymystä.

5. Tunne-elämäsi terveys vahingoittuu, jos olet itsesi pahin vihollinen

Tunnetason terveyteen ei vaikuta vain se, kuinka ympärilläsi olevat ihmiset sinua kohtelevat. Joskus ihminen voi sabotoida itse itseään, ja voitkin vahingoittaa itseäsi useilla tavoilla:

Lue aiheesta lisää: Oletko sinä tunneälykäs ihminen?

 • Kun et arvosta itseäsi, ja kun vertaat itseäsi jatkuvasti toisiin.
 • Sabotoit itseäsi myös silloin, kun lykkäät unelmiasi myöhemmäksi, ja kun sanot ”En voi”, ”En tiedä” tai ”Minun mahdollisuuteni ovat jo takanapäin”.
 • Tunnet olosi kipeäksi, kun näet ongelmia siellä missä tulisi olla ratkaisuja. Kun näet maailman loppuvan sen sijaan, että näkisit uuden todellisuuden alun.
 • Hyökkäät omaa tunne-elämän terveyttäsi vastaan, jos jatkat myrkyllisessä suhteessa olemista sen sijaan, että sinulla olisi rohkeutta sanoa toiselle ihmiselle hyvästit.
 • Sinusta tulee oman itsesi pahin vihollinen, jos et rakasta itseäsi sillä tavalla kuin ansaitset tulevasi rakastetuksi, ja kun keskityt vain virheisiisi ja epäonnistumisiisi sen sijaan että keskittyisit kykyihisi.
lyhdyt

Lopuksi toistamme vielä neuvon, jonka mainitsimme artikkelin alussa: kannattaa tehdä positiivinen sopimus tunteista oman itsesi kanssa. Tähän kuuluu se, että annat itsellesi jokainen päivä tehtäväksi itsetunnostasi huolehtimisen ja oman onnellisuutesi rakentamisen.

Tämä on sopimus joka sinun kannattaa tehdä jo tänään, jos haluat voida paremmin.

UUTISIA VERKOSSA