Näin voit parantaa terveyttäsi juomalla enemmän vettä

Kun juot enemmän vettä, se auttaa poistamaan myrkkyjä ja puhdistamaan munuaisia, mikä ehkäisee munuaiskiviä. Ja vaikka tämä saattaa vaikuttaa ristiriitaiselta, se auttaa myös ehkäisemään nesteturvotusta.
Näin voit parantaa terveyttäsi juomalla enemmän vettä
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Runsas vedenjuonti tulisi olla kaikkien tavoite. Vaikka kaikki ovat kuulleet tästä suosituksesta, moni jättää sen hyödyt huomiotta. Lue mitä terveyshyötyjä saat juomalla enemmän vettä!

Tämän päivän artikkelissa haluamme jakaa yhdeksän hyötyä, jotka saat juomalla enemmän vettä joka päivä. Se on yksinkertainen ja edullinen tapa parantaa terveyttä.

Juo runsaasti vettä… mutta kuinka paljon on runsaasti?

Sinun tulisi juoda vähintään puolitoista litraa vettä joka päivä, mikä vastaa kuudesta kahdeksaan lasillista lasin koosta riippuen. Tämä on kuitenkin vain summittainen määrä, sillä veden tarve riippuu seuraavista tekijöistä:

  • Ikä, sukupuoli ja paino: Voit selvittää vedentarpeesi jakamalla painosi kiloissa luvulla seitsemän. Saatu tulos on se vesilasillisten määrä, joka sinun tulisi juoda päivittäin.

Tämä tarkoittaa sitä, että 70 kiloa painava henkilö tarvitsee 10 lasillista vettä päivässä, eli kaksi litraa.

  • Ilmasto tai vuodenaika: Jos on kuuma, vettä tulisi juoda noin kaksi litraa päivässä.
  • Liikunta: Jos hikoilet enemmän, sinun täytyy lisätä vedenjuontia täydentääksesi elimistösi vesi- ja mineraalitasapainoa.
  • Terveysongelmat: Joidenkin ihmisten täytyy juoda enemmän ehkäistäkseen esimerkiksi munuaiskiviä.
  • Ruoka: Myös ruoasta saa vettä. Mitä nesteytykseen tulee, lihan ja perunoiden syöminen ei ole sama asia kuin keittojen ja salaattien syöminen.

Kuinka terveys paranee juomalla enemmän vettä?

1. Olet vähemmän nälkäinen

kaataa vettä vesilasiin

Tiesitkö, että joskus näläntunne ei itse asiassa olekaan nälkää, vaan janoa?

Tämän tiedon avulla on helpompi muistaa juoda vettä pitkin päivää, erityisesti kun tunnet nälkää aterioiden välillä. Tämä auttaa välttämään jatkuvaa napostelua tai liiallista nälkää.

2. Ihossa on vähemmän epäpuhtauksia ja ryppyjä

Juomalla enemmän vettä voit pitää epäpuhtaudet kuten mustapäät, näpyt ja akne poissa iholta. Tämä tapa myös ehkäisee tai hidastaa ryppyjen muodostumista, jotka liittyvät nesteiden menetykseen.

Veden avulla pidät ihosi kosteutettuna, kirkkaana ja kimmoisana ilman mitään kosmeettisia tuotteita.

3. Antaa enemmän energiaa

saat lisää energiaa juomalla enemmän vettä

Joskus energiatasojen nostamiseen ei tarvita piristäviä aineita kuten kahvia tai teetä, sillä väsymys voi olla seurausta vain nestevajeesta.

Kun juot enemmän vettä, saat tarvitsemasi energian päivästä selviämiseen.

4. Vähemmän nesteturvotusta

Veden juominen pitkin päivää on paras tapa edistää nesteiden poistumista ja taistella nesteiden kertymistä ja turvotusta vastaan jaloissa, jalkaterissä ja vatsassa.

Se parantaa näin munuaisten toimintaa ja elimistön nestetasapainoa.

5. Sano hyvästit ummetukselle

vältä ummetusta juomalla enemmän vettä

Joskus ummetus voi liittyä vedenpuutteeseen, erityisesti ihmisillä jotka eivät syö riittävästi kuitupitoisia ruokia. Tunnistat ongelman kovasta ulosteesta.

Näissä tapauksissa on oleellista juoda enemmän vettä tilanteen korjaamiseksi.

6. Ehkäisee munuaiskiviä

Lääkärit suosittelevat juomaan enemmän vettä, jos suvussa on esiintynyt munuaiskiviongelmia tai ihmisellä on jo itsellään ollut niitä.

Se on helpoin ja edullisin keino poistaa jo olemassa olevia kiviä ja välttää vakavat terveysongelmat.

7. Ehkäisee korkeaa verenpainetta

verenpaineen mittaus

Vesi liittyy verenpaineeseen, sillä se alentaa natriumtasoja elimistössä. Tällä tavoin vedenjuonnin lisääminen auttaa ehkäisemään korkeaa verenpainetta luonnollisesti, tarvitsematta turvautua lääkkeisiin.

8. Auttaa painonpudotuksessa

Kuten yllä mainitsimme, nesteytettynä pysyminen pitkin päivää voi auttaa välttämään turhaa napostelua ja pitämään kylläisenä. Lisäksi tämä tapa nopeuttaa aineenvaihduntaa, mikä polttaa enemmän kaloreita.

Se edistää myös nesteiden poistumista ja rasvojen pilkkoutumista, mistä syystä vedenjuonti on yksi parhaista tavoista pudottaa painoa ilman sen suurempia uhrauksia.

9. Poistaa myrkkyjä

Vedenjuonnin lisääminen auttaa elimistöä yleisesti poistamaan myrkkyjä ja puhdistautumaan kuona-aineista, jotka saattavat olla haitallisia terveydelle.

Vesi on luonnollinen puhdistaja, joka auttaa eliminoimaan lähes kaiken mikä saattaisi aiheuttaa haittaa tai sairauksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bao Y, Tu X, Wei Q. Water for preventing urinary stones. Cochrane Database Syst Rev. 2020 Feb 11;2(2):CD004292. doi: 10.1002/14651858.CD004292.pub4. PMID: 32045491; PMCID: PMC7012319.
  • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.
  • Bernard J, Song L, Henderson B, Tasian GE. Association Between Daily Water Intake and 24-hour Urine Volume Among Adolescents With Kidney Stones. Urology. 2020 Jun;140:150-154. doi: 10.1016/j.urology.2020.01.024. Epub 2020 Jan 28. PMID: 32004558; PMCID: PMC7255954.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.