Ödeema eli nesteturvotus – 5 merkkiä

12 maaliskuun, 2019
Yleinen tai tiettyjen kehonosien paikallinen turvotus voi olla merkki nesteiden kerääntymisestä ja siitä, että sinun tulisi löytää keino hoitaa ongelma.

Epäiletkö, että kehosi saattaa kerätä nestettä, mutta et tiedä nesteturvotuksen merkkejä? Nesteturvotus, joka tunnetaan myös nimellä ödeema, on patologinen tai ei-patologinen vaiva, jonka aiheuttaa liiallinen nesteiden kerääntyminen kudoksiin.

 • Kun se on patologista, se on yleensä lähtöisin verenkierto-ongelmista, sydämen vajaatoiminnasta tai munuais- tai maksaongelmista.
 • Kun se ei ole patologista, se liittyy yksinkertaisesti verisuonten laajenemiseen lämpimämpinä aikoina.

Ödeema ja sen seuraukset

 • Selittämätön painonnousu
 • Turvotus jaloissa ja nilkoissa
 • Vatsan alueen kasvu tai vähentynyt virtsaamistarve

Ödeemaa esiintyy useimmiten vanhemmilla ihmisillä. Sitä on kuitenkin myös diagnosoitu nuorilla. Vaiva on yleisempi naisilla kuin miehillä, erityisesti hormonaalisista tai ruokavalioon liittyvistä syistä johtuen.

Nesteturvotusta ilmenee tavallisesti vaihdevuosien tai raskauden aikana tai liikkumattomasta elämäntavasta johtuen. Mutta nesteturvotus voi olla merkki myös sydämen, munuaisten, maksan tai ruoansulatusjärjestelmän sairaudesta.

Tunnista ödeema näistä merkeistä

1. Alaraajat turpoavat

jalat ylös

Alaraajat ovat ensimmäinen kehon alue, johon nesteturvotus vaikuttaa, joten kiinnitä erityistä huomiota jalkoihisi ja jalkateriisi.

Ensiksi jalat tuntuvat väsyneiltä ja painavilta riittämättömästä nesteen poistumisesta johtuen.

Käy katsomassa tämäkin artikkeli: Poista jalkojen nesteturvotus

2. Paksummat nilkat

Ödeema saa nilkat näyttämään tavallista isommilta. Tämä kehonosa turpoaa yhä enemmän iltaa kohden.

3. Jalkakrampit

ödeema ja raskaat jalat

Jaloissa näkyy myös turvotusta, vaikkakin joskus ihmiset eivät huomaa sitä.

Yksi oire, joka voi paljastaa nesteiden kertymisen, ovat jatkuvat krampit jalkojen alueella, sekä niiden heikkous.

4. Keskikehon turvotus

Toinen alue, johon nesteturvotus vaikuttaa, on vatsa. Jotkut ihmiset luulevat lihoneensa, vaikka todellisuudessa he ovat vain turvoksissa.

Jotkut ryhtyvät noudattamaan tiukkaa dieettiä luullen vyötärönympäryksensä kasvaneen rasvan kerääntymisen seurauksena, vaikka ongelma on eritysjärjestelmässä.

5. Kasvojen turvotus

Ödeeman aiheuttamaa turvotusta voi myös esiintyä kasvoissa. Se näkyy tavallisimmin poskissa ja silmäluomissa, joiden koko kasvaa hieman.

Liiallinen nesteiden määrä tekee kasvoista pyöreämmät.

Ödeema – joitakin ratkaisuja

Jos ajattelet, että kehossasi saattaa olla ylimääräistä nestettä, voit tehdä seuraavaa:

Juo enemmän vettä

vältä ödeema juomalla vettä

Se saattaa tuntua järjettömältä, mutta kun elimistöösi on kerääntynyt nestettä, se johtuu siitä että se kärsii nestevajeesta.

Anna siis sille sen tarvitsemaa vettä. Tällä tavoin se ei varastoi sitä tarpeettomasti.

Lue tämäkin artikkeli: Yhden päivän detox eliminoimaan kertynyttä nestettä vain muutamassa tunnissa

Noudata vähäkalorista, vähäsuolaista ruokavaliota

Kun sinulla on nesteturvotusta, kannattaa vähentää valkaistujen jauhojen ja sokerin, rasvan sekä suolan määrää.

 • Liikunta: vaikuttaa siltä, että tämä on hoito kaikenlaisiin ongelmiin. Liikunta auttaa pääsemään eroon ylimääräisestä nesteestä hien ja virtsan kautta, sekä saa myös veren kiertämään. Liikunnan tulisi kestää vähintään 20 minuuttia joka päivä.
 • Juo nestettä poistavaa teetä: Tietyt kasvit, kuten voikukka, fenkoli, persilja ja vihreä tee, lisäävät virtsaamistarvetta. Voit lisätä ruokavalioosi myös sellaisia kasviksia kuin porkkanat ja kurkku, sekä hedelmiä kuten vesimeloni ja meloni.
 • Syö runsaasti kaliumia sisältäviä ruokia: Maissi, kukkakaali, banaanit ja parsa voivat myös auttaa nesteturvotuksessa johtuen niiden suuresta kaliumpitoisuudesta.
 • Lakkaa nauttimasta kuivattavia juomia: Tämä koskee erityisesti alkoholia, pahimpana niistä olut ja vodka, sekä kahvia. Kuten yllä kerroimme, kun keho kokee ettei sillä ole riittävästi nestettä, se kerää sitä itseensä.
 • Syö enemmän proteiinia: Kana, punainen liha, kala, äyriäiset ja palkokasvit ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja. Proteiininpuute edistää nesteturvotusta.
 • Älä pidä tiukkoja vaatteita: Ne ovat vain epämukavat ja saavat kehon turpoamaan enemmän päivän aikana.
 • Älä istu liikaa: Jos istut työpöyrän ääressä koko päivän, nouse ylös tuoliltasi vähintään viideksi minuutiksi joka tunnin välein. Näin keho ei mene liikkumattomuuden tilaan.
 • Pysy poissa liiasta lämmöstä: Pysy poissa ympäristöistä, joissa on liian kuuma, sillä lämpö lisää nestevajetta. Kun tämä tapahtuu, elimistö kerää nestettä.