Logo image
Logo image

6 luontaishoitoa kystiseen akneen

3 minuuttia
Etsitkö luontaishoitoa epämiellyttävään ja epäviehättävään kystiseen akneen? Löydät etsimäsi näiden kuuden luontaishoidon joukosta!
6 luontaishoitoa kystiseen akneen
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kystinen akne on ihosairaus, joka on paljon enemmän kuin tavallinen akne, josta teinit ja jotkut aikuiset kärsivät. Se on krooninen vaiva, joka johtuu lian ja bakteerien aiheuttamasta talirauhasten toiminnan muutoksesta.

Aknella on taipumusta aiheuttaa itsetunto-ongelmia siitä kärsiville ihmisille, ja sen lisäksi että se on selvästi näkyvä ongelma, suurimmassa osassa tapauksia se myös jättää ihoon arpia ja muita kauneusvirheitä, joista on hankala päästä eroon.

Ongelma on siinä, että monet ihmiset eivät useinkaan hoida aknea oikein, ja lähes aina yrittävät päästä siitä eroon puristelemalla finnejään joko sormin tai terävillä esineillä. Tämä ei ainoastaan lisää ihon tulehdusta, vaan aiheuttaa yhä enemmän arpia ja vaikeuttaa näin entisestään paranemisprosessia.

Tänään haluamme jakaa 6 luontaishoitoa aknen hoitoon. Näiden luontaishoitojen ominaisuudet ovat omiaan hoitamaan juuri aknea – kokeile vaikka itse!

Kystinen akne – 6 luonnollista hoitokeinoa

1. Kookosöljy

Some figure

Kookosöljy on yksi suositelluimmista luontaistuotteista kystisen aknen ehkäisyyn ja hoitoon. Siinä on mikrobisia, kosteuttavia ja korjaavia ominaisuuksia, jotka parantavat ihon ulkonäköä vähentämällä samalla finnejä ja epäpuhtauksia.

Kuinka sitä käytetään?

 • Ota pieni määrä orgaanista kookosöljyä käteesi ja levitä sitä kosteusvoiteen tavoin hoitoa vaativille alueille.
 • Anna vaikuttaa, äläkä huuhtele pois. Toista joka ilta.

2. Hunaja

Hunajan antibioottisia ja tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia on käytetty jo satojen vuosien ajan aknen hoitoon.

Sen säännöllinen käyttö auttaa puhdistamaan ihohuokosia talista ja epäpuhtauksista, ja ajan myötä säätelemään talirauhasten toimintaa.

Kuinka sitä käytetään?

 • Levitä pieni määrä hunajaa hoitoa vaativille alueille ja anna vaikuttaa 30 minuuttia.
 • 30 minuutin jälkeen huuhtele pois lämpimällä vedellä ja kuivaa pehmeällä pyyhkeellä.
 • Toista joka päivä parantaaksesi ihon ulkonäköä.

3. Omenaviinietikka

Some figure

Orgaaninen omenaviinietikka on yksi parhaista luontaishoidoista kystisen aknen peittämään ihoon. Sen luonnolliset hapot auttavat säätelemään ihon pH-arvoa, samalla kun se poistaa liiallista talia ja bakteereita.

Kuinka sitä käytetään?

 • Sekoita keskenään saman verran omenaviinietikkaa ja vettä, ja hankaa seosta akneen vanupallon avulla.
 • Käytä kahdesti päivässä, joka päivä.

4. Aloe vera

Aloe veran päivittäinen käyttö iholla auttaa nopeuttamaan aknen paranemisprosessia ja ajan myötä ehkäisee arpien, näppyjen ja ryppyjen muodostumista.

Tällä kasvilla on kosteuttavia ominaisuuksia, ja se sisältää myös solujen uudistumista stimuloivia antioksidantteja.

Kuinka sitä käytetään?

 • Erota geeli aloe veran lehdestä ja levitä sitä hoitoa vaativille alueille.
 • Anna kuivua puoli tuntia ja huuhtele pois lämpimällä vedellä.
 • Toista hoito joka ilta ennen nukkumaanmenoa.

5. Kurkuma

Some figure

Kurkumassa on antibakteerisia ominaisuuksia ja antioksidantteja, jotka voivat auttaa hoitamaan kroonista aknea.

Sen ulkoinen käyttö vähentää epäpuhtauksia ihohuokosissa ja lievittää tulehdusta, niin että ongelma ei ole niin näkyvä.

Kuinka sitä käytetään?

 • Kostuta pieni määrä kurkumajauhetta vedellä tai seesamiöljyllä, ja kun se on koostumukseltaan tahnamaista, levitä sitä hoitoa vaativille alueille.
 • Anna vaikuttaa 30 minuuttia ja huuhtele sitten pois.
 • Toista hoito vähintään 3 kertaa viikossa.

6. Aspiriini

Vaikka aspiriinin käyttöä kivun lievityksessä kannattaakin rajoittaa, tällä lääkkeellä on mielenkiintoisia hyötyjä iholle.

Sen suuri salisyylihappopitoisuus auttaa poistamaan aknea, ja ajan myötä toimii suojana myrkkyjä ja auringonsäteitä vastaan. Sen jatkuva käyttö poistaa kuolleita ihosoluja, hillitsee tulehdusta ja tasapainottaa talirauhasten toimintaa.

Kuinka sitä käytetään?

 • Murskaa muutama aspiriini ja lisää vettä ja sitruunamehua jauheeseen.
 • Levitä tuotetta akneen ja anna vaikuttaa 30 minuuttia.
 • Huuhtele pois lämpimällä vedellä ja toista kolme kertaa viikossa.
 • Varmista, että käytät tätä hoitoa vain iltaisin, jotta vältät auringon aiheuttamat haittavaikutukset.

Onko aknesta tullut pahin painajaisesi? Valitse jokin näistä luontaishoidoista ja lisää se kauneudenhoitorutiineihisi, jotta kystinen akne helpottuu.

Älä kokeile useita hoitoja yhtä aikaa, sillä se voi aiheuttaa haitallisia vaikutuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kumar, S. M., Chandrasekar, M. J. N., Nanjan, M. J., & Suresh, B. (2005). Herbal remedies for acne. Natural Product Radiance.
 • Khayef, G., Young, J., Burns-Whitmore, B., & Spalding, T. (2012). Effects of fish oil supplementation on inflammatory acne. Lipids in Health and Disease. https://doi.org/10.1186/1476-511X-11-165
 • Yacobucci, K. L. (2016). Natural Medicines. Journal of the Medical Library Association : JMLA. https://doi.org/10.3163/1536-5050.104.4.029
 • Yarnell, E., & Abascal, K. (2006). Herbal Medicine for Acne Vulgaris. Alternative and Complementary Therapies. https://doi.org/10.1089/act.2006.12.303

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.