Kurkuma torjuu tehokkaasti syöpää sekä parantaa terveyttä

syyskuu 4, 2017
Tällä mausteella on kirkas väri ja hyvin erityinen maku, mutta kurkuma on muutakin kuin vain mauste. Tutkimukset osoittavat, että siinä on eräitä ominaisuuksia, jotka voivat olla suuri apu taistelussa syöpää vastaan.

Tunnet varmasti jo kurkuman kirkkaan värin ja sen voimakkaan, erityisen maun, jonka avulla monia ruokia on hyvä maustaa. Tiesitkö kuitenkaan sitä, että kurkuma torjuu myös tehokkaasti syöpää?

Tällä kertaa kerromme eräistä kiinnostavista tutkimustuloksista koskien kurkuman ainesosaa nimeltään kurkumiini, joka on tämän juuren oleellisin osa. Jatka lukemista!

Kurkuma on ikivanha lääkinnällinen tuote

 

kurkumajuuri ja -jauhe

Kurkumaa saadaan kasvista nimeltään Curcuma longa, joka on alunperin Intiasta kotoisin. Tässä maassa onkin käytetty kurkumaa jo satojen vuosien ajan ruoan maustamisessa, ja nykyisin se on osa monen tyyppisiä ruokalajeja eri puolilla maailmaa.

Lisäksi kurkuma on kuuluisa lääkinnällisistä vaikutuksistaan. Useat tieteelliset tutkimukset ovat keskittyneet etenkin erääseen kurkuman erityiseen kykyyn, nimittäin syövän torjuntaan.

Tällä mausteella on myös kyky suojella maksaa monilta sairauksilta ja ongelmilta, jotka voivat vaikuttaa tähän kehon tärkeimpään elimeen, kuten esimerkiksi kirroosilta. Tämä kurkuman vaikutus tulee siitä, että kyseessä on tulehtuneisuutta torjuva tuote.

Lue aiheesta lisää: 6 ruokaa maksan puhdistamiseksi

Frontiers -julkaisun artikkeli kertoo, että kurkumalla on monia hoitavia ominaisuuksia. Se on mikrobeja ja viruksia torjuva tuote, jolla on kehossa antioksidanttivaikutuksia. Lisäksi se auttaa myös hoitamaan rappeuttavia sairauksia, kuten esimeriksi Alzheimerin tautia.

Kurkuma torjuu kasvaimia

 

kurkumajauhe

Jos nautit kurkumaa säännöllisesti, voit tehokkaammin estää syöpää kehittymästä.

Yksi tämän mausteen loistavista vaikutuksista kehossa on se, että se estää kroonista tulehtuneisuutta ja DNA:ssa tapahtuvaa vahinkoa. Ja jos tämä ei vielä vakuuta sinua, lisäksi kurkuma vähentää mahdollisuutta solujen ongelmien ilmenemisestä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kurkumiini estää syövän kehittymisen. Tutkijat eivät kuitenkaan vielä tiedä, mikä on se annos, joka tarvitaan tämän vaikutuksen aikaansaamiseksi. Joidenkin lääkäreiden mukaan kyseisen annoksen tulisi olla 3,6 grammaa päivässä, jotta syöpäsolut voitaisiin tuhota ja sairauden prosessit keskeyttää, ja jotta syöpää voitaisiin estää leviämästä.

Uusien löydösten mukaan kurkumalla on ainutlaatuinen kyky estää syöpäsolujen toteuttama kehon valtaus ja niiden leviäminen. Lisäksi se myös aktivoi proteiineja, jotta tämä sairaus voitaisiin torjua luonnollisesti ja jotta kasvaimia voitaisiin estää kehittymästä. Ne, joilla on jo syöpä, voivat siis käyttää kurkumaa estääkseen etäpesäkkeitä kehittymästä.

Esihoito kurkumiinia käyttäen parantaa kemoterapian tai säteilyn tehokkuutta, ja tämä koskee etenkin munasarjojen ja maksan syöpiä.

Ryhmä potilaita, joilla oli pitkälle edennyt haimasyöpä, sai 400 mg kurkumiinia päivässä hoitona, joka täydensi heidän lääkitystään. Näiden potilaiden kasvaimet pienenivät huomattavasti, eikä heillä ollut lainkaan merkkejä myrkyttymisestä tämän mausteen syönnin seurauksena.

Kurkuma ja rintasyöpä

 

kurkuma torjuu sairauksia

The American Cancer Society -järjestö on julkaissut useita tutkimuksia koskien kyseistä vaarallista sairautta. Kurkuma on yksi niistä ”supertähdistä”, joita käsitellään rintasyövän torjuntaa koskevissa tutkimuksissa.

Tutkijat selittävät, että kurkumiini pystyy vaikuttamaan prosessiin, joka on nimeltään apoptoosi. Tämä tarkoittaa sitä, että syöpäsolut tuhoavat itsensä sellaisessa ympäristössä, joka ei ole ihanteellinen niiden kasvulle.

Se mekanismi, jonka kurkuman vaikutus tässä tapauksessa käsittää, on melkoisen monimutkainen, sillä se koostuu välittömistä molekyylien reaktioista. Se voidaan kuitenkin tiivistä tähän tapaan: ”jos tulehtuneisuus vähenee, syöpä muuttuu vähemmän vaaralliseksi.”

Lääkärit vahvistavat, että tämä mauste on loistava tuote kyseisen sairauden ennaltaehkäisyyn. Se on kuitenkin loistava apu myös niille, joilla on jo syöpä, sillä se toimii suojaten kehoa hoidon haitoilta.

Kuinka kurkuman hyödyt voidaan saada maksimaalisina?

On olemassa monen tyyppisiä reseptejä, jotka sisältävät kurkumaa. Nämä reseptit ovat ensinnäkin herkullisia, mutta ne ovat myös kätevä tapa hyödyntää kurkumaa syövän torjunnassa.

Seuraavassa listaamme muutamia hyviä vaihtoehtoja kurkuman nauttimiseksi osana aterioita.

Riisi

 

kurkumalla maustettu riisi

Tämä on yksi parhaista esimerkeistä intialaisesta ruoasta. Muista kuitenkin, että on parasta valita basmati- ja esikiehautettua riisiä, sillä ne ovat ravinteekkaampia sekä helpommin käsiteltäviä vaihtoehtoja ruoansulatuksen kannalta.

Kun olet valmistanut riisiä, lisää sekaan teelusikallinen kurkumaa. Voit myös laittaa hiukan korianteria ja mustapippuria, mikäli haluat.

Kananmuna

Voit maustaa paistetun kananmunan tai munakokkelin kurkumalla, pienellä määrällä oliiviöljyä, hyppysellisellä suolaa ja ripauksella pippuria.

Pavut

Tuliset linssit ovat hyvin arkipäiväistä ruokaa Intiassa. Kun ne on keitetty, voit sekoittaa ne kookosöljyn, muastapippurin ja kurkuman kanssa. Tämä toimii myös kikherneiden ja muiden papujen kohdalla.

Lue aiheesta lisää: 8 loistavaa proteiinipitoista kasviperäistä ruokaa

Haudukkeet

Voit valmistaa raikkaan jääteen kuumia päiviä varten siten, että käytät lisänä kurkumaa. Laita sitten vielä sekaan hunajaa tai sitruunamehua, ja muutama jääpala. Voit myös ripotella pinnalle hiukan mustapippuria.

Smoothiet

 

kurkumalla maustettu banaanismoothie: kurkuma torjuu syöpää

Tarvitset tähän vain banaanin, hunajaa, sitruunaa ja kurkumaaja voit vaivattomasti nauttia herkullisesta ja ravinteikkaasta smoothiesta. Lisäksi laita sekaan vielä kookosmaitoa ja raastettua inkivääriä.

”Kultainen maito”

Tämä juoma valmistetaan kurkumatahnasta, vedestä ja manteliöljystä. Sekoita se sitten maidon kanssa (mantelimaito on tähän paras vaihtoehto), ja lisää sekaan hunajaa ja kanelia. Nauti juomasi juuri ennen nukkumaanmenoa, jotta saisit apua lihas- ja nivelkipuun.

Kurkuma torjuu syöpää ja pitää loistavaa huolta terveydestäsi; ota siis avuksesi sen monet terveyttä edistävät vaikutukset, ja tee tästä mausteesta osa säännöllistä ruokavaliotasi!

  • Yallapu, M. M., Jaggi, M., & Chauhan, S. C. (2012). Curcumin nanoformulations: A future nanomedicine for cancer. Drug Discovery Today. https://doi.org/10.1016/j.drudis.2011.09.009

  • Bisht, S., Feldmann, G., Soni, S., Ravi, R., Karikar, C., Maitra, A., & Maitra, A. (2007). Polymeric nanoparticle-encapsulated curcumin (“nanocurcumin”): A novel strategy for human cancer therapy. Journal of Nanobiotechnology. https://doi.org/10.1186/1477-3155-5-3

  • Sharma, R. A., Euden, S. A., Platton, S. L., Cooke, D. N., Shafayat, A., Hewitt, H. R., … Steward, W. P. (2004). Phase I clinical trial of oral curcumin: Biomarkers of systemic activity and compliance. Clinical Cancer Research. https://doi.org/10.1158/1078-0432.CCR-04-0744