Logo image
Logo image

Kurkumasta voi olla apua Alzheimeria sairastaville potilaille

3 minuuttia
Vaikka kyseessä ei olekaan ihmehoito Alzheimeriin, on kurkuman todettu kohentavan sairaudesta kärsivien potilaiden tilaa. Jatka lukemista ja selvitämme kurkuman vaikutuksia Alzheimeriin tarkemmin.
Kurkumasta voi olla apua Alzheimeria sairastaville potilaille
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kurkuman luonnollisesti lääkinnällinen vaikutus suojelee kehoa ja parantaa terveyttä huomattavasti. Siitä voi olla korvaamatonta apua myös Alzheimeria sairastaville potilaille – kerromme aiheesta lisää tämän päivän artikkelissamme, joten jatka siis lukemista!

Kurkuma- ihmemauste Intiasta

Kurkuma on kotoisin Intiasta, josta sen lääkinnällinen ja ruuanlaitossa hyödynnetty vaikutus on levinnyt kaikkialle maailmaan. Kurkuman tärkeimmät ominaisuudet johtuvat sen sisältämästä bioaktiivisesta kurkumiinista, joka antaa juurelle sen oranssin värin.

Juurikin kurkumiinin ansiosta kurkumalla on jopa yli 150 terapeuttista käyttötapaa. Kurkuma sopii loistavasti tulehduksen lievittämiseen ja sen antioksidantit helpottavat tärkeitä elintoimintoja – nämä vaikutukset ehkäisevät mm. syöpää ja muita kroonisia tauteja.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kurkumiini läpäisee veriaivoesteen. Veriaivoeste on solujärjestelmä, joiden tarkoituksena on säätää verenkierrossa kulkeutuvien aineiden pääsemistä aivoihin.

Veriaivoeste päästää läpi aivoille hyödyllisiä aineita, kuten happea, vettä ja muita ravintoaineita, ja estää haitallisten ainesten pääsyä aivokudokseen.

Tutkimusten mukaan jopa niinkin pieni annos kuin gramma kurkumaa päivässä voi olla aivoille hyödyllistä. Jos kurkumaa nautitaan säännöllisesti yli kolmen kuukauden ajan, voi se lievittää Alzheimeria sairastavien potilaiden tilaa.

Miten kurkuma voi auttaa Alzheimeria sairastavia?

Some figure

Alzheimerin tauti on yksi yleisimmistä dementiasairauksista, jota sairastavat menettävät hitaasti kognitiiviset kykynsä. Maailmassa on 26 miljoonaa Alzheimeria sairastavaa ihmistä ja arvioiden mukaan vuoteen 2050 mennessä taudin yleisyys nelinkertaistuu. Tämän arvion mukaan yksi ihminen 85:stä sairastuu Alzheimeriin.

Alzheimeriin ei ole saatavilla parannuskeinoa nykylääketieteessä, mutta taudin etenemistä pystytään hidastamaan ja potilaiden elämänlaatua parantamaan erilaisilla lääkkeillä. Monet tutkijatiimit ovat keskittäneet huomionsa luonnollisten ainesten hyötyihin Alzheimerin hoidossa, ja yksi näistä on kurkuma.

Tämä luonnollinen mauste johti positiivisiin vaikutuksiin kolmea Alzheimeria sairastavalla potilaalla tutkimuksessa, joka julkaistiin nimellä Effects of turmeric on Alzheimer’s disease with behavioral and psychological symptoms of Dementia”. Potilaille annettiin tutkimuksen aikana 100 grammaa kurkumaa joka päivä 12 viikon ajan, jonka johdosta oireet lievittyivät. Tutkijoiden mukaan:

“Jokaisella kolmesta potilaasta ilmeni dementialle ominaisia oireita, kuten ärtyneisyyttä, ahdistusta ja apatiaa. Kaksi potilaista kärsi virtsanpidätysvaikeuksista ja harhailusta. Heille määrättiin kurkumajauhetta nautittavaksi kapselimuodossa. Potilaiden tila parani ilman minkäänlaisia haittavaikutuksia tai muutoksia laboratoriotesteissä.”

Kolmen kuukauden jälkeen tutkimusryhmän jäsenet tulivat siihen johtopäätökseen, että potilaiden oireet lievittyivät ja hoitajien työtaakka keveni.

Kurkuman Alzheimeria hoitavat vaikutukset

Some figure

Kurkuma tuo Alzheimeria sairastaville potilaille lievitystä oireiden vakavuuteen. Kurkumiini lisää Alzheimeria aiheuttavien beeta-amyloidien kertymisestä aiheutuvan amyloidiplakin poistumista. Kun kurkuma yhdistetään D3-vitamiiniin, sen aivojen toimintaa tehostava vaikutus on entistä parempi.

Kurkuman hyötyihin kuuluvat:

 • Kurkuma läpäisee veriaivoesteen. Tämä johtuu sen alhaisesta molekyylipainosta ja rakenteesta.
 • Aivoihin päästyään kurkuma yhdistyy beeta-amyloidien kanssa, jotka ovat epänormaaleja proteiineja. Nämä molekyylit varastoituvat Alzheimeria sairastavien aivoihin.
 • Lisäksi kurkumalla on vahvasti tulehdusta lievittävä ja antioksidanttinen vaikutus, joka lievittää muita oireita, kuten aivojen tulehdustilaa.

Kurkuma vaikuttaa jopa 700 eri geeniin. Se ehkäisee mm. syklo-oksigenaasi 2:n ja Arakidonaatti-5-lipoksigenaasin toimintaa syntetisoitumista.

Miten kurkumaa voi parhaiten lisätä ruokavalioon?

Voit nauttia kurkumaa joko uutteena, tuoreeltaan tai jauhettuna. Usein kurkumakapseleita ja muita valmisteita on saatavilla internetistä tai luontaistuotekaupoista. Voit lisätä jauhettua kurkumaa erilaisiin ruokiin, kuten keittoihin, pataruokiin ja riisiin.

Lisäksi kurkuma soveltuu hedelmiä ja vihanneksia sisältäviin juomiin ja smoothieihin, sillä siitä saa lisäannoksen antioksidantteja.

Helpoiten ja nopeiten kurkumasta saa kaiken irti valmistamalla siitä hoitavan teejuoman. 

Ainekset

 • 1 rkl jauhettua kurkumaa
 • 1 l vettä

Valmistus

 • Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kurkuma. Anna uuttua rauhassa ennen nauttimista.
 • Anna juoman jäähtyä ja kaada itsellesi lasillinen. Nauti kaksi kertaa päivässä.
 • Halutessasi voit makeuttaa juomaa tilkalla hunajaa.

Kurkuman säännöllinen nauttiminen tekee hyvää koko elimistön terveydelle ja sillä on erityisen hyödyllinen vaikutus aivojen toimintaan. Kurkuma ehkäisee Alzheimerin oireita diagnosoiduilla potilailla, mutta se voi auttaa myös ehkäisemään taudin esiintymistä.

Muista kuitenkin, ettei kurkumaa tule nauttia liian suuria määriä. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bengmark, S., Mesa, M.ª D., & Gil, A.. (2009). Plant-derived health: the effects of turmeric and curcuminoids. Nutrición Hospitalaria24(3), 273-281. Recuperado en 17 de enero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0212-16112009000300003&lng=es&tlng=.
 • Clapé Laffita, Oneyda, & Alfonso Castillo, Alfredo. (2012). Avances en la caracterización farmacotoxicológica de la planta medicinal Curcuma longa Linn. MEDISAN16(1), 97-114. Recuperado en 17 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1029-30192012000100013&lng=es&tlng=es.
 • Costa, I. M., Freire, M. A. M., Cavalcanti, J. R. L. P., Araujo, D. P., Norrara, B., Rosa, I. M. M. M., … & Guzen, F. P. (2018). Supplementation with Curcuma longa reverses neurotoxic and behavioral damage in models of Alzheimer’s disease: A systematic review. Current neuropharmacology.
 • Goozee, K. G., Shah, T. M., Sohrabi, H. R., Rainey-Smith, S. R., Brown, B., Verdile, G., & Martins, R. N. (2016). Examining the potential clinical value of curcumin in the prevention and diagnosis of Alzheimer’s disease. British Journal of Nutrition115(3), 449-465.
 • Hamaguchi, T., Ono, K., & Yamada, M. (2010). Curcumin and Alzheimer’s disease. CNS neuroscience & therapeutics16(5), 285-297.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.