Logo image
Logo image

Alzheimerin tauti voidaan havaita varhain potilaan puheesta

3 minuuttia
Alzheimerin taudin varhainen toteaminen potilaan puheesta hidastaa aivojen rappeutumista, sillä se helpottaa sairauden hoitoa sen prekliinisessä vaiheessa.
Alzheimerin tauti voidaan havaita varhain potilaan puheesta
Kirjoittanut Ángela Aragón
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ihmisen sielu on hänen muistissaan. Ilman sitä ihminen menettää identiteettinsä, ajatuksensa ja tunteensa. Tästä syystä Alzheimerin taudin kaltaisesta sairaudesta kärsiminen on pelottavaa. Olisi käsittämätön ajatus jatkaa elämistä ja mennä eteenpäin olematta täysin oma itsensä. Tässä artikkelissa perehdymme tähän salakavalaan sairauteen, ja kerromme, kuinka Alzheimerin tauti voidaan havaita jo varhain potilaan puheesta.

Monet tutkijat ovat omistaneet suuren osan urastaan etsiäkseen hoitokeinoja tähän tautiin. Vaikka parantavaa hoitoa ei vielä ole keksitty, suuria edistysaskeleita on otettu varhaisen diagnoosin saralla.  Näihin edistysaskeleisiin lukeutuu Baskimaan yliopiston biolääketieteen insinööritiimin keksimät menetelmät. He ovat selvittäneet, kuinka Alzheimerin tauti voidaan havaita ajoissa ihmisen puheesta.

Kyseinen testi ei ole invasiivinen. Itse asiassa potilaat eivät itse edes tiedosta olevansa testissä. Siinä arvioidaan heidän puhekykyään ja kykyä muistaa sanoja samalla kun he kertovat tarinaa.

Tämä testi on paljon parempi kuin perinteinen sanaketjujen toistaminen, sillä perinteisessä testissä potilas on tietoinen siitä, että häntä arvioidaan. Kun ihminen tietää olevansa kokeessa, hän tuntee olonsa herkemmin hermostuneeksi ja tekee enemmän virheitä.

Alzheimerin taudin varhainen havaitseminen ei ole koskaan ollut helpompaa

Some figure

 

Jos ihmisellä epäillään Alzheimerin tautia, normaalisti aloitetaan melko intensiivinen testausprosessi: verikoe, magneettikuvat ja tietokonetomografia.  Tämä voi olla melkoinen koettelemus potilaille ja lisäksi se tulee kalliiksi terveydenhoitojärjestelmälle. Mahdollisuus todeta Alzheimerin tauti puheesta on kuitenkin muuttanut asian.

Kyseisessä testissä potilasta pyydetään puhumaan jostakin elämässään tapahtuneesta asiasta rennossa ilmapiirissä. Samalla lääkäri nauhoittaa keskustelun arvioidakseen tarinassa ilmeneviä vaihteluita.

Baskimaan tutkijaryhmä painottaa myös taukojen pitämisen merkitystä potilaan etsiessä sanoja. Yksi ensimmäisistä Alzheimerin taudin oireista on nimittäin se, että ihminen unohtelee sanoja, vaikkei tauti olisi edes vielä edennyt kovin pitkälle.

Hänellä saattaa olla yhtäkkisiä vaikeuksia muistaa kaikkein tavanomaisimpia termejä, kuten “mikro” tai “hiusharja”. Sanat eivät ole pyyhkiytyneet hänen muististaan, mutta potilaan on tehtävä töitä löytääkseen juuri oikean sanan asialle, josta hän haluaa puhua.

Alzheimerin tauti voidaan havaita puheesta – saattaa pelastaa tuhansien hengen

Some figure

 

Baskimaan yliopiston tutkijaryhmä on kiinnittänyt huomiota tämän uuden menetelmän tärkeyteen, kuten on tehnyt myös yli 46 miljoonaa kyseisestä sairaudesta kärsivää potilasta.

Kaiken lisäksi tutkijaryhmä odottaa potilaiden määrän vain kasvavan, jos uusia hoitomuotoja ei kehitetä. Siksi on tärkeää ottaa käyttöön tämän kaltainen testi. Sen avulla lääkäreiden on mahdollista taistella tätä sairautta vastaan ennen kuin aivot ehtivät vaurioitua liiaksi.

Näin potilaat voivat aloittaa harjoitusten tekemisen ajoissa vahvistaakseen aivojaan, niin ettei rakastamiesi ihmisten olemus – tai omasi – katoa tai vaurioidu ajan kanssa.

Tämän tutkimuksen hyödyt ovat nähtävissä sitä tukevissa laitoksissa. Joukkoon kuuluvat arvovaltaiset Espanjan yliopistot sekä lukuisat tutkimusta tukeneet perheyhdistykset.

Löydökset antavat lohtua perheenjäsenille

Some figure

Ei ole epäilystäkään siitä, että Alzheimerin tautia sairastavat potilaat käyvät läpi erittäin vaikean prosessin. Heidän perheensäkin joutuvat odottamattomien tapahtumien pyörteeseen, tietämättä kuinka reagoida niihin.

Kuten muiden tautien kohdalla, Alzheimerin taudistakin kärsivät potilaat eristäytyvät muista ja hämmentyvät tilanteesta. Tästä syystä perheyhdistykset ovat perheenjäsenille turvapaikka ja mittaamaton apu. Sieltä he löytävät paikan, jossa he voivat huolehtia itsestään ainakin jossain määrin muiden samaa prosessia läpikäyvien ihmisten kanssa.

Tieto siitä, että heidän elämänsä tärkein ihminen katoaa vähä vähältä, saa heidät pyrkimään tekemään tilastaan helpomman käsitellä joka päivä. Siksi he antavat tukensa erilaisille aloitteille, kuten tälle menetelmälle havaita tauti jo varhain potilaan puheesta. He ovat toiveikkaita sen suhteen, että lääkärit kykenevät lopulta keksimään keinon kyseisen taudin parantamiseen.

Perheyhdistykset eivät ole ainoita, jotka arvostavat lääkärien omistautumista asialle – me kaikki olemme tietoisia tästä tarpeesta. Huomenna tämä sairaus saattaa koskettaa vanhempiasi, tai sinua.

Kuten tiedät, Alzheimerin taudin varhainen puhkeaminen on yhä yleisempää. Siksi tätä keksintöä tunnistaa tauti ajoissa pitäisi juhlistaa, ja sen pitäisi toimia sysäyksenä tehdä enemmän tautia vastaan taistelemisessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.