Logo image
Logo image

4 puhdistavaa keittoa elimistön puhdistamiseen

3 minuuttia
Vaikka salaatti syödään perinteisesti kypsentämättömänä salaateissa, voi salaatin nauttia myös kypsennettynä, jolloin se sulaa helpommin.
4 puhdistavaa keittoa elimistön puhdistamiseen
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas

Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Maksa ja munuaiset ovat vastuussa elimistön puhdistamisesta, myrkkyjen suodattamisesta ja veren puhtaudesta. Myrkkyjen kertyminen lyhyellä tai pitkällä aikavälillä voi aiheuttaa akuutteja tai kroonisia terveysongelmia, jotka alentavat elämänlaatua. Tässä artikkelissa kerromme sinulle muutaman helpon ja herkullisen keinon tukea maksan ja munuaisten puhdistumista syömällä puhdistavaa keittoa.

On tärkeää helpottaa maksan ja munuaisten toimintaa nauttimalla puhdistavia luonnollisia ruokia säännöllisesti.

Miten myrkyt päätyvät kehoon?

Jokaisen elimistöön kertyy myrkkyjä ja kuona-aineita, vaikka munuaiset ja maksa kuinka puhdistaisivat elimistöä. Monet asiat voivat kuormittaa näitä elimiä ja hidastaa niiden toimintaa. Ja kun myrkkyjä kertyy elimistöön suuria määriä, on elinten vaikea suorittaa päivittäinen puhdistuminen kunnolla.

Myrkkyjen kertyminen johtuu seuraavista syistä ja tekijöistä:

 • Huonosti sulavien ruokien syöminen.
 • Epäterveellinen määrä kovia rasvoja ravinnossa.
 • Liian suuri määrä eläinproteiinia.
 • Ruokien lisäaineet: säilöntäaineet, väriaineet, keinotekoiset makeutusaineet jne.
 • Alkoholi.
 • Tupakka ja muut myrkylliset aineet.
 • Perinteiset kauneudenhoitotuotteet ja hygieniatuotteet: saippuat, hammastahna, deodorantit, kosteusvoiteet…
 • Ympäristön saastuneisuus (hyönteismyrkyt, liikenteen saasteet jne).
 • Lääkitys.
 • Negatiiviset tunteet.

Näiden keittojen aineksiksi valikoimme sellaisia ruoka-aineita, joilla on puhdistava vaikutus, joka tukee munuaisia ja maksaa.

Parantaaksesi keittojen makua voit käyttää maustamiseen tuoretta sitruunamehua, omenaviinietikkaa, oliiviöljyä ja ripauksen merisuolaa ja cayennepippuria.

Nauti keittoja illalliseksi kahden viikon ajan alkuruokana, ja nauti pääruokana kevyttä proteiinia, kuten kalaa tai kananmunia. Jälkiruuaksi sopii omena tai muu hedelmä. Yritä syödä terveellisesti koko päivän ajan ja varmista, että saat kaikkia ravintoaineita tasapuolisesti. Juo paljon vettä aterioiden välillä ja vältä edellä mainittuja ruoka-aineita ja aineksia.

Puhdistavaa keittoa selleristä ja nokkosesta

Some figure
Nokkonen on villikasvi, joka puhdistaa verta. Nokkosta voi kerätä pelloilta tai takapihalta, mutta muista kerätä sitä vain sellaisilta alueilta, jotka eivät ole suuren tien varrella tai muuten saastuneilla alueilla. Käytä kumihanskoja nokkosia kerätessäsi ja pese ne huolellisesti. Kuivattua nokkosta on saatavilla luontaistuotekaupoista. Nokkosilla on tunnetusti seuraavia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia:

 • Nokkosella on antiseptinen vaikutus
 • Nokkonen rauhoittaa tulehduksen ja turvotuksen
 • Nokkonen sitoo nestettä
 • Nokkonen puhdistaa
 • Nokkonen helpottaa ja ehkäisee reumasairauksien kipua
 • Nokkonen laskee verensokeria

Nokkosen lisäksi keitto koostuu selleristä. Sellerillä on vahva puhdistava vaikutus, joka parantaa maksan ja sappirakon terveyttä ja helpottaa myös munuaisten toimintaa.

Kiehauta litra vettä ja pilko selkaan kunnon määrä selleriä ja nokkosta. Mausta haluamillasi mausteilla ja soseuta tehosekoittimessa.

Puhdistavaa keittoa voikukasta ja salaatinlehdistä

Voikukka sisältää A-, B- ja C-vitamiinia, foolihappoa, kaliumia, piitä, rautaa ja tanniineja. Voikukka puhdistaa sekä maksan että munuaiset tehokkaasti, ja helpottaa niiden toimintaa. Lisäksi voikukalla on diureettinen vaikutus, se tehostaa ruuansulatuksen toimintaa ja se toimii mietona laksatiivina.

Voikukkaa voi syödä tuoreena tai kuivattuna. Villin voikukan keräämisen kanssa pätevät samat säännöt kuin nokkosen: poimi voikukka pelloilta tai metsien reunoilta, siellä se on puhtaimmillaan.

Salaatti sopii keittoihin siinä missä muutkin vihannekset, vaikka yleensä olemmekin tottuneet syömään sen kypsentämättömänä. Salaatinlehtien kypsentäminen tekee sen sulattamisesta helpompaa. Salaatilla on diureettinen vaikutus, joka säätelee keskushermoston toimintaa ja helpottaa unensaantia ruokailun jälkeen.

Puhdistavaa keittoa kaurasta ja juustokuminasta

Some figure
Kaura on täynnä tärkeitä ravintoaineita ja se helpottaa ulosteen liikkumista suolessa, mikä tekee puhdistumisesta entistä tehokkaampaa.

Juustokumina on hyvä lisä jokaiseen ruokavalioon. Se on antikarsinogeeninen aines, joka ehkäisee syövän kehittymistä ja hillitsee tulehduksia. Juustokumina auttaa poistamaan liiallista sappinestettä ja lievittää maksan kuormittumista.

Puhdistavaa keittoa artisokasta ja sipulista

Some figure
C-E-vitamiiniaNautitpa sipulit raakana tai kypsennettynä, ne helpottavat munuaisten toimintaa ja puhdistumista.

Artisokat suojaavat tunnetusti maksaa ja artisokan voi nauttia kevyesti kypsennettynä tai teeuutteena. Artisokkavesi on yksi tehokkaimmista keinoista puhdistaa elimistö. Lisäämällä sitä keittoon saat siitä kaiken hyödyn irti.

Muista, että artisokka voi tuoda kitkerän maun keittoon, joten tasapainota sitä jollain muulla aineksella. Kaikki nämä keitot kannattaa nauttia soseutettuna.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Rao, N. K. S. (2016). Onion. In Abiotic Stress Physiology of Horticultural Crops. https://doi.org/10.1007/978-81-322-2725-0_8
 • Davey, M. R., Anthony, P., Van Hooff, P., Power, J. B., & Lowe, K. C. (2007). Lettuce. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-36752-9_12

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.