Puhdista maksasi liemillä

Terve maksa on edellytys sille, että voisit nauttia hyvästä yleisestä terveydestä. Moni tekijä voi vahingoittaa maksaa ja voi saada sen toiminnan muuttumaan, ja siksi suosittelemmekin jokaiselle terveydestään kiinnostuneelle maksan puhdistusta aina ajoittain. Puhdistukseen on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja, ja luonnollinen detox-kuuri on helppo toteuttaa tavallisilla ruoilla.
Puhdista maksasi liemillä

Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Tämä aika vuodesta on hyvä hetki omistaa hiukan enemmän aikaa itselleen, ja tämä tarkoittaa tietysti myös terveyden huomioimista. Monelle myös esimerkiksi paino on asia, johon he haluavat vaikuttaa. Yksi askel siihen suuntaan, että voisit hoitaa paremmin itseäsi, on varmistaa maksasi hyvinvointi. Jos tämä elin ei ole hyvässä kunnossa, on sinun hyvin vaikea tehdä muita parannuksia, jotka kohentaisivat elämänlaatuasi ja terveyttäsi.

Tässä artikkelissa kerromme siis kuinka pystyt poistamaan haitallisia aineita maksastasi sekä puhdistamaan tämän elimen nauttimalla helppoja ja herkullisia kasvisliemiä. Ne ovat erittäin hyväksi terveydellesi, ja maksan puhdistus käy maittavalla ja edullisella tavalla – ryhdy siis kokeilemaan, jos haluat lisätä hyvinvointiasi ja parantaa terveyttäsi!

Miksi sinun kannattaa puhdistaa maksasi?

Olet varmasti kuullut jo moneen kertaan siitä, miten maksa kannattaisi puhdistaa myrkyllisistä aineista. Mutta miksi tämä on niin tärkeää? Maksa on elin, joka on erittäin oleellinen koko terveytesi kannalta, sillä se vastaa kaikkien kehosi toimintaa haittaavien aineiden poistamisesta. Elimistöösi saattaa kuitenkin helposti kertyä liikaa myrkyllisiä aineita, ja tämä saa aikaan sen, että maksasi ylikuormittuu eli myrkyttyy. Mikä sitten saa maksan myrkyttymään?

  • Ruoat, joita elimistösi ei ole pystynyt sulattamaan kunnolla
  • Ruoat, joissa on paljon epäterveellisiä rasvoja
  • Liiallinen eläinproteiinien määrä ravinnossa
  • Lisäaineet: säilöntä-, väri- ja makuaineet sekä muut vastaavat
  • Alkoholi
  • Tupakka ja kaikki muut saman tyyppiset myrkylliset tuotteet
  • Saasteet ympäristöstäsi
  • Kielteiset tunteet

Kuten voit tästä listasta nähdä, on olemassa monia sellaisia tekijöitä, jotka saattavat aiheuttaa vahinkoa maksallesi. Suosittelemme siis todella, että ryhtyisit maksaa puhdistavalle kuurille aina ajoittain, jotta voisit auttaa tätä elintä toimimaan paremmin.

Seuraavat liemet ovat hyvä ja helppo vaihtoehto, ja voit käyttää niitä aina silloin kun haluat suorittaa detox-kuurin.

Liemi vai sosekeitto?

Vaikka käsittelemmekin tässä artikkelissa maksan puhdistamista liemillä,  voit myös hyödyntää seuraavia vihanneksia siten, että teet niistä sosekeittoja. Tällä tavalla tuloksena on hiukan kylläisemmäksi tekeviä vaihtoehtoja, jotka voit lienten tavoin yhdistää helposti aterioihisi.

On kuitenkin hyvä muistaa, että liemet ovat siinä mielessä parempi vaihtoehto, että voit juoda niitä suuremman määrän päiväsi aikana. Siten saat aikaiseksi voimakkaamman puhdistavan vaikutuksen maksassasi.

Tarkoitus näiden reseptien kanssa on se, että joisit yhden litran jotakin näistä liemistä joka päivä, ja toistaisit tätä 15 päivän tai kuukauden ajan. Voit juoda samaa lientä joka päivä tai vaihdella reseptejä. Voit myös tehdä muutoksia aineksiin makusi mukaan. Tehokkain tapa juoda näitä kasvisliemiä on nauttia ne tyhjään vatsaan ja puolta tuntia ennen ateriointia.

Älä unohda lisätä hiukan hyvälaatuista oliiviöljyä ja merisuolaa (ei siis tavallista pöytäsuolaa) liemiisi tai soseisiisi. Näin teet niistä maukkaampia sekä tehostat niiden terveyttä edistäviä ominaisuuksia.

Artisokka, omena ja sitruuna

Artisokat ovat yksi kaikkein tunnetuimmista vihanneksista maksan terveyden suojelemiseen liittyen. Niitä voi syödä itse kasviksen muodossa, tai sitten voit juoda artisokan lehdistä tehtyä lientä. Tässä esittelemäämme liemeen käytämme kuitenkin molempia osia.

Artisokan kirpeä maku tulee tasapainotetuksi omenan makeuden ansioista. Omena on maksan toimintaa tukeva hedelmä, ja sillä on monia muitakin hyötyjä terveyden kannalta.

Sitruuna puolestaan antaa tälle liemelle kevyen hapokkuuden, ja siitä saat myös todella tehokkaan avun elimistön rasvan käsittelyyn, joten pystyt tehokkaasti vähentämään maksallesi lankeavan työn määrää.

Teekupponen maksasi terveydelle

Selleri, kaurajauho ja inkivääri

Selleri on mahtava puhdistava tuote – se ei ainoastaan paranna maksan ja sappirakon toimintaa, vaan hyödyttää lisäksi munuaisia. Siten selleri on elintärkeä osa mitä tahansa elimistöä puhdistavaa detox-kuuria. Saat siitä lisäksi liemillesi herkullisen maun, joten älä unohda tätä loistotuotetta!

Sen lisäksi, että kaurasta saa liemille hyvän koostumuksen, saa siitä myös kuitua ja kasviperäisiä proteiineja, joiden avulla pääset helpommin eroon myrkyllisistä aineista kehossasi. Lisäksi tämä vilja on erittäin ravitseva ja se tehostaa myös suoliston toimintaa – tämä on asia, jonka täytyy olla kunnossa, mikäli haluat puhdistaa elimistöäsi tehokkaasti.

Laita liemiisi myös hiukan inkivääriä, joka auttaa sinua prosessoimaan rasvoja ruoansulatuksessasi. Rasvat tekevät maksan työstä vaikeamman.

Kaurahiutaleet

Kaali, nauris ja kurkuma

On olemassa monia kaalilajikkeita (muun muassa parsakaali ja kukkakaali), jotka stimuloivat entsyymejä sekä suojaavat sinua syöpäsoluilta.

Nauris, jota käytetään usein aineksena liemissä, on hyväksi rasvan käsittelyn kannalta, ja siten se on elintärkeä osa kaikkia sellaisia dieettejä, jonka tarkoituksena on puhdistaa elimistöä haitallisista aineista.

Sipulikeitto maksalle

Lopuksi kannattaa vielä lisätä kurkumaa, sillä tämä tuote on sekä syöpää estävä että tulehduksia hillitsevä. Se auttaa sinua poistamaan sappinestettä, ja siten se tehostaa maksan puhdistusta. Lisää yksi ruokalusikallinen jokaista liemilitraa kohden.

Kokeile näitä reseptejä ja puhdista maksasi liemillä – luonnollista, edullista ja helppoa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Klein, A. V., & Kiat, H. (2015). Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1111/jhn.12286


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.