Logo image
Logo image

Viikon detox-kuuri mehuin ja keitoin

3 minuuttia
Elimistöä puhdistava detox-kuuri poistaa haitallisia aineita ja myrkkyjä, parantaa sisäelinten toimintaa, hidastaa ikääntymistä ja ehkäisee kroonisia tauteja ja auttaa kontrolloimaan painoa. Puhdistuskuuri kirkastaa mielen ja kohentaa jokapäiväistä olotilaa ja elämänlaatua.
Viikon detox-kuuri mehuin ja keitoin
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Tässä artikkelissa neuvomme sinulle, kuinka suoritetaan viikon mittainen helppo ja luonnollinen puhdistuskuuri. Anna terveellisten vihannesten ja hedelmien huuhtoa kemikaalit ja myrkyt elimistöstäsi.

Kehoa puhdistava detox-kuuri

Puhdistuskuuriin valmistautuminen

Tämä kuuri koostuu mehuista ja keitoista, ja sinun tulisi mukauttaa reseptejä sen mukaan, mitkä tuotteet ovat sesongissa ja juuri sinun saatavillasi. Suurin osa kasviksista ja hedelmistä on helppo korvata jollakin toisella saman tyyppisellä tuotteella.

Keitot on tarkoitettu kylmempiin päiviin ja lämpimällä säällä kannattaa nauttia mehuja. Vaihtele vapaasti mehujen ja keittojen välillä sen mukaan, mikä milloinkin maistuu. Sekä mehuista että keitoista saat puhdistavia aineksia ja mineraaleja kehosi käyttöön.

Mehut sinun tulisi valmistaa itse tehosekoittimessa tai mehulingossa, mutta jos et omista jompaa kumpaa, voit käyttää luomumehuja kaupan hyllyltä – valitse sellainen merkki, joka ei käytä valmistuksessa ylimääräistä sokeria tai muita lisäaineita, sillä nämä voivat hankaloittaa puhdistusta.

Some figure

Puhdistuskuurin sivuoireet

On tärkeää tietää, että joskus detox-kuurit aiheuttavat pientä vaivaa, sillä yllättävä kuuri on keholle pienoinen järkytys. Kun kehoon on kertynyt haitallisia aineita (näin tapahtuu suurimmalle osalle meistä joko huonon ruokavalion tai kehnon elämäntyylin johdosta), tulisi sinun aloittaa kuuri.

Kehosi tarvitsee puhdistuskuuria pystyäkseen toimimaan normaalisti. Kuurin aikana saatat kokea epämukavia tuntemuksia, esimerkiksi päänsärkyä, limaneritystä, ripulia jne. Tämä on täysin normaalia, eikä siitä tule huolestua. Mikäli sinulla on jokin olemassaoleva diagnosoitu tauti tai sairaus, tai otat lääkitystä johonkin vaivaan, keskustele puhdistuskuurista lääkärisi kanssa ennen sen toteuttamista.

Kuurin ensimmäinen ja viimeinen päivä

Jos et tunne noudattavasi terveellistä ruokavaliota, tulisi sinun kiinnittää huomiota erityisesti kuurin ensimmäiseen ja viimeiseen päivään, joiden aikana valmistat kehoasi muutokseen. Näin vähennät sivuoireiden määrää. Varsinainen kuuri kestää viisi päivää. Kiinnitä erityistä huomioita syömiisi tuotteisiin kuurin ensimmäisenä ja viimeisenä päivänä, ja jätä pois:

 • punainen liha
 • rasvassa paistettu ruoka
 • sokeri
 • leipä, leivonnaiset, keksit jne.

Korvaa edellä mainitut ruuat näillä:

 • salaatit, joissa on kuivattuja hedelmiä
 • keitot, pataruuat tai kasviliemi
 • helposti sulavat kasvikset, herneet ja linssit
 • omena, päärynä, ananas, papaija ja avokado
 • täysjyväriisi tai hirssi

Some figure

Detox-kuurin ohjeet

Kun aloitat varsinaisen puhdistuskuurin, se tulee kestämään viisi päivää. Sinun ei ole pakko käyttää kaikkia alla eriteltyjä ainesosia, vaan voit mukauttaa ohjeita sen mukaan, mitä on saatavilla.

Näin toteutat kuurin:

1. Ennen aamiaista. Nauti kaksi lasillista lämmintä vettä, purista sekaan puolikkaan sitruunan mehu ja ruokalusikallinen pellavansiemeniä.

2. Aamiainen. Mehusekoitus omenasta, päärynästä, porkkanasta, ananaksesta ja inkivääristä. Kolme taatelia.

3. Lounas. Mehusekoitus kaalista, punajuuresta, omenasta ja porkkanasta. Täysjyväriisiä merilevän kanssa.

4. Välipala. Mehusekoitus kaalista, punajuuresta, omenasta ja porkkanasta. Yksi paistettu omena kanelilla maustettuna ja kourallinen kuivattuja hedelmiä.

5. Illallinen. Valmista keitto kaalista, punajuuresta, sipulista, valkosipulista, purjosta, artisokasta ja kurpitsasta. Voit lisätä joukkoon merilevää, merisuolaa, cayennepippuria ja ruokalusikallisen pellavansiemeniä. Syö keiton kanssa keitetty kananmuna tai linssejä.

 

Some figure

Pidä nämä asiat mielessä kuurin aikana

 • Kuurin ei tule olla silkkaa kidutusta, jonka aikana tunnet olosi jatkuvasti nälkäiseksi. Jos mehut ja keitot jättävät sinut nälkäiseksi, kasvata jokaisen aterian annoskokoa, mutta pysyttele silti suositellussa ateriasuunnitelmassa. Muista pureskella ruoka hyvin ja hitaasti, hotkimalla voi tuntua siltä, että vatsaan ei tullut yhtään täytettä ja nälkä riivaa heti aterian jälkeen.
 • Juo päivän mittaan puhdistusta tukevia teeuutteita. Voikukasta, kardemummasta ja kortekasveista teet puhdistavan teen, jota voit nauttia aterioiden välillä. Makeuta uute stevialla tai hunajalla. Voit tehdä kerralla ison satsin, jonka säilytät jääkaapissa.
 • On erittäin tärkeää, että suolesi toimii normaalisti puhdistuksen aikana. Ulostaminen viimeistelee puhdistuprosessin. Jos pellavansiemenistä ei ole apua suolen toimintaan, tee suolihuuhtelu lämpimällä vedellä joka päivä kuurin ajan.
 • Puhdistuksen ajan sinun tulee välttää raskasta liikuntaa, nostelua ja muuta vaativaa fyysistä toimintaa. Vältä stressaavia tilanteita. Kuuri tulisi suorittaa sellaisen viikon aikana, kun aikataulussasi ei ole paljoa kiirettä, esimerkiksi lomaviikko on hyvä hetki kuurille. Voit kuitenkin venytellä, tehdä hengitysharjoituksia ja käydä lyhyillä kävelylenkeillä.

Toivottavasti sait tästä artikkelista hyvän kuvan siitä, mitä detox-kuuri käytännössä tarkoittaa!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.