Logo image
Logo image

Kauramaidon hyödyt ja valmistusohje

4 minuuttia
Kauramaito sisältää paljon kuitua, joten se auttaa painonpudotuksessa, ja samalla siitä saa kylläisen olon. Se on myös täydellinen korvike herkuille silloin, kun sinun tekee mieli jotain makeaa.
Kauramaidon hyödyt ja valmistusohje
Viimeisin päivitys: 30 lokakuuta, 2018

Olet saattanut pitää kauraa viljana, jota syödään ainoastaan puuron muodossa aamiaisella sekä lisänä esimerkiksi jogurteissa. Kaura on kuitenkin paljon muutakin, sillä sitä voi käyttää lukuisilla eri tavoilla terveyden ja painonpudotuksen edistämiseksi. Tämänkertaisessa artikkelissamme kerromme yhdestä tällaisesta tavasta nauttia kauran hyödyistä, eli kauramaidosta. Lue lisää, niin saat tietää mitä kaikkia mahtavia ominaisuuksia kauramaito sisältää ja saat ohjeen tämän juoman valmistamiseksi kotona.

Miksi kauramaito on todella hyväksi terveydellesi?

Tämä johtuu pääasiassa kauran sisältämästä suuresta kuitumäärästä. Kaurassa on sitä enemmän kuin missään muussa jyvässä tai viljassa, ja saatkin tästä tuotteesta runsaasti erilaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Kaura alentaa verenpainetta, parantaa vatsan toimintaa ja ruoansulatusta, edistää painonpudotusta sekä taistelee tietynlaisia syöpiä vastaan.

Kauramaitoa on käytetty myös suoliston sisäseinämien ja veren puhdistukseen. Se on hyödyksi monenlaisten vaivojen hoidossa ja ehkäisyssä, ja se edistääkin terveyttä yleisesti – tämä koskee kuitenkin erityisen selvästi ruoansulatusta. Kaura parantaa suuresti suoliston toimintaa sekä auttaa elimistöä poistamaan myrkyllisiä aineita turvallisella tavalla.

Some figure

Kannattaa kokeilla kauramaidon juontia erityisesti aamuisin, ja tällöin sitä on paras nauttia ennen aamiaista tyhjään vatsaan. Sitten voit ottaa toisen lasillisen kauramaitoa ennen lounasta ja vielä kolmannen ennen illallista. Näin tunnet olosi kylläisemmäksi, joten syötyäsi jo jonkin verran et tunne enää yhtä suurta kiusausta ottaa vielä lisää.

Jotkut ovat sitä mieltä, että ennen kauramaidon ottamista osaksi säännöllistä ruokavaliota olisi parasta tehdä täysi kehon puhdistus, joka kestää noin viikon verran. Sitten tätä kuitupitoista juomaa voi alkaa nauttia ylhäällä kuvatulla tavalla.

Lisää kauramaidon hyödyistä

Kauramaidolla on lukuisia terveyshyötyjä, ja tässä listaamme niistä muutamia.

 • Se vähentää kolesterolin määrää kehossa, sillä se puhdistaa verisuonia.
 • Se tasapainottaa verensokeritasoja, sillä se antaa sinulle kylläisen tunteen ilman, että glukoosin tuotanto lisääntyy.
 • Se pienentää riskiä sairastua syöpään – etenkin paksusuolen syöpään – sillä se estää myrkyllisten aineiden kerääntymistä suolistoon.
Some figure
 • Se alentaa verenpainetta, sillä aivan kuten kolesterolin kohdalla, on kauramaidolla puhdistava vaikutus veressä.
 • Se edistää tervettä suoliston toimintaa, sillä se lisää hyvänlaisten suolistobakteerien kasvua sekä ehkäisee ummetusta.
 • Se on hyödyksi painonpudotuksessa, sillä se saa aikaan kylläisen olon.
 • Se parantaa fyysistä suorituskyyä – urheilijoiden on hyvä juoda lasillinen kauramaitoa ennen kuin he osallistuvat esimerkiksi kilpailuun. Tämä juoma on siis hyvä lisä treeniohjelmaan.
 • Se parantaa unenlaatua, ja siksi kauramaito on ihanteellinen kotihoito unettomuuden kanssa kampaileville.

Kauramaito painonpudotuksen tukena

Useimmat ihmiset, jotka päättävät aloittaa juomaan kauramaitoa, tekevät niin siksi, että he haluavat pudottaa painoaan entistä tehokkaammin. Kaura on hyväksi painonpudotuksessa sen sisältämän runsaan kuidun ansioista.

Kauramaidossa on lisäksi vain vähän kaloreita ja hyvin pieni määrä rasvaa ja sokereita, joten se on mahtava herkkujen korvike. Kauramaitoa juomalla pystyt tehokkaasti pienentämään haluasi syödä jälkiruokia ja muita makeita tuotteita.

Some figure

Tehokasta laihtumista tavoittelevat ihmiset asettavat elimistönsä usein nääntymistilaan. Tämä ei tietystikään ole terveellistä, mutta moni tekee niin siitä huolimatta. Hyvä uutinen tätä koskien onkin se, että kauramaito on oiva ratkaisu tehokkaaseen laihdutukseen. Se saa aikaan kylläisen olon, joka kestää useita tunteja. Siten painonpudotuksen kanssa kamppaileva pystyy välttämään vatsan nälkäiset ja vaativat äänet aterioiden välillä.

Kauramaitoa kannattaa juoda sellaisten ruokien kanssa, jotka nekin sisältävät paljon kuitua, kuten muun muassa raastettu kookos, banaanit, mansikat, kaneli, mausteneilikka, vanilja ja kardemumma. Kaikki nämä tuotteet antavat sinulle herkullisen makuelämyksen, jos yhdistät niitä kauramaitoon.

Kuinka kauramaitoa voi valmistaa kotona?

Jos haluat juoda kauramaitoa sellaisenaan, kannattaa se tehdä aamiaisen aikaan jo ennen kuin alat syömään. Voit myös käyttää kauramaitoa lisänä monenlaisissa resepteissä, sillä sitä voi laittaa smoothieihin, leivonnaisiin, kastikkeisiin ja jopa keittoihin. Sillä on hyvin voimakas maku, joten se on erittäin hyvä lisä makeille tai suolaisille ruoille.

Some figure

Resepti # 1 kauramaidon valmistamiseksi

Ainekset:

 • 7 dl vettä
 • 2,5 dl kaurahiutaleita
 • 4 tl ohrasta valmistettua miso-tahnaa

Valmistus

Keitä vesi kiehuvaksi ja poista kattila hellalta. Lisää kaurat ja anna niiden liota 30 minuutin ajan. Lisää sitten miso ja sekoita ainekset hyvin.

Resepti # 2 kauramaidon valmistamiseksi

Ainekset:

 • 2,5 dl kaurahiutaleita
 • 10 dl vettä
 • 2 tl ohrasta valmistettua miso-tahnaa

Valmistus

Tämän reseptin kohdalla kaurahiutaleet tulisi keittää. Anna veden siis kiehua ja lisää siihen sitten kupillinen kauraa. Keitä hiutaleita 10 minuuttia. Ota kattila pois hellalta ja anna kauran viilentyä huoneenlämpöiseksi. Lisää sitten sekaan miso ja sekoita hyvin. Peitä kattila kankaalla ja anna sen olla yön yli. Aamulla kaada seos tehosekoittimeen ja hienonna, kunnes saat aikaiseksi tasaisen koostumuksen. Tätä juomaa tulisi nauttia aina tyhjään vatsaan, ja sen olisi hyvä olla viileää.

Resepti # 3 kauramaidon valmistamiseksi

Ainekset:

 • 2,5 dl vettä
 • 1 rkl kaurahiutaleita tai kaurajauhoa
 • hunajaa, luonnonmukaisesti tuotettua sokeria, kanelia tai steviaa (valitse jokin mieleisesi makeutusaine)

Valmistus

Tämä kolmas resepti vaatii jonkinlaisen makeutusaineen. Valmista maito illalla, ja jos haluat saada nestettä enemmän kuin yhden juoman verran, kerro ainekset haluamallasi määrällä. Laita kaurat veteen ja lisää sekaan myös makeuttajaa. Anna olla yön yli ja juo sitten aamulla tyhjään vatsaan. Maidon lämpötila voi olla mieleisesi.

Valitse siis jonkin kolmesta reseptistämme ja ota kauramaito vakituiseksi osaksi ruokavaliotasi, jotta voit nauttia tämän herkullisen juoman lukuisista terveellisistä vaikutuksista!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.