Miksi maha murisee?

Jos mahasi ääntelehtii nolosti, se johtuu luultavammin siitä ettet pureskellut ruokaasi tarpeeksi hyvin. Puoliksi pureskeltu ruoka aiheuttaa kaasuja ja sitä helpottaa luonnollinen tee.

Mahastasi tulevan murisevan äänen takana on muutakin kuin nälkä. Voit luulla, että se on kehosi keino kertoa sinulle, että sinun tulisi syödä jotakin, mutta voi olla, että se on viesti jostakin muusta kuin nälän lievittämisestä.

Ruoansulatusjärjestelmä

On tärkeää ymmärtää mahan ja ruoansulatusjärjestelmän vuorovaikutus, jotta voit paremmin ymmärtää miksi maha pitää ääntä.

Ruoansulatusjärjestelmä on kuin pitkä putki, joka alkaa suusta ja päättyy peräaukkoon. Se on melko yksinkertainen järjestelmä, mutta mutkistuu kun siihen lisätään kehon muita elimiä. Ruoka liikkuu järjestelmässä lihassupistusten avulla (peristaltiikka), mikä sulattaa ruoan ja liikuttaa sitä kehon läpi. Nämä supistukset auttavat kehoa yhdistämään nesteen kiinteän kanssa ja mahalaukun happojen kanssa.

Vatsanväänteet

Useat kehosta tulevat äänet syntyvät kun ruoansulatusjärjestelmä sekoittaa vatsan sisältöä nesteiden kanssa. Järjestelmässä syntyvä ilma alkaa työntämään supistuksia suolistossa ja tämä aiheuttaa sen selvästi erottuvan pamahtelevan äänen. Nämä äänet voivat syntyä milloin tahansa, vaikka et olisi nälkäinen. Erona on kun vatsasi on täynnä, nämä äänet ovat vähemmän havaittavia.

Jos vatsasi on tyhjä, miksi ruoansulatusjärjestelmäsi sitten supistelee? Noin kaksi tuntia ennen kuin vatsasi on täysin tyhjä, se alkaa tuottamaan tiettyjä hormoneja jotka stimuloivat hermojärjestelmää ja lähettävät aivoille viestin, että tulisi ”syödä hieman lisää”. Aivot vastaavat näihin viesteihin lähettämällä käskyn suoliston liikkumiseen. Nämä supistukset päättävät vatsasi tyhjennyksen ja saattavat jopa herättää muita näläntunteita jotta tunnet tarvetta syödä taas.

Mikä aiheuttaa liiallista mahan murinaa?

Kaikki mikä on mainittu aikaisemmin on oikeastaan aivan normaalia toimintaa. Kun vatsasi murisee liiallisesti, se ei ainoastaan vaikuta terveyteesi, vaan myös ruoansulatusjärjestelmääsi. Tämä tapahtuu usein ilman syytä. Syy näihin liiallisiin ääniin voi olla muussa kuin pelkästään nälässä.

Tiukat dieetit

Jos syöt vähemmän kuin olet tottunut kuluttamaan päivällä tai yöllä, voit hämätä ruoansulatusjärjestelmääsi. Tiukat dieetit voivat usein sisältää ruokia joissa on tiettyjä ravintoaineita tai paljon kaloreita, ja tämä aiheuttaa liiallista mahan murinaa koska ruoka sulaa nopeammin, ja näin saat merkin vaanivasta nälästä.

Virvoitusjuomien nauttiminen

Kaasujen ja ilman sekoittuminen mahassa voi myös aiheuttaa näitä ääniä. Jos juot virvoitusjuomia tai muita hiilihapollisia juomia, lisäät kuplien määrää ruoansulatusjärjestelmässäsi, ja nuo kuplat saattavat hajota ja aiheuttaa ääniä vatsassa. Kun kehosi ei pysty poistamaan tai pakottamaan ulos tätä ylimääräistä ilmaa, prosessi tapahtuu ruoansulatusjärjestelmäsi sisällä. Liian nopea syöminen tai ilman nieleminen ruoan kanssa ovat myös syitä tähän vaivaan.

Kylmä juoma

Ruokaintoleranssit

Maidossa, jogurtissa, kermoissa ja juustossa esiintyvä laktoosi on kaikista yleisin ruokaintoleranssi. Kun nämä aineet ovat vatsassasi liian pitkään, niissä esiintyvä bakteeri voi aiheuttaa ylimääräistä kaasua järjestelmässäsi. Sinun tulisi aina pidättäytyä kaikista ruoista joille olet intolerantti.

Haavaumat

Ruoansulatusjärjestelmässäsi olevat haavaumat voivat myös olla syy, ainoastaan aika ja ilman määrä järjestelmässäsi eroaa. Tähän tilaan liittyy myös kipu ja epämukavuus, millä ei ole mitään tekemistä nälän kanssa. Sinun tulisi säätää ruokavalio oikeanlaiseksi hoitaaksesi tämän asian.

Ärtyvän suolen oireyhtymän oireet

Tämän häiriön oireet ovat haavaumien kaltaisia, koska sen lisäksi, että se aiheuttaa vatsan ääniä, joidenkin tiettyjen ruokien syönnin jälkeen seuraa voimakasta kipua.

Paksusuoli

Miten kontrolloida tilaa?

Kun tila ei ole suoranaisesti lääketieteellinen tila (ärtyneen suolen oireyhtymä, laktoosi-intoleranssi, tms), voit tehdä tiettyjä asioita kontrolloidaksesi tai helpottaaksesi sitä.

  • Pureskele ruokasi hyvin. Kun kehosi yhdistää kiinteät ja nesteet mahassasi, syntyy vähemmän kaasuja.
  • Nauti kuppi teetä ruoan jälkeen, kuten minttua, joka auttaa helpottamaan vatsan ongelmia.
  • Älä hengitä liian syvään ruokailun aikana tai puhu ruoka suussa vähentääksesi ilman nielemisen.
  • Syö vähemmän kerralla. Välipalat ovat helpompia sulattaa eikä näin ollen vatsallasi ole mahdollisuutta lähettää näläntunteen merkkejä aivoille.

Vatsanväänteet