Logo image
Logo image

Miksi maha murisee?

3 minuuttia
Mahan murinaa voi hillitä pureskelemalla ruoan hyvin. Tämä ehkäisee kaasunmuodostusta. Sitä voidaan lievittää myös haudukkeilla.
Miksi maha murisee?
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Kun maha murisee, suurin osa luulee että syynä on aina nälkä. Todellisuudessa mahan murina voi johtua monesta muustakin asiasta.

Ruoansulatusjärjestelmä

On tärkeää ymmärtää hieman mahan ja ruoansulatusjärjestelmän toimintaa, jotta ymmärrät paremmin miksi maha murisee.

Ruoansulatusjärjestelmä on kuin pitkä putki, joka alkaa suusta ja päättyy peräaukkoon. Se on melko yksinkertainen järjestelmä, mutta mutkistuu kun siihen lisätään kehon muita elimiä. Ruoka liikkuu järjestelmässä lihassupistusten avulla (peristaltiikka), mikä sulattaa ruoan ja liikuttaa sitä kehon läpi. Nämä supistukset auttavat kehoa yhdistämään kiinteän aineen nesteen ja mahahappojen kanssa.

Some figure

Mahan murina liittyy siis suurelta osin ruoansulatusjärjestelmän työhön, sillä samalla syntyy myös ilmaa ja kaasuja. Nämä aiheuttavat mahasta tulevia ääniä. Näitä ääniä voi syntyä milloin tahansa, ei pelkästään nälkäisenä. Erona on se, että vatsan ollessa täysi nämä äänet eivät kuulu niin selvästi.

Jos vatsa on tyhjä, miksi ruoansulatusjärjestelmä sitten supistelee? Noin kaksi tuntia vatsan tyhjenemisen jälkeen se alkaa tuottaa tiettyjä hormoneja, jotka stimuloivat hermojärjestelmää ja lähettävät aivoille viestin, että “olisi aika syödä hieman lisää”. Aivot reagoivat näihin viesteihin lähettämällä käskyn ruoansulatusjärjestelmän lihaksille alkaa supistella, eli ne alkavat valmistautua peristaltiikkaan. Nämä supistukset tyhjentävät ruoanjämät vatsasta ja voivat aiheuttaa näläntunteita, kunnes taas syödään.

Miksi maha murisee liikaa?

Kaikki aiemmin mainittu on normaalia vatsan toimintaa. Ongelmia syntyy silloin, kun maha murisee liikaa vaikuttaen elämään. Mahan liiallisen murinan taustalla voi olla muitakin syitä kuin nälkä.

Tiukat dieetit

Jos syöt yhtäkkiä vähemmän kuin mihin olet tottunut, ruoansulatusjärjestelmäsi voi mennä hämilleen. Tiukat dieetit, joissa ruokien ja kaloreiden määrää rajoitetaan paljon, aiheuttavat usein liiallista mahan murinaa, sillä mahalaukku on lähes aina tyhjä tai koska syöty ruoka sulaa nopeammin. Tästä syystä ruoansulatusjärjestelmä lähettää aivoille viestejä jatkuvasta nälästä.

Virvoitusjuomien nauttiminen

Kuten mainitsimme, kaasujen ja ilman muodostuminen voivat myös aiheuttaa vatsasta tulevia ääniä. Jos juot virvoitusjuomia tai muita hiilihapollisia juomia, lisäät kuplien määrää mahassasi, ja nuo kuplat saattavat hajota ja aiheuttaa ääniä. Kun keho ei pysty poistamaan tai pakottamaan ulos tätä ylimääräistä ilmaa (esim. ilmavaivoina), kaasut hajoavat ruoansulatusjärjestelmän sisällä. Liian nopea syöminen tai ilman nieleminen ruoan kanssa ovat myös syitä tähän vaivaan.

Some figure

Ruokaintoleranssit

Maidossa, jogurtissa, kermoissa ja juustossa esiintyvä laktoosi on kaikista yleisin ruokaintoleranssin aiheuttaja. Kun laktoosi on vatsassa ja suolistossa liian pitkään, bakteerit syövät sitä ja tuottavat ylimääräistä kaasua ja ääntä elimistössä. Sinun tulisi aina pidättäytyä kaikista ruoista, joille olet intolerantti.

Mahalaukun haavaumat

Mahalaukun haavaumat voivat myös olla mahan murinan syy, mutta erona on se, että ääni on jatkuva ja voimakas ja siihen liittyy myös kipua ja epämukavuutta, riippumatta siitä onko syöty vai ei. Sinun tulisi säätää ruokavalio oikeanlaiseksi hoitaaksesi tämän ongelman.

Ärtyvän suolen oireyhtymä

Tämän häiriön oireet ovat samankaltaisia kuin mahalaukun haavaumissa, sillä vatsan ääntelyn lisäksi siihen liittyy myös kovia kipuja, erityisesti tiettyjen ruokien syömisen jälkeen.

Some figure

Miten mahan murinaa voidaan lievittää?

Kun mahan murina ei johdu suoranaisesti sairaudesta (ärtyneen suolen oireyhtymä, laktoosi-intoleranssi, tms.), sitä voidaan lievittää tietyin keinoin:

  • Pureskele ruokasi hyvin. Näin kiinteän ruoan ja nesteiden sekoittuminen mahassa ei aiheuta niin paljon kaasuja.
  • Nauti kuppi teetä ruoan jälkeen, kuten minttua, joka auttaa helpottamaan vatsan ongelmia.
  • Älä hengitä liian syvään ruokailun aikana tai puhu ruoka suussa, jotta et niele niin paljon ilmaa.
  • Syö vähemmän kerralla. Välipalat ovat helpompia sulattaa eikä vatsallasi näin ollen ole mahdollisuutta lähettää näläntunteen merkkejä aivoille.
Some figure

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.