Yllättäviä epäterveellisiä tapoja

Mikrossa lämmitetyt ruoat voivat johtaa umpierityksen häiriintymiseen, ja lisäksi ne voivat aiheuttaa erityyppisiä syöpiä. Tämä johtuu mikroaaltojen haitallisesta vaikutuksesta, joka ilmenee ajan kuluessa. Siksi onkin aina parasta valmistaa ruokaa perinteisellä tavalla, eli uunissa tai hellalla.

Jotkut päivittäiset tuotteet ovat haitaksi ihmisen terveydelle, vaikka niitä voidaan yleisesti luulla täysin vaarattomiksi.  Mainonta ja markkinointi vaikuttavat kuluttajien käsityksiin hyvin voimakkaasti, eikä kaupallisiin viesteihin ole aina luottamista. Tässä artikkelissa kerrommekin sellaisista jokapäiväisistä tavoista, jotka ovat yllättävän epäterveellisiä, ja jotka olisi hyvä jättää kokonaan menneisyyteen.

Totuuksia ”terveellisistä” ruokatottumuksista

Maustetut vedet ovat haitaksi

Esimerkiksi ravintolassa saattaa vaikuttaa järkevältä tilata Coca-Colan sijasta maustettua vettä – kyllähän veden täytyy aina olla terveellistä, eikö? Tämä on tietysti jossakin määrin totta, mutta osittain se on myös myytti. Maustetuissa vesissä on monesti mukana sokeria, lisäaineita ja muita sellaisia aineita, jotka eivät ole ollenkaan hyväksi terveydelle. Mikään ei ole parempi juoma kuin yksinkertainen vesi, tai sitten kotitekoinen ja luonnollinen mehu.

Mehut

Energiapatukat lihottavat

Olet varmasti joskus syönyt muutaman myslipatukan siinä toivossa, että sen sisältämät ainekset olisivat terveellisiä verrattuna moniin muihin välipaloihin. Nämä patukat voivat kuitenkin sisältää suuren määrän sokeria, ja usein niissä on myös maitosuklaata tai valkoista suklaata. Sama koskee myös kuntosaleilla myytäviä proteiinipatukoita. Ne valmistetaan sellaisista aineksista, jotka antavat elimistölle suuren annoksen kaloreita, ja siksi esimerkiksi urheilijat syövät usein mysli- tai proteiinipatukoita. On huomattavasti parempi valita terveellisiä ja kotona tehtyjä välipaloja, joista saat paljon proteiineja, mineraaleja ja kuitua ilman lisättyä sokeria.

Lisäravinteilla ei aina ole tehokkaita vaikutuksia

On todistettu fakta, että vitamiinit, jotka tulevat elimistöön pillereiden muodossa, eivät välttämättä ole kovin hyödyllisiä. Tämä pätee erityisesti silloin, kun syöt tällaisia ravinnetuotteita hyvin paljon. On myös löydetty heikkoja korrelaatioita sydänsairauksien ja syövän kehityksen sekä lisäravinteiden välillä. Nämä tuotteet eivät myöskään anna aineenvaihdunnalle sen tyyppisiä tarpeellisia vitamiineja, joita saa ainoastaan luonnollisesta ravinnosta. Syö siis mieluummin oikeaa, terveellistä ruokaa ja juomaa, jotta voisit parantaa mahdollisimman tehokkaasti kehosi hyvinvointia.

Lääkkeet

Oluessa on paljon kaloreita

Monet ihmiset juovat olutta korvikkeena ”koville” alkoholijuomille, joissa on suuri määrä kaloreita. Oluessa on kuitenkin ohraa ja alkoholia, ja siksi se ei ole hyvä vaihtoehto silloin kun yrität pudottaa painoasi. Alkoholilla on myös taipumus vähentää kylläisyyden tunnetta, ja tämän seurauksena saatat juoda hyvin suuria määriä.

Oluella on kuitenkin myös terveysvaikutuksia, ja sitä voi nauttia kohtuudella jos et yritä pudottaa painoa. Lue lisää oluen terveellisistä vaikutuksista täällä.

Rasvan poistaminen kalasta on virhe

Lehmän-, sian- tai kananlihassa oleva rasva ei ole sama asia kuin kalanrasva. Kalassa olevaa rasvaa ei kannata poistaa, sillä se on terveellistä: saat siitä Omega-3 -rasvahappoja, joista olet varmasti jo kuullutkin. Esimerkiksi lohen rasvaa ei koskaan kannata poistaa, sillä menetät rasvan myötä suuren määrän ravinteita, jotka parantavat psyykkisiä voimavarojasi sekä vähentävät kroonisten sairauksien riskiä.

Lohiannos

Aterioiden jättäminen väliin ei laihduta

Monet uskovat erittäin virheellisesti, että aterioiden jättäminen väliin edistää painonpudotusta. Tämä on kuitenkin hyvin haitallista useammastakin syystä. Ensinnäkin, kun lopulta syöt, tunnet itsesi entistä nälkäisemmäksi, ja syöt enemmän kun olet ahdistuneessa mielentilassa. Tunnet itsesi ”epätoivoiseksi”, joten välität normaalia vähemmän siitä, mitä suuhusi laitat.

Toisena haittana on se, että elimistösi käyttää varastoimaansa rasvaa päivittäisten toimintojen hoitamiseen. Saatat luulla, että tämä on hyväksi painonpudotuksen kannalta, mutta näin ei todellakaan ole. Kehosi yrittää käytännössä katsoen pitää järjestelmääsi yllä murto-osalla siitä energiasta, jonka se oikeasti tarvitsisi.

Älä juo vettä pullosta – etenkään muovisesta

Olet ehkä kuullut, että vettä olisi tärkeää juoda päivittäin kahden litran verran. Kun sitten päätät kokeilla muuttuuko olosi, jos todella juot tämän kaksi litraa päivässä, ostat ehkä pullovettä, ja otat tämän pullon mukaan esimerkiksi töihin. Tämä ei kuitenkaan ole aina hyvä idea.

Pullovesi on ollut kosketuksissa niiden bakteerien ja virusten kanssa, joita pullossa on ollut, ja muovissa on lisäksi sellaisia myrkkyjä, jotka saattavat siirtyä veteen. Jos tämä ei kuitenkaan huoleta sinua, mieti lisäksi seuraavaa: pullon seinämiin saattaa muodostua sientä ja hometta. On siis terveellisempää juoda lasillinen hanavettä, tai vaihtoehtoisesti voit ostaa lasisen vesipullon.

Nainen juo vettä pullosta

Älä pidättäydy jälkiruoista

Jos todella haluat syödä palasen kermavaahdolla koristeltua hedelmäkakkua, ei sinun tulisi yrittää liiaksi hillitä itseäsi. Jos sinun tekee mieli syödä jotakin herkkua, mutta et ensin salli tätä itsellesi ollenkaan, syöt sitä lopulta paljon enemmän kuin alun perin halusitkaan. Onkin parempi poistaa syömiseen ja mielihyvään liittyvä ahdistus syömällä vain hiukan kyseistä kakkua, jotta pystyisit pääsemään eroon suurimmasta himon tunteesta. Sama pätee myös esimerkiksi suolaisiin ruokiin ja naposteltaviin.

Älä juo kevytjuomia

Aivan kuten maustetut vedet tai käsitellyt mehut, joita kaupoissa myydään suuria määriä, ovat myös kevytjuomat täynnä haitallisia ainesosia ja makeutusaineita. Tutkimusten mukaan kevytjuomilla voi olla samoja tai mahdollisesti jopa pahempia vaikutuksia kuin ”tavallisilla” kaupan juomilla. Siksi sinun kannattaisikin aina valita terveellisempi vaihtoehto, kuten esimerkiksi luonnollinen hedelmämehu tai vesi.

Kolajuoma

Älä kuumenna ruokaasi mikroaaltouunissa

Kukaan ei varmasti kiistä tämän modernin laitteen hyödyllisyyttä, sillä se on yksinkertaistanut niin kiireisten kotiäitien kuin yksineläjienkin arkea. Mutta millä hinnalla? Mikroaaltouunin lähettämät aallot ovat erittäin haitallisia ihmisen terveydelle, ja ne saattavat jopa aiheuttaa syöpää ja umpierityksen epätasapainoisuutta.

Lisäksi esivalmistettujen tai pakastettujen ruokien syöminen on usein kyseenalaista, eikä aterioita tulisi lämmittää niiden alkuperäisissä muovipakkauksissa. Paras vaihtoehto olisi välttää mikroaaltouunia niin paljon kuin mahdollista, ja käyttää sen sijasta uunia tai hellaa. Ruoan valmistukseen menee näin tietysti kauemmin aikaa, mutta maku säilyy parempana, ja vältyt mikroaaltouunin haitallisilta terveysvaikutuksilta.

Jos tavoitteenasi on hyvinvointi, ota käyttöön nämä arkipäivän vinkit!