Ärtyvän suolen oireyhtymän lievittäminen yrttijuomilla

Ärtyvän suolen oireyhtymän lievittäminen yrttijuomilla
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS (Irritable Bowel Syndrome) on yleisesti ottaen todennäköisempi vaiva naisilla kuin miehillä. Ei ole tiedossa mikä tämän ongelman itse asiassa aiheuttaa, mutta se on varmaa, että siitä kärsivälle henkilölle IBS on yleensä hyvin kivulias vaiva. Se myös vaikuttaa päivittäiseen elämään useiden viikkojen tai jopa kuukausien ajan. Siksi haluammekin tässä artikkelissa tarjota sinulle luonnollisia haudukereseptejä, jotka perustuvat lääkinnällisten kasvien käyttöön. Näin saat helpotusta suoliston ongelmiin nauttimalla hyviä haudukejuomia.

Lääkinnälliset yrtit ovat yleisesti ottaen erittäin suositeltavia ärtyvän suoliston aiheuttamiin oireisiin. Sinun tulisi kuitenkin ottaa yhteyttä lääkäriisi, mikäli sinulla on minkäänlaisia kysymyksiä tai epäröintiä yrtteihin liittyen. Kasvit, joita me tässä artikkelissa suosittelemme, ovat helposti löydettävissä, ja sinun tarvitsee vain käydä yrttimyymälässä tai luontaistuotekaupassa. Niistä löydät hyvän valikoiman yrttejä juomien valmistamiseksi.

Yleensä yksi teelusikallinen näitä yrttejä riittää yhden juomakupillisen valmistamiseen, ja voit juoda maksimissaan kaksi tai kolme kupillista hauduketta päivässä. Jotta saisit kaiken hyödyn irti yrttien lääkinnällisistä ominaisuuksista, on aina parasta välttää teräksestä valmistettuja kattiloita. Keraamiset, savesta tehdyt tai posliiniset astiat soveltuvat tähän tarkoitukseen paremmin. Ne ovat luonnollisemmista aineista valmistettuja, ja saat tällä tavalla hyödynnettyä paremmin lääkinnällisien yrttien sisältämiä aktiivisia ainesosia.

Lääkinnällisiä yrttejä, jotka auttavat ärtyvän suolen hoidossa

Anishauduke

anis ärtyvän suolen hoitoon

Tällä juomalla on miellyttävä lakritsin kaltainen maku. Anis on epäilemättä erinomainen kasvi vatsan ja suoliston kipujen hoitoon, ja se helpottaa turvotusta ja ilmavaivoja sekä toimii kouristuksia hillitsevänä tuotteena. Anis on todella suositeltava kasvi sellaisille ihmisille, jotka kärsivät ärtyvän suoliston oireyhtymästä.

On kuitenkin lisättävä heti alkuun pieni varoitus: jos tämänhetkisenä ongelmanasi on ripuli, ei sinun tulisi nauttia anista sisältäviä tuotteita. Ärtyvän suolen oireyhtymässä ripuli ja ummetus ovat vaihtelevia oireita, joten tässä tapauksessa sinun tulisi käyttää anista vain sellaisina aikoina, kun ulostaminen on hankalaa. Tämän teejuoman valmistamiseksi tarvitset vain yhden ruokalusikallisen aniksen siemeniä, jotka keitetään yhdessä kupillisessa vettä. Juo tätä hauduketta aamiaisella sekä puolenpäivän aikoihin.

Kamomillahauduke helpottaa ärtyvän suolen oireyhtymää

kamomillatee ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon

Kamomillahauduke sopii täydellisesti ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon, ja sillä on huomattavia helpottavia vaikutuksia. Näillä kukilla on ominaisuuksia, jotka vähentävät tulehtuneisuutta, ja lisäksi ne toimivat bakteereja vastaan sekä lisäävät rauhallisuuden tunnetta. Juo tätä juomaa kaksi kupillista päivässä. Tarvitset teelusikallisen kamomillaa sen valmistamiseksi, ja tähän voit myös käyttää perinteisiä teepusseja. Keitä vettä 10 minuutin ajan, ja anna kukkien vaikuttaa muutaman minuutin ajan.

Minttuhauduke

minttu

Minttu kuuluu niiden kasvien ryhmään, joilla on kouristuksia hillitseviä sekä rauhoittavia ja rentouttavia vaikutuksia. Tämän vuoksi mintun saapuessa ruoansulatuselimistöösi alkaa se välittömästi vaikuttaa vatsaan ja suolistoon. Se vähentää tulehtuneisuutta ja kipua sekä tuo sinulle rentouden tunteen. Juoman valmistaaksesi tarvitset vain yhden ruokalusikallisen kuivattua minttua. Keitä kupillinen vettä, ja anna mintun hautua. On tärkeää, että et laita juomaan ollenkaan sokeria. Jos haluat makeuttaa sen, käytä sokerin sijasta steviaa.

Salviahauduke

salvia ärtyvän suoliston oireyhtymä

Salviajuoma on erittäin sopiva hoito sinulle, jos kärsit ripulista, oksentelusta tai huimauksesta. Nämä ovat kaikki yleisiä ärtyvän suolen oireyhtymän liittyviä vaivoja. Tällä kasvilla on supistava vaikutus, mikä on mahtava apu edellä mainittuja oireita ajatellen. Salvialla on myös tehokas rauhoittava vaikutus, joten se auttaa sinua rentoutumaan. Kokeile tätä yrttiä siis välittömästi, jos kärsit kyseisistä oireista. Juoman valmistaaksesi ota 10 grammaa salviaa, keitä kolmen kupillisen verran vettä, ja anna salvian hautua 5 minuutin ajan. Juo tätä hauduketta maksimissaan 3 kupillista päivässä.

Timjamihauduke parantaa ärtyvän suolen toimintaa

timjami ärtyvän suolen hoitoon

Timjamihauduke on myös yksi todella hyvä vaihtoehto, jos kärsit ärsyyntyvän suolen oireyhtymästä. Tämä lääkinnällinen kasvi parantaa suolistosi toimintaa, ja se lievittää kipua ja tulehtuneisuutta. Timjami puhdistaa suolistoasi myrkyistä ja bakteereista. Kuten myös muiden yrttihaudukkeiden kohdalla, tarvitset tähänkin juomaan vain yhden teelusikallisen yrttiä sekä kupillisen kiehuvaa vettä. Kun vesi on kiehahtanut, anna timjamin vaikuttaa muutaman minuutin ajan.

Sarviapilahauduke

melissa IBS

Sarviapilan siemeniä käytetään yleisesti ottaen suolistoon liittyvien sairausten hoidossa, ja ne ovat soveltuvia erityisesti suoliston suojaamiseen. Niissä on suurii määrä B-vitamiinia, mikä on erinomainen apu ahdistuneisuuden ja kivun lievittämiseksi. Sarviapila auttaa myös elimistön säätelemisessä silloin, kun ongelmanasi on ummetus.

Me suosittelemme, että juot tätä juomaa yhden kupillisen päivässä. Valmistaaksesi sen ota yksi ruokalusikallinen sarviapilan siemeniä, keitä vettä, ja anna siementen hautua 5 minuutin ajan. Käytä sitten siivilää, nauti juomasi, ja saat kaivattua helpotusta suolistovaivoihisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Canavan, C., West, J., & Card, T. (2014). The epidemiology of irritable bowel syndrome. Clinical Epidemiology. https://doi.org/10.2147/CLEP.S40245
  • Alankar, S. (2009). A review on peppermint oil. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.
  • Abascal, K., & Yarnell, E. (2005). Combining Herbs in a Formula for Irritable Bowel Syndrome. Alternative and Complementary Therapies. https://doi.org/10.1089/act.2005.11.17

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.