Logo image
Logo image

11 ruokaa ahdistukseen

3 minuuttia
11 ruokaa ahdistukseen
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Lähes joka päivä tulee eteen jokin stressaava, jopa ahdistukseen johtava tilanne. Ahdistus voi johtua töistä, kotielämän ongelmista, ihmissuhteista tai psyykkisistä ongelmista. Suurin osa ihmisistä kokee elämänsä aikana ahdistusta, mutta usein se menee ohi itsekseen. Jos ahdistus jatkuu pitkään, se voi johtaa suurempiin ongelmiin.

Tässä artikkelissa luettelemme lievityskeinoja ahdistukseen. Ahdistusta ja stressiä voi lievittää ilman lääkitystä tai sen suurempia toimenpiteitä. Ota askel kohti terveellisempää ja rauhallisempaa elämää näiden vinkkien avulla.

Mikä avuksi ahdistukseen?

Yksi ahdistuksen oireista voi olla jatkuva nälkä, joka voi aiheutua epäsäännöllisestä ruokailusta tai rankasta dieetistä, josta puuttuvat tarpeelliset vitamiinit ja ravintoaineet. Jos näännytät itseäsi tuntikaupalla tai jos edellisestä ruokailusta on kulunut liian kauan, verensokeri romahtaa, ja keho alkaa huutamaan sokerisia tai rasvaisia herkkuja. Mieliteot ottavat vallan ja nälkäisenä on vaikea ajatella muuta.

Ruoka onkin yksi tärkeimmistä ja helpoimmista keinoista kontrolloida negatiivisia tunteita. Alta löydät ne ruuat, jotka helpottavat ahdistusta ja stressiä, sekä pitävät verensokeriarvot tasaisina.

Kala

Kala pitää mielen tyynenä ja verenpaineen normaalilla tasolla. Kala sisältää runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, jotka ehkäisevät verenkiertoelimistön sairauksia ja kontrolloivat verensokeriarvoja. Kalaa tulisi suosituksien mukaan syödä vähintään kerran viikossa. Kalasta saat myös magnesiumia, joka edesauttaa rentoutumista ja vähentää stressiä ja ahdistusta.

Maitotuotteet

Maitotuotteet sisältävät tryptofaani-aminohappoa, joka on ihmisen elimistölle välttämätön aines. Tryptofaani auttaa kehoa rakentamaan proteiinia, ja sillä on osansa hyvänolon tunteiden säätelyssä ja rentoutumisessa. Maitotuotteiden lisäksi tryptofaania löytyy maapähkinästä ja banaanista.

Mantelit

Some figure

Aivan kuten kalassa, myös mantelissa on runsaasti magnesiumia. Tämän lisäksi manteli sisältää proteiinia ja vitamiineja, jotka tehostavat kehon toimintoja. Jos tunnet olosi stressaantuneeksi, syö kourallinen manteleita, sillä ne helpottavat olotilaa.

Banaani

Tuttu ja turvallinen banaani sisältää kaliumia, joka vahvistaa hermostoa ja kontrolloi samalla stressiä ja ahdistusta. Banaani sopii välipalaksi tai vaikka aamupuuroon pilkottuna, ja se pitää sinut kylläisenä pitkään. Banaania voi myös lisätä hedelmäsalaattiin ja smoothiejuomiin – banaani on mahtavan monipuolinen hedelmä!

Merilevä

Merilevä sisältää paljon magnesiumia ja tryptofaania. Merilevän nauttiminen luo tyynen ja rauhallisen olon. Kokeile merileväsuikaleita salaatin seassa, kala- tai mereneläväruokien kanssa, sushina tai sinällään.

Suklaa

Some figure

Kaakaopavun positiiviset vaikutukset on tunnettu jo kauan, ja tumman suklaan syömistä suositellaan usein kortisolihormonin (stressihormoni) vähentämiseen. Valitse tummista tummin suklaa, sillä mitä korkeampi kaakaoprosentti suklaassa on, sitä parempi vaikutus sillä on mielialaan. Vältä maitosuklaata ja valkosuklaata, sillä niissä on huomattavasti vähemmän kaakaota – jos ollenkaan – ja ne sisältävät runsaasti sokeria.

Kaura

Kaura kiihdyttää ahdistusta vähentävien hormonien syntymistä kehossa. Tämän lisäksi kaura sisältää runsaasti magnesiumia ja kuitua, jotka pitävät verensokerin tasaisena ja vähentävät mielialan vaihteluita.

Vinkki: keitä kolme ruokalusikallista kaurahiutaleita 1/4 litrassa vettä. Nauti heti herättyäsi, jokaisen aterian jälkeen ja juuri ennen nukkumaanmenoa.

Appelsiinin lehdet

Appelsiinipuun lehdet rauhoittavat ja tuovat unen. Tee uute lehdistä joka ilta ennen nukkumaanmenoa, sillä se rentouttaa lihakset ja sillä on unettava vaikutus. Etenkin iltaisin iskevä ahdistus ja stressi on hyvä hoitaa appelsiinipuun lehdillä.

Pähkinät

Some figure

Pähkinät ovat hyvä keino ahdistuksen karkoittamiseen, sillä ne sisältävät B-vitamiinia. B-vitamiinilla on oma osansa serotoniinin tuotannossa. Serotoniini on yksi tärkeimmistä aivojen välittäjäaineista, joka vaikuttaa suoraan mielialaan. Serotoniinin vähäisyys aivoissa voi johtaa alakuloon ja ahdistukseen, ja vaikuttaa jopa nukkumiseen. Lisäksi serotoniini kontrolloi kehon lämpötilaa ja säätelee ruokahalua. Syö pähkinöitä muutama kourallinen päivässä.

Persikat

Makeat ja mehevät persikat sisältävät kuitua, vitamiineja ja mineraaleja, jotka kontrolloivat ahdistuksen ja stressitilojen syntymistä. Aina kun tunnet olosi ahdistuneeksi, syö muutama persikka. Persikat täyttävät mahaa ja niiden makea maku pitää makeanhimon loitolla.

Muita vinkkejä ahdistukseen

  • Vältä kahvia. Suosi hedelmäuutteita, teetä ja aromaattista vettä.
  • Juo paljon vettä. Keho tarvitsee vettä ylläpitääkseen elintoimintoja. Vesi vaikuttaa suoraan myös aivojen toimintaan.
  • Syö säännöllisesti. Nauti aamupala, lounas ja illallinen samaan aikaan joka päivä ja nauti aterioiden välillä pieniä ja terveellisiä välipaloja. Aktiivisen liikkujan tulee syödä useammin kuin täysin liikkumattoman ihmisen.
  • Liiku! Liikunta tuo mielihyväntunteita ja pitää mielen tyynenä. Liiku varsinkin ulkona luonnossa.
  • Älä juo alkoholia tai tupakoi. Nämä huonot tavat voivat johtaa niin psyykkisiin kuin fyysisiin ongelmiin.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.