10 yleistä vitamiinipuutosta ja mitä asialle pitäisi tehdä

· syyskuu 10, 2018
Tätä eivät monet tule ajatelleeksi, mutta kynsipiikit ja hilse saattavat olla oireita vitamiinipuutoksesta. Tämä on hyvä syy tarkastella mitä syö ja saako tarpeeksi tarvittavia vitamiineja.

Onko sinulla aknea? Haiseeko hengityksesi pahalle? Monet terveysongelmat johtuvat vitamiinien puutoksesta, joita normaalisti saa ruuasta. Tutustumme tämän päivän artikkelissamme yleisimpiin vitamiinien puutostiloihin ja kuinka voit estää tätä tapahtumasta itsellesi.

1. Akne

Akne on hyvin yleinen ongelma ja sitä voi esiintyyä kasvojen lisäksi muualla vartalossa. Se on yleistä etenkin murrosiässä. Jos akne ei häviä tai tulee tämän vaiheen jälkeen uudelleen takaisin, se voi johtua A, B2, B5, C, tai D-vitamiinien puutteesta.

Mainitut vitamiinit ovat suorassa yhteydessä hormonotoimintaan. Lisää vitamiinien saantia syömällä näitä ruokia: tankoparsa, avokado, sitrushedelmät, paprikat ja pippurit, porkkana.

Lue tämä: 6 perusohjetta aknen karkottamiseksi

2. Pahanhajuinen hengitys

vitamiinipuutoksen oireet: pahanhajuinen hengitys

Yksi yleisimmistä vitamiinipuutoksista on B-vitamiinin puutos, joka on yleistä kasvissyöjien keskuudessa.

B-vitamiini on elintärkeää ruuansulatukselle. Kun sitä ei ole riittävästi, saattaa elimistössä esiintyvien entsyymien määrä vähentyä rajusti, mikä vaikuttaa suun ja ruuansulatusjärjestelmän bakteerien epätasapainoon.

Ravitsemusterapeutit sanovat, että 50 mg niasiinia päivässä auttaa pahanhajuiseen hengitykseen. Suosittelemme syömään muun muassa näitä ruokia: kanaa, kalaa, tomaatteja, kokojyväviljaa ja sieniä.

3. Halkeilevat huulet

Huulet eivät yleensä joudu vitamiinipuutosten kohteeksi, mitä tulee kehon näyttämiin oireisiin puutostiloista.

Huulet tarvitsevat enemmän huomiota ja hoitoa talvella ihan biologisista syistä. Huulten iho tuottaa sen omia öljyjä, jotka pitävät huulet kosteina, mutta kylmän sään vuoksi kosteus katoaa.

Halkeilevia huulia voi hoitaa ja ehkäistä E-vitamiinilla, joka on hyvin voimakas antioksidantti. Saat E-vitamiinia parhaiten vehnänalkiosta, mantelista, auringonkukasta ja oliiviöljystä.

4. Hilse

vitamiinipuutoksen oireet: hilse

Kun päänahassa on ylimääräistä kuollutta ihosolukkoa, syntyy hilsettä. On aivan luonnollista, että kaikilla on kuollutta ihosolukkoa päänahan pinnalla, mutta jos sitä on liikaa, siitä tulee ongelma.

Hilsettä aiheuttaa yleisimmin seborrooinen ekseema eli taliköhnä, liiallinen shampoon käyttö, psoriasis, sieni sekä B-vitamiinin, sinkin ja magnesiumin puutostila.

Suosittelemme syömään sinappia, manteleita, tummaa suklaata, lammasta ja tummanvihreitä kasviksia.

5. Kynsipiikit

Talven aikana saatat huomata enemmän kynsipiikkejä sormenpäissä. Talven kuiva ilma kuivattaa ihoa huomattavasti ja aiheuttaa kynsipiikkejä. Ongelmaa ei paranna kovien kemikaalien käyttö eikä jatkuva käsienpesu.

Voit ehkäistä tai hoitaa ongelmaa nauttimalla proteiinia, foolihappoa ja C-vitamiinia.

6. Kuiva iho

vitamiinipuutoksen oireet: kuiva iho

Miljoonat ihmiset etsivät keinoja, jotta heidän ihonsa näyttäisi pehmeältä ja kosteutetulta. Muistathan, että kuiva ihosi voi olla perinnöllistä.

Mikäli ihosi on alkanut kuivumaan aivan viime aikoina tai jos huomaat ettet ole syönyt monipuolisesti vähän aikaan, sinulla saattaa olla vitamiinien puutostila tai et ole saanut riittävästi nesteitä.

Kokeile korjata tilannetta ja palauttaa ihosi kosteustasapaino lisäämällä ruokia, joissa on runsaasti A- ja C-vitamiineja.

7. Jalkasieni

D2- ja D3-vitamiinit ovat elintärkeitä asianmukaiselle ihonhoidolle. Näiden puutostila saattaa luoda oivalliset mahdollisuudet monille eri sairauksille, kuten jalkasienelle.

Molemmat vitamiinit tarvitsevat kalsiumia imeytyäkseen elimistöön. Ihminen tarvitsee vähintään 10 mg D-vitamiinia päivässä, mutta monet ihmiset saavat vain puolet tai jopa vähemmän.

8. Keltatauti

vitamiinipuutoksen oireet: keltatauti

Keltatautia sairastavan silmän valkuaiset ja iho muuttuvat kellertäviksi liiallisen bilirubiinin määrän vuoksi. Bilirubiinin määrä elimistössä lisääntyy, kun maksan toiminta on epänormaalia ja epänormaali väri alkaa näkymään kehossa.

Keltatautia voi esiintyä kaiken ikäisillä ihmisillä. Sitä aiheuttaa verisairaudet, geneettiset syndroomat, hepatiitti, tulehdukset ja tietyt lääkitykset. A-, C-, E-, B12- ja B6-vitamiinien puutostila aiheuttavat myös keltatautia.

9. Kalpea iho

Ihon pigmenttimuutokset johtuvat melaniinista, ruskeasta tai mustasta väriaineesta, joka riippuu geneettisistä tekijöistä, auringossa vietetystä ajasta jne.

Ihon väriin voi vaikuttaa myös yleiset vitamiinipuutostilat.

C-vitamiini auttaa tuottamaan kollageenia. Tämän vitamiinin riittämätön saanti aiheuttaa kalpeutta, vahinkoa iholle ja verisuonille ja jopa hampaiden menetystä. C-vitamiinin vähimmäissuositus on 80 mg päivässä.

Foolihapon tai B9-vitamiinin puute voi myös aiheuttaa ihon pigmentin katoamista. Tämä vitamiini on elintärkeä energian ja punasolujen tuotannossa. Jos et saa riittävästi B9-vitamiinia, on mahdollista saada anemia,  joka myös johtaa ihon kalpenemiseen. Tätä vitamiinia tarvitaan 400 mg päivässä.

Suosittelemme lukemaan: 8 eniten kollageenia iholle antavaa ruokaa

10. Näköongelmat

vitamiinipuutoksen oireet: heikentynyt näkökyky

Antioksidanttia sisältävät vitamiinit, kuten A, C ja E sekä beetakaroteeni ja kaikki B-vitamiinit, ovat hyvin tärkeitä silmien terveydelle.

Pienikin A-vitamiinin puute voi aiheuttaa silmien väsymistä, valoherkkyyttä, kuivuutta ja suurempaa riskiä saada silmätulehduksia.

Kun kyseessä on vakava vitamiinien puutostila, voi seurauksena olla haavoja, ongelmia sarveiskalvossa ja pahimmassa tapauksessa jopa sokeutta. A-vitamiini on elintärkeää hyvälle pimeänäölle.

Lisäksi kaikkien B- ryhmän vitamiinien puutostilat aiheuttavat valoherkkyyttä, silmälihasten halvaantumista, kirveltämistä ja liiallista kyynelnesteen tuotantoa.