Tumman suklaan terveyshyödyt

Yksi monista tumman suklaan terveyttä edistävistä ominaisuuksista on se, että se pystyy parantamaan ihmisen mielialaa sekä samalla lievittämään masennusta. Stimuloimalla kehon serotoniinin tuotantoa tumma suklaa toimiikin eräänlaisena luonnollisena rauhoittavana tuotteena, ja se auttaa sinua rentoutumaan.

Tumma suklaa on yksi maailman suosituimmista ruokatuotteista, ja sillä on miellyttävä maku ja houkutteleva tuoksu. Nämä eivät kuitenkaan ole ainoat tumman suklaan hyödyt, vaan se pystyy parantamaan fyysistä ja tunne-elämän terveyttä – kuulostaa yllättävältä, mutta tässä mielessä suklaan syönti on erittäin suositeltavaa!

Joskus suklaan nauttiminen aiheuttaa syyllisyyden tunteita sellaisilla ihmisillä, jotka eivät tiedä sen terveyshyödyistä – ei ole kuitenkaan totta, että kaikki suklaa olisi haitallista muun muassa painonpudotuksen kannalta. Pieni määrä tummaa suklaata päivittäin on hyväksi, eikä se lisää painoa tai ole muutenkaan turmiollista hyvinvoinnin kannalta – itse asiassa tummalla suklaalla on monia ominaisuuksia, jotka edistävät hyvinvointia. Lue lisää, sillä tässä artikkelissa kerromme tarkemmin näistä yllättävistä tumman suklaan terveyshyödyistä!

Mitä kehossasi tapahtuu kun syöt tummaa suklaata?

Tässä tuotteessa on paljon antioksidantteja, ja se onkin yksi parhaista ruoista vapaiden radikaalien kerääntymisen ja ennenaikaisen solujen vanhenemisen estämisen kannalta. Tämä on todella tärkeä asia, sillä tumman suklaan avulla pystyt vähentämään myrkkyjen kerääntymistä kehoosi – nämä myrkylliset aineet saattavat vaikuttaa terveyteesi haitallisesti monella tapaa. Lisäksi tumma suklaa edistää solujen nuorekkuutta, joten sitä suositellaan usein ihonhoidon kannalta.

Pian sen jälkeen kun olet syönyt tummaa suklaata koet selkeän energiatason nousun, mikä parantaa kykyäsi keskittyä päivän askareisiin ja aktiviteetteihin.

Jos syöt pienen määrän tummaa suklaata joka päivä, vähennät sydänkohtauksen ja muiden sydän– ja verisuoniongelmien todennäköisyyttä, sillä saat kehoosi runsaasti antioksidantteja.

Sydän ja tumma suklaa

Syötyäsi tummaa suklaata koet myös parannuksen mielialassasi sekä pystyt vähentämään masennuksen oireita, sillä tässä tuotteessa on kemikaalia nimeltään anandamidi, joka vastaa hyvänolon tuntemuksen syntymisestä kehossa.

Silloin kun sinulla on stressiä, ahdistusta ja huolta, tai jos vain yksinkertaisesti olet huonolla tuulella, pystyy tumma suklaa rauhoittamaan ja rentouttamaan sinua luonnollisesti, sillä se stimuloi kehosi serotoniinin tuotantoa.

Tumma suklaa sisältää paljon flavonoideja, jotka ovat antioksidantteja, ja ne suojaavat ihoa auringon vahingollisilta UV-säteiltä. Vaikka tämän tyyppinen suklaa ei voikaan suojata ihoasi aurinkovoiteen tavoin, pystyy se kuitenkin rajoittamaan ihon sisäistä soluissa tapahtuvaa vahinkoa.

Muita hyviä syitä aloittaa tumman suklaan syönti

Sen lisäksi, että saat kaikki juuri mainitsemamme terveyshyödyt, on tumman suklaan kohtuullisella syönnillä muitakin olennaisia vaikutuksia:

 • Se auttaa torjumaan ja vähentämään väsymystä.
 • Se saa olosi kylläiseksi, ja se pitää sinut loitolla turhista kaloreista, joita kehosi ei edes tarvitse.
 • Siinä on suuri määrä magnesiumia, joka auttaa korjaamaan DNA:ta, muodostamaan uutta kudosta sekä rentouttamaan lihaksiasi.
 • Se stimuloi verenkiertoa, estää sydänongelmia sekä torjuu suonikohjujen muodostumista.
 • Sen sisältämä kalsium, joka on hyväksi kynsille ja hampaille, voi myös estää osteoporoosia.
 • Sen sinkki voi estää ja hillitä anemiaa.
 • Se auttaa pitämään nivelesi ja jänteesi hyvässä kunnossa, sillä tummassa suklaassa on fosforia, kalsiumia ja luonnollisia antibiootteja.
 • Tämä suklaa sisältää paljon flavonoideja.
 • Se voi auttaa estämään paksusuolen syöpää, korkeaa kolesterolia ja muita kroonisia häiriöitä kehossa.
 • Se tarjoaa hyvälaatuisia rasvoja, jotta hermostosi voisi toimia paremmin, ja lisäksi se estää korkeaa triglyseridien tasoa.
 • Teobromiini, joka on tumman suklaan yksi ainesosa, voi auttaa vähentämään kurkussasi olevien hermojen ärtymistä – tämä aiheuttaa yskimistä.

Kasa tummaa suklaata

Kuinka tummaa suklaata tulisi syödä, jotta se olisi terveellistä?

Jotta voisit nauttia tumman suklaan hyödyistä maksimaalisen tehokkaasti, on tärkeää valita hyvälaatuinen tuote  – sen tulisi olla kaikkein tumminta mahdollista suklaata. Vaikka maku voi olla hiukan kitkerä, ovat hyödyt kuitenkin paljon suuremmat, jos valitset hyvin tumman laadun. Voit myös valita hiukan makeita tuotteita, joissa on kuitenkin vähemmän sokeria kuin tavallisissa maitosuklaissa. Sokeriton vaihtoehto on kuitenkin ehdottomasti paras.

Suklaata tulisi aina syödä vain kohtuullisesti, ja kuten sanottu, tulisi aina valita tummaa suklaata, jotta terveyshyödyt toteutuisivat parhaiten. Kaupoissa on paljon erilaisia suklaita, ja monet ovat herkullisia, mutta vain tummasta suklaasta saat todellisia terveyshyötyjä, ja lisäksi maitosuklaassa on usein paljon sellaisia ainesosia, joilla voi olla jopa haitallinen vaikutus kehossasi.

Ei ole olemassa tiettyä maksimigrammamäärää, jonka kaikki voivat turvallisesti syödä päivittäin, vaan määrä riippuu omasta terveydentilastasi. Jos sinulla on esimerkiksi diabetes, tai jos olet liikalihava tai ylipainoinen, on parasta puhua lääkärin kanssa ennen kuin lisäät tumman suklaan osaksi päivittäistä ruokavaliotasi.

Ala nauttia tumman suklaan terveyshyödyistä – ota se osaksi päivittäistä ruokavaliotasi!