Logo image
Logo image

Tumman suklaan terveyshyödyt

3 minuuttia
Yksi monista tumman suklaan terveyttä edistävistä ominaisuuksista on se, että se auttaa parantamaan ihmisen mielialaa sekä samalla lievittämään masennusta. Stimuloimalla kehon serotoniinin tuotantoa tumma suklaa toimiikin eräänlaisena luonnollisena rauhoittavana tuotteena, joka auttaa sinua rentoutumaan.
Tumman suklaan terveyshyödyt
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tumma suklaa on yksi maailman suosituimmista ruokatuotteista, ja sillä on miellyttävä maku ja houkutteleva tuoksu. Myös tumman suklaan terveyshyödyt ovat mahtavia, sillä se auttaa parantamaan fyysistä ja tunne-elämän terveyttä – kuulostaa yllättävältä, mutta tässä mielessä suklaan syönti on erittäin suositeltavaa!

Joskus suklaan nauttiminen aiheuttaa syyllisyyden tunteita sellaisilla ihmisillä, jotka eivät ole tietoisia suklaan hyödyistä – ei ole kuitenkaan totta, että kaikki suklaa olisi haitallista muun muassa painonpudotuksen kannalta. Pieni määrä tummaa suklaata päivittäin on hyväksi, eikä se lisää painoa tai ole muutenkaan turmiollista hyvinvoinnin kannalta – itse asiassa tummalla suklaalla on monia ominaisuuksia, jotka edistävät hyvinvointia. Lue lisää, sillä tässä artikkelissa esittelemme tarkemmin tumman suklaan terveyshyödyt!

Tumman suklaan terveyshyödyt

Mitä kehossasi tapahtuu kun syöt tummaa suklaata?

Tässä tuotteessa on paljon antioksidantteja, ja se onkin yksi parhaista ruoista vapaiden radikaalien kerääntymisen ja ennenaikaisen solujen vanhenemisen estämisen kannalta. Tämä on todella tärkeä asia, sillä tumman suklaan avulla pystyt vähentämään myrkkyjen kerääntymistä kehoosi – nämä myrkylliset aineet saattavat vaikuttaa terveyteesi haitallisesti monella tapaa. Lisäksi tumma suklaa edistää solujen nuorekkuutta, joten sitä suositellaan usein ihonhoitoon.

Pian sen jälkeen kun olet syönyt tummaa suklaata koet selkeän energiatason nousun, mikä parantaa kykyäsi keskittyä päivän askareisiin ja aktiviteetteihin.

Jos syöt pienen määrän tummaa suklaata joka päivä, vähennät sydänkohtauksen ja muiden sydän- ja verisuoniongelmien todennäköisyyttä, sillä saat kehoosi runsaasti antioksidantteja.

Some figure

Syötyäsi tummaa suklaata koet myös parannuksen mielialassasi sekä pystyt vähentämään masennuksen oireita, sillä tässä tuotteessa on kemikaalia nimeltään anandamidi, joka vastaa hyvänolon tuntemuksen syntymisestä kehossa.

Silloin kun sinulla on stressiä, ahdistusta ja huolta, tai jos vain yksinkertaisesti olet huonolla tuulella, auttaa tumma suklaa rauhoittamaan ja rentouttamaan sinua luonnollisesti, sillä se stimuloi kehosi serotoniinin tuotantoa.

Tumma suklaa sisältää paljon flavonoideja, jotka ovat antioksidantteja, ja ne suojaavat ihoa auringon vahingollisilta UV-säteiltä. Vaikka tämän tyyppinen suklaa ei voikaan suojata ihoasi aurinkovoiteen tavoin, auttaa se kuitenkin rajoittamaan ihon sisäistä soluissa tapahtuvaa vahinkoa.

Muita hyviä syitä aloittaa tumman suklaan syönti

Sen lisäksi, että saat kaikki juuri mainitsemamme tumman suklaan terveyshyödyt, on tumman suklaan kohtuullisella syönnillä muitakin olennaisia vaikutuksia:

 • Se auttaa torjumaan ja vähentämään väsymystä.
 • Se saa olosi kylläiseksi, ja se pitää sinut loitolla turhista kaloreista, joita kehosi ei tarvitse.
 • Siinä on suuri määrä magnesiumia, joka auttaa korjaamaan DNA:ta, muodostamaan uutta kudosta sekä rentouttamaan lihaksiasi.
 • Se stimuloi verenkiertoa, auttaa estämään sydänongelmia sekä torjumaan suonikohjujen muodostumista.
 • Sen sisältämä kynsille ja hampaille hyväksi oleva kalsium voi myös auttaa estämään osteoporoosia.
 • Sen sinkki voi estää ja hillitä anemiaa.
 • Se auttaa pitämään nivelesi ja jänteesi hyvässä kunnossa, sillä tummassa suklaassa on fosforia, kalsiumia ja luonnollisia antibiootteja.
 • Tämä suklaa sisältää paljon flavonoideja.
 • Se voi auttaa estämään paksusuolen syöpää, korkeaa kolesterolia ja muita kroonisia häiriöitä kehossa.
 • Se tarjoaa hyvälaatuisia rasvoja, jotta hermostosi voisi toimia paremmin, ja lisäksi se auttaa estämään korkeaa triglyseridien tasoa.
 • Teobromiini, joka on tumman suklaan yksi ainesosa, voi auttaa vähentämään kurkussasi olevien hermojen ärtymistä, joka aiheuttaa yskimistä.
Some figure

Kuinka tummaa suklaata tulisi syödä, jotta se olisi terveellistä?

Jotta voisit nauttia tumman suklaan terveyshyödyistä maksimaalisen tehokkaasti, on tärkeää valita hyvälaatuinen tuote  – sen tulisi olla kaikkein tumminta mahdollista suklaata. Vaikka maku voi olla hiukan kitkerä, ovat tumman suklaan terveyshyödyt kuitenkin paljon suuremmat, jos valitset hyvin tumman laadun. Voit myös valita hiukan makeita tuotteita, joissa on kuitenkin vähemmän sokeria kuin tavallisissa maitosuklaissa. Sokeriton vaihtoehto on kuitenkin ehdottomasti paras.

Suklaata tulisi aina syödä vain kohtuullisesti, ja kuten sanottu, tulisi aina valita tummaa suklaata, jotta terveyshyödyt toteutuisivat parhaiten. Kaupoissa on paljon erilaisia suklaita, ja monet ovat herkullisia, mutta vain tummasta suklaasta saat todellisia terveyshyötyjä, ja lisäksi maitosuklaassa on usein paljon sellaisia ainesosia, joilla voi olla jopa haitallinen vaikutus kehossasi.

Ei ole olemassa tiettyä maksimigrammamäärää, jonka kaikki voivat turvallisesti syödä päivittäin, vaan määrä riippuu omasta terveydentilastasi. Jos sinulla on esimerkiksi diabetes, tai jos olet ylipainoinen, on parasta puhua lääkärin kanssa ennen kuin lisäät tumman suklaan osaksi päivittäistä ruokavaliotasi.

Ala nauttia tumman suklaan terveyshyödyistä ja ota tumma suklaa osaksi päivittäistä ruokavaliotasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Francis, S. T., Head, K., Morris, P. G., & Macdonald, I. A. (2006). The effect of flavanol-rich cocoa on the fMRI response to a cognitive task in healthy young people. Journal of Cardiovascular Pharmacology. https://doi.org/10.1097/00005344-200606001-00018
 • Katz, D. L., Doughty, K., & Ali, A. (2011). Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease. Antioxidants & Redox Signaling. https://doi.org/10.1089/ars.2010.3697
 • Schewe, T., Steffen, Y., & Sies, H. (2008). How do dietary flavanols improve vascular function? A position paper. Archives of Biochemistry and Biophysics. https://doi.org/10.1016/j.abb.2008.03.004
 • Hooper, L., Kay, C., Abdelhamid, A., Kroon, P. A., Cohn, J. S., Rimm, E. B., & Cassidy, A. (2012). Effects of chocolate, cocoa, and flavan-3-ols on cardiovascular health: A systematic review and meta-analysis of randomized trials. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.111.023457
 • Baba, S., Natsume, M., Yasuda, A., Nakamura, Y., Tamura, T., Osakabe, N., … Kondo, K. (2007). Plasma LDL and HDL Cholesterol and Oxidized LDL Concentrations Are Altered in Normo- and Hypercholesterolemic Humans after Intake of Different Levels of Cocoa Powder. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/137.6.1436
 • Francis, S. T., Head, K., Morris, P. G., & Macdonald, I. A. (2006). The effect of flavanol-rich cocoa on the fMRI response to a cognitive task in healthy young people. Journal of Cardiovascular Pharmacology. https://doi.org/10.1097/00005344-200606001-00018

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.