Logo image
Logo image

Huomaa paksusuolen syövän oireet ajoissa

1 minuuttia
Huomaa paksusuolen syövän oireet ajoissa
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Suomessa todetaan vuosittain yli 3 000 uutta suolistosyöpää. Suolistosyöviksi lasketaan paksusuolen syöpä ja peräsuolen syöpä. Usein paksusuolen syövän oireet on huomattu vasta, kun se on jo levinnyt muualle, yleensä keuhkoihin tai maksaan.

Tilastojen mukaan suolistosyövät ovat lisääntyneet huolestuttavasti. Paksusuolen syöpä on maailman toiseksi yleisin syöpä, naisilla vain rintasyöpä ja miehillä keuhkosyöpä menevät edelle. Miehet kuitenkin sairastuvat paksusuolen syöpään naisia useammin.

Huolestuttavinta paksusuolen syövässä on se, että sitä ei välttämättä huomata ennen kuin se on jo hyvin pitkälle kehittynyt. Sairastuneet voivat näyttää hyvinvoivilta, mutta ovatkin äkkiä taistelemassa syöpää vastaan.

Tästä syystä tämän syövän ehkäisyyn löytyy monia vinkkejä. Tärkeää on myös kuunnella omaa kehoaan ja huomata varoitusmerkit ja oireet, mikäli niitä ilmenee. Älä työnnä oireita syrjään, vaan ota niistä aina selvää.

Varoitusmerkit

Paksusuolen syöpä ei usein oireile jollain yhdellä tietyllä tavalla. Näkyvätkin oireet ovat yleensä sellaisia, jotka voidaan sekoittaa täysin normaaleihin ongelmiin, yksi näistä on veri ulosteen seassa.

Some figure
peräpukamiin

Toinen huomionarvoinen oire on muutokset ulosteessa. Saatat kärsiä ensin ummetuksesta ja hetken päästä uloste onkin löysää. Kiinnitä huomiota myös ulosteen ulkonäköön. Saatat myös tarvita vessaa heti uudelleen, vaikka vasta juuri kävit siellä.

Some figure

 

Muistele myös perhehistoriaasi polyyppien, paksusuolen syövän tai paksusuolen tulehduksen varalta. Ummetuksesta kärsivät ihmiset ovat suuremmassa riskissä sairastua syöpään.

Ensin uloste tutkitaan veren varalta. Mikäli verta löytyy, on syytä suorittaa paksusuolen tähystys. Veri ei kuitenkaan aina tarkoita syöpää, vaan kyseessä voi olla myös polyyppi tai tulehtunut peräpukama, mutta asia on aina parempi tarkistaa.

Paksusuolen syövän hoito

Paksusuolen syövän hoito määräytyy syövän levinneisyysasteen sekä potilaan yleiskunnon ja perusssairauksien perusteella. Useimmat paksusuolensyövät pyritään leikkaamaan pois. Leikkauksiin liitetään tarpeen mukaan myös muita hoitoja, kuten sädehoitoa.

Suolistosyövät uusiutuvat vajaalla puolella sairastuneista leikkauksesta huolimatta. Mikäli uusiutumisriski on suuri, hoitoa voidaan täydentää solunsalpaajilla leikkauksen jälkeen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.