Huomaa paksusuolen syöpä ajoissa

· elokuu 19, 2015

Viime aikoina paksusuolen syöpää on esiintynyt runsaasti. Suuressa osassa tapauksia se on huomattu vasta, kun se on levinnyt muualle, yleensä keuhkoihin tai maksaan.

Tilastojen mukaan tämän tyyppinen syöpä on lisääntynyt huolestuttavasti. Paksusuolen syöpä on maailman toiseksi yleisin syöpä, naisilla rintasyöpä ja miehillä keuhkosyöpä menevät edelle. Miehet kuitenkin sairastuvat paksusuolen syöpään naisia useammin.

Huolestuttavinta tässä syövässä on se, että sitä ei välttämättä huomata ennen kuin se on jo hyvin pitkälle kehittynyt. Sairastuneet voivat näyttää hyvinvoivilta, mutta ovatkin äkkiä taistelussa syöpää vastaan.

Tästä syystä tämän syövän ehkäisyyn löytyy monia vinkkejä. Tärkeää on myös kuunnella omaa kehoaan ja huomata varoitusmerkit ja oireet, mikäli niitä ilmenee. Älä työnnä oireita syrjään, vaan ota niistä aina selvää.

Varoitusmerkit

Paksusuolen syöpä ei usein oireile jollain yhdellä tietyllä tavalla. Näkyvätkin oireet ovat yleensä sellaisia, jotka voidaan sekoittaa täysin normaaleihin ongelmiin, yksi näistä on veri ulosteen seassa.

Monet voivat yhdistää tämän oireen esimerkiksi peräpukamiin, eivätkä sen kummemmin huolestu, mikäli verta joskus ilmenee. Tässä vaiheessa kuitenkin pitää aina hakeutua ammattilaisen pakeille, jotta he voivat tutkia, onko kyseessä tosiaan peräpukama vai jotain muuta. Paksusuolen tähystys on oireiden ilmaantuessa tarpeellinen.

Toinen huomionarvoinen oire on muutokset ulosteessa. Saatat kärsiä ensin ummetuksesta ja hetken päästä uloste onkin löysää. Kiinnitä huomiota myös ulosteen ulkonäköön. Saatat myös tarvita vessaa heti uudelleen, vaikka vasta juuri siellä kävit.

stages-of-colon-cancer3

 

Muistele myös perhehistoriaasi polyyppien, paksusuolen syövän tai paksusuolen tulehduksen varalta. Ummetuksesta kärsivät ihmiset ovat suuremmassa riskissä sairastua syöpään.

Ensin uloste tutkitaan veren varalta. Mikäli verta löytyy, on syytä suorittaa paksusuolen tähystys. Veri ei kuitenkaan aina tarkoita syöpää, vaan kyseessä voi olla myös polyyppi tai tulehtunut peräpukama, mutta asia on aina parempi tarkistaa.