Mitä ulosteen väri ja koostumus kertovat terveydestä

Sinun on kiinnitettävä huomiota ulosteesi väriin ja koostumukseen, sillä jopa pienikin muutos voi kertoa siitä, että jokin on pielessä.
Mitä ulosteen väri ja koostumus kertovat terveydestä
José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ulosteen väri ja koostumus kertovat paljon ihmisen terveydentilasta. Terve ulosteen väri on ruskeaei kovin vaalea tai tumma – ollakseen normaali väriltään. Ulosteen koostumuksen tulisi olla kiinteä, mutta ei kuitenkaan liian kiinteä.

Jotta uloste olisi edellä mainittujen kriteerien mukaista, tulisi kaikki neljä ruuansulatuksen vaihetta tapahtua onnistuneesti:

Syöminen: kun ruoka pääsee elimistöön.

Ruuan pilkkoutuminen: kemiallinen prosessi, jossa ruoka muuttuu pienemmiksi molekyyleiksi.

Imeytyminen: molekyylit kulkevat ruuansulatuskanavan läpi päästäkseen verenkiertoon, josta ne jakautuvat elimille.

Ulostaminen: elimistö poistaa kaikki ne ruuanjätteet, jotka eivät imeytyneet.

Uloste koostuu noin 75-prosenttisesti vedestä, ja loppuosa on sulamatta jääneen ruuan bakteereita sekä sellaisia aineita, jotka suolisto ja maksa hylkäävät.

Ulosteen väri

Vihertävä

Ulosteen väri kertoo terveydentilastasi.

 

 • Syy vihertävälle ulosteelle voi olla se, että sappineste ei ole ehtinyt hajottaa sitä.
 • Uloste on kulkenut suoliston läpi liian nopeasti.

Ulosteen väri saattaa myös johtua siitä, että nautit suuria määriä klorofylliä, jota on kasviksissa, rautalisissä tai väriaineissa.

Kellertävä

Ulosteen kellertävä väri voi johtua useasta eri tekijästä. Niiden joukossa ovat mm.:

 • Gilbertin oireyhtymänä tunnettu häiriö, joka johtuu verenkierron liiallisesta bilirubiinin määrästä.
 • Giardia-loinen, joka voi aiheuttaa kellertävän sävyn ulosteeseen.
 • Muita kellertävää ulostetta aiheuttavia sairauksia ovat mm. hepatiitti ja maksasairaudet.

Harvemmissa tapauksissa ulosteen kellertävän värin aiheuttaa ravintoaineiden imeytymiseen liittyvä epäsäännöllisyys.

Tummanpunainen

Ulosteen tulisi olla kiinteää.

 

Yleensä ulosteen tummanpunainen väri viittaa haavoista, suonikohjuista tai mahakatarrista johtuvaan sisäiseen verenvuotoon. Vuoto voi olla ruokatorvessa, mahalaukussa tai jopa ohutsuolessa.

Joissakin tapauksissa ulosteen väri johtuu yksinkertaisesti ulostetta värjäävistä ruuista, joita ovat esimerkiksi tomaatit, punajuuret tai mustikat.

Ruskea

Ulosteen ruskeaa väriä pidetään normaalina. Ruskea väri on seurausta maksan erittämistä aineista.

Ulosteen väri voi vaihdella jonkin verran riippuen syömistäsi ruuista ja maksan erittämien aineiden määrästä. Kunhan se on ruskeaa tai hieman vihertävää, aihetta huoleen ei ole.

Musta

Normaali uloste on väriltään ruskeaa.

 

Jos huomaat, että ulosteesi on muuttunut hyvin tummaksi tai mustaksi, lääkäriin kannattaa lähteä välittömästi.

 • Mustan ulosteen mahdollisia syitä ovat verenvuodot ruuansulatuskanavan yläosassa, johon kuuluvat alueet ruokatorven, mahalaukun ja ohutsuolen välillä.
 • Toinen syy voi olla hyytyneen veren kerääntyminen.
 • Joissakin tapauksissa musta väri johtuu vain tietyistä lääkkeistä, kuten rautalisistä.

Valkoinen

Valkoinen uloste ei ole normaalia missään olosuhteissa. Se voi kertoa ongelmasta maksassa tai sappirakossa.

Valkoinen väri voi olla oire hepatiitista tai kirroosista. Myös närästyslääkkeet erittävät aineita, jotka tekevät ulosteesta paljon vaaleamman.

Katso mitä syöt

 • Yksi tärkeimmistä ravintoaineista ruuansulatuksen kannalta on kuitu, joka auttaa taistelemaan ummetusta vastaan, alentaa kolesterolia ja auttaa ehkäisemään syöpäsolujen muodostumista suoleen.
 • Pureskele ruokasi hitaasti. Usein kiireiset aikataulut aiheuttavat sen, ettemme syö ateriaamme kaikessa rauhassa. Tällä voi olla vaikutus ruuansulatukseen, sillä mahalaukkusi ei kykene prosessoimaan ruokaa 100- prosenttisesti.
 • Vältä syömästä ruokia, jotka eivät ole kasvi- tai eläinperäisiä. Väriaineet, makeutusaineet ja muut keinotekoiset aineet paitsi muuttavat ulosteen väriä, myös vahingoittavat terveyttä.
 • Lisää probiootteja ruokavalioosi. Jogurtti ja tietyt lisäravinteet sisältävät hyviä bakteereja, jotka auttavat tukemaan ruuansulatusta ja ylläpitämään ulosteen hyvää koostumusta.

Lopuksi: Muutokset ulosteen koostumuksessa tai värissä voivat johtua useista eri tekijöistä. Kannattaa mennä lääkäriin, jotta voidaan sulkea pois mahdolliset sairaudet, oli se sitten vakavaa tai lievää. Kuten huomaat, joskus ulosteen värin muutos johtuu vain luonnollisista tai keinotekoisista väriaineista ruuissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Lewis, S. J., & Heaton, K. W. (1997). Stool form scale as a useful guide to intestinal transit time. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3109/00365529709011203
 • Vandeputte, D., Falony, G., Vieira-Silva, S., Tito, R. Y., Joossens, M., & Raes, J. (2016). Stool consistency is strongly associated with gut microbiota richness and composition, enterotypes and bacterial growth rates. Gut. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2015-309618
 • Robertson, D. J., & Dominitz, J. A. (2014). Stool DNA and Colorectal-Cancer Screening. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMe1400092

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.