Kokeile näitä hoitoja peräpukamiin

Peräpukamat ovat peräaukon seudulla sijaitsevia laajentuneita laskimoita, jotka aiheuttavat kipua ja kärsimystä miljoonille ihmisille ympäri maailmaa. Parasta on pyrkiä ennaltaehkäisemään niitä.
Kokeile näitä hoitoja peräpukamiin

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Peräpukamat ovat ärsyttävä ja yleinen vaiva, ja niiden hoito vaatii kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Peräpukamat ovat peräaukon alueella sijaitsevia laajentuneita laskimoita, jotka tulehtuessaan aiheuttavat kutinaa, kipua ja verenvuotoa. Oireet pahenevat ummetuksen tai kovan ulosteen yhteydessä.

Peräpukamien hoito vaihtelee kotihoidoista leikkaukseen, riippuen ongelman piirteistä ja vakavuudesta. Kaikissa tapauksissa kannattaa aina aloittaa yksinkertaisimmista hoidoista ja ottaa järeämmät aseet käyttöön tarvittaessa.

Ehkäiseviä hoitoja peräpukamiin

Ummetus aiheuttaa peräpukamia

On olemassa joitakin luonnonmukaisia ja ehkäiseviä hoitoja peräpukamiin. Niistä tärkeimmät ovat:

  • Vältä ummetusta hinnalla millä hyvänsä. Ulostamisvaikeudet lisäävät oireiden voimakkuutta. Syö siis kuitupitoista ruokaa ja juo runsaasti nesteitä.
  • Harrasta liikuntaa usein. Paikallaan pysyminen lisää peräpukamien oireilua, erityisesti jos istuu paljon. Soutua, ratsastusta ja pyöräilyä ei kuitenkaan suositella jos on peräpukamavaivoja.
  • Vältä ärsyttäviä ruokia. Näitä ovat esimerkiksi kahvi, tummat juomat, suklaa, hyvin mausteiset ruoat, alkoholi ja liiallinen suola.
  • Käytä puuvillaisia alusvaatteita.

Moni käyttää laksatiiveja ummetuksen ehkäisemiseen. Niitä tulisi kuitenkin käyttää varoen ja aina lääkärin ohjeistuksen mukaan. Vaikka ne ovatkin tehokkaita, niillä voi olla haittavaikutuksia.

Voiteet ja salvat

Voiteilla voi lievittää peräpukamien oireita

Tulehtuneiden peräpukamien oireita voidaan lievittää voiteilla ja salvoilla. Vaikka kaupoissa myydäänkin monenlaisia vaihtoehtoja, on aina parempi hankkia resepti lääkäriltä. Nämä tuotteet sisältävät tavallisimmin supistavia ainesosia, jotka ovat yleensä lieviä.

Vähiten suositellaan kortikoideja sisältäviä voiteita, sillä ne voivat aiheuttaa kutinaa ja ihotulehdusta. Voiteita käytetään yleensä kipulääkityksen ohessa. Parhaimmat valmisteet ovat niitä, jotka sisältävät lieviä supistavia aineita.

Kaikkein vakavimmissa tapauksissa peräpukamat voidaan leikata.

Peräpuikot ovat yksi keino hoitaa peräpukamia. Monia saa apteekista ilman reseptiä, mutta niitä suositellaan käytettävän varoen. Suurin osa peräpuikoista sisältää kortikoideja ja kipua paikallisesti lievittäviä aineita, joilla voi olla ajan myötä haitallisia vaikutuksia.

Muita hoitoja peräpukamiin

hoitoja peräpukamiin: pillerit

Joskus oikea ruokavalio ja voiteiden käyttö ei vain riitä. Kun peräpukamat ovat sisäisiä ja aiheuttavat paljon kipua tai verenvuotoa, lääkäri voi suorittaa joitakin seuraavista hoidoista:

  • Peräpukamien hirttäminenPeräpukamat “hirtetään” kumilenkeillä, jolloin ne menevät kuolioon ja putoavat pois itsestään muutaman päivän päästä.
  • Laser- tai infrapunavalohoito – Lääkäri lämmittää peräpukama-aluetta saadakseen aikaan hyytymistä. Peräpukamat kutistuvat ja katoavat.
  • Jäädytyshoito – Peräpukama jäädytetään nestemäisellä typellä. Tämä aiheuttaa tulehdusta alueella ja paraneminen on hidasta.
  • Skleroterpia – Lääkäri ruiskuttaa eri aineita suoraan peräpukamiin, mikä parantaa ne ja vähentää oireita.

Kaikkein vakavimmat tapaukset voivat tarvita leikkausta. Kaikissa leikkauksissa on riskinsä. Yksi on veritulppien muodostuminen jalkoihin. Toipumisaika on kivulias ja täydellinen paraneminen hidasta. Leikkaus on kuitenkin tehokas menetelmä.

Peräpukamien hoitoon on myös uusi vaihtoehto, valtimoiden ligaatio, jossa hyödynnetään doppler-ultraäänilaitetta. Menetelmä on vuodelta 1995, mutta sen tehokkuudesta ei ole vielä riittävästi tietoa. Menetelmä ei kuitenkaan vaadi leikkausviiltoja ja vuodon riski on vähäinen. Toipumisaika on myös vähemmän kivulias kuin peräpukamien leikkaushoidossa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Helpotusta ummetukseen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Helpotusta ummetukseen

Ummetus voi osua kenen tahansa kohdalle missä tahansa vaiheessa elämää. Tässä artikkelissa esittelemme keinoja, jotka tuovat helpotusta ummetukseen


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.