Kokeile näitä hoitoja peräpukamiin
Peräpukamat ovat ärsyttävä ja yleinen vaiva, ja niiden hoito vaatii kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Peräpukamat ovat peräaukon alueella sijaitsevia laajentuneita laskimoita, jotka tulehtuessaan aiheuttavat kutinaa, kipua ja verenvuotoa. Oireet pahenevat ummetuksen tai kovan ulosteen yhteydessä.
Peräpukamien hoito vaihtelee kotihoidoista leikkaukseen, riippuen ongelman piirteistä ja vakavuudesta. Kaikissa tapauksissa kannattaa aina aloittaa yksinkertaisimmista hoidoista ja ottaa järeämmät aseet käyttöön tarvittaessa.
Ehkäiseviä hoitoja peräpukamiin
On olemassa joitakin luonnonmukaisia ja ehkäiseviä hoitoja peräpukamiin. Niistä tärkeimmät ovat:
- Vältä ummetusta hinnalla millä hyvänsä. Ulostamisvaikeudet lisäävät oireiden voimakkuutta. Syö siis kuitupitoista ruokaa ja juo runsaasti nesteitä.
- Harrasta liikuntaa usein. Paikallaan pysyminen lisää peräpukamien oireilua, erityisesti jos istuu paljon. Soutua, ratsastusta ja pyöräilyä ei kuitenkaan suositella jos on peräpukamavaivoja.
- Vältä ärsyttäviä ruokia. Näitä ovat esimerkiksi kahvi, tummat juomat, suklaa, hyvin mausteiset ruoat, alkoholi ja liiallinen suola.
- Käytä puuvillaisia alusvaatteita.
Moni käyttää laksatiiveja ummetuksen ehkäisemiseen. Niitä tulisi kuitenkin käyttää varoen ja aina lääkärin ohjeistuksen mukaan. Vaikka ne ovatkin tehokkaita, niillä voi olla haittavaikutuksia.
Voiteet ja salvat
Tulehtuneiden peräpukamien oireita voidaan lievittää voiteilla ja salvoilla. Vaikka kaupoissa myydäänkin monenlaisia vaihtoehtoja, on aina parempi hankkia resepti lääkäriltä. Nämä tuotteet sisältävät tavallisimmin supistavia ainesosia, jotka ovat yleensä lieviä.
Vähiten suositellaan kortikoideja sisältäviä voiteita, sillä ne voivat aiheuttaa kutinaa ja ihotulehdusta. Voiteita käytetään yleensä kipulääkityksen ohessa. Parhaimmat valmisteet ovat niitä, jotka sisältävät lieviä supistavia aineita.
Kaikkein vakavimmissa tapauksissa peräpukamat voidaan leikata.
Peräpuikot ovat yksi keino hoitaa peräpukamia. Monia saa apteekista ilman reseptiä, mutta niitä suositellaan käytettävän varoen. Suurin osa peräpuikoista sisältää kortikoideja ja kipua paikallisesti lievittäviä aineita, joilla voi olla ajan myötä haitallisia vaikutuksia.
Katso myös: Hoida peräpukamat luonnollisesti
Muita hoitoja peräpukamiin
Joskus oikea ruokavalio ja voiteiden käyttö ei vain riitä. Kun peräpukamat ovat sisäisiä ja aiheuttavat paljon kipua tai verenvuotoa, lääkäri voi suorittaa joitakin seuraavista hoidoista:
- Peräpukamien hirttäminen – Peräpukamat “hirtetään” kumilenkeillä, jolloin ne menevät kuolioon ja putoavat pois itsestään muutaman päivän päästä.
- Laser- tai infrapunavalohoito – Lääkäri lämmittää peräpukama-aluetta saadakseen aikaan hyytymistä. Peräpukamat kutistuvat ja katoavat.
- Jäädytyshoito – Peräpukama jäädytetään nestemäisellä typellä. Tämä aiheuttaa tulehdusta alueella ja paraneminen on hidasta.
- Skleroterpia – Lääkäri ruiskuttaa eri aineita suoraan peräpukamiin, mikä parantaa ne ja vähentää oireita.
Kaikkein vakavimmat tapaukset voivat tarvita leikkausta. Kaikissa leikkauksissa on riskinsä. Yksi on veritulppien muodostuminen jalkoihin. Toipumisaika on kivulias ja täydellinen paraneminen hidasta. Leikkaus on kuitenkin tehokas menetelmä.
Peräpukamien hoitoon on myös uusi vaihtoehto, valtimoiden ligaatio, jossa hyödynnetään doppler-ultraäänilaitetta. Menetelmä on vuodelta 1995, mutta sen tehokkuudesta ei ole vielä riittävästi tietoa. Menetelmä ei kuitenkaan vaadi leikkausviiltoja ja vuodon riski on vähäinen. Toipumisaika on myös vähemmän kivulias kuin peräpukamien leikkaushoidossa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cintron, J., Abcarian, A. M., Abcarian, H., Makiewicz, K., & Brand, M. I. (2017). Hemorrhoids. In Complications of Anorectal Surgery: Prevention and Management. https://doi.org/10.1007/978-3-319-48406-8_4
- Lohsiriwat, V. (2012). Hemorrhoids: From basic pathophysiology to clinical management. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v18.i17.2009
- Sneider, E. B., & Maykel, J. A. (2010). Diagnosis and Management of Symptomatic Hemorrhoids. Surgical Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.suc.2009.10.005
- Lohsiriwat, V. (2015). Treatment of hemorrhoids: A coloproctologist’s view. World J Gastroenterol. https://doi.org/10.3748/wjg.v21.i31.9245
- MacKay, D. J. (2001). Hemorrhoids and varicose veins: A review of treatment options. Alternative Medicine Review.
- Khubchandani, I., Paonessa, N., & Azimuddin, K. (2009). Surgical treatment of hemorrhoids. Surgical Treatment of Hemorrhoids. https://doi.org/10.1007/978-1-84800-314-9
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.