Logo image
Logo image

8 mahahaavan aiheuttamaa oiretta

2 minuuttia
Kyky tunnistaa oireet ajoissa auttaa hakeutumaan lääkäriin ja saamaan diagnoosin nopeammin. Tämän jälkeen voit alkaa hoitaa mahahaavaa, jotta se ei pahene ja vaikuta elämänlaatuun.
8 mahahaavan aiheuttamaa oiretta
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Mahahaava, jota kutsutaan myös peptiseksi ulkustaudiksi, on syvä haava yhdessä tai useammassa kohdassa mahalaukkua suojaavaa limakalvoa. Se syntyy mahahappojen tuotannon lisääntyessä. Nämä hapot ärsyttävät vatsan limakalvoa ja aiheuttavat kivuliaan, polttavan tunteen.

Mahahaava liittyy liialliseen tulehdusta aiheuttavien ruokien syöntiin, mutta sen pääasiallinen aiheuttaja on kuitenkin helikobakteeri-infektio.

Mahahaava on yleisempi tupakoivilla ja alkoholia käyttävillä ihmisillä, sillä näiden aineiden myrkyt ja kemikaalit heikentävät mahalaukun seinämää.

Mahahaavan varhainen havaitseminen on avainasia, sillä tämä estää haavaa suurenemasta ja aiheuttamasta muita ongelmia ruoansulatuskanavassa.

Onkin tärkeää tunnistaa mahahaavan oireet ajoissa ja hakeutua sen jälkeen lääkäriin.

Mahahaavan oireita

1. Vatsakipu

Some figure

Vatsakipu on yksi ensimmäisistä mahahaavan oireista.

 • Kivun voimakkuus voi vaihdella lievästä krooniseen, erityisesti ärsyttäviä ruokia syödessä tai monien tuntien syömättömyyden jälkeen.
 • Oire ilmenee vatsan yläosassa keskellä ja säteilee siitä sivuille.

2. Vatsan turvotus

Vatsan turvotus on ongelma, jota ilmenee suurimmassa osassa ruoansulatusjärjestelmän vaivoja.

 • Mahahaavassa vatsan turvotus on huomattavaa ja siihen liittyy yleensä paineen ja täyteläisyyden tunnetta.
 • Sen ilmaantuminen on kehon reaktio liiallisten mahahappojen aiheuttamaan ärsytykseen.

3. Toistuvat ruoansulatushäiriöt

Some figure

Vaikka kaksi aiemmin mainittua oiretta ovatkin ruoansulatushäiriöitä, ruoansulatushäiriöt on tärkeää mainita vielä erikseen, sillä niihin kuuluu myös täyteläisyydentunnetta ja ilmavaivoja.

 • Mahahaavassa ruoansulatushäiriöitä ilmenee toistuvasti, sillä mahalaukun haavat aiheuttavat polttelua ja kipua aina happamia ruokia tai isoja annoksia syödessä.
 • On tyypillistä, että mahahaavasta kärsivä ihminen röyhtäilee ja hänen vatsansa on sekaisin lähes aina syömisen jälkeen.

4. Ruokahaluttomuus

Syömisen aiheuttaman tulehdusreaktion takia monen mahahaavasta kärsivän henkilön ruokahalu katoaa.

5. Pahoinvointi

Some figure

Pahoinvointi ei ole ainoastaan ruokamyrkytyksen, raskauden tai mahakatarrin oire, vaan epämiellyttävä oksettava olo voi johtua myös liiallisista mahahapoista, jotka ärsyttävät mahalaukun limakalvoa.

 • Mahahaavan muodostuessa syntyy epätasapaino mahalaukun suojaavien ja ärsytystä aiheuttavien tekijöiden välille, mikä johtaa tähän oireeseen.

6. Ruoka-aineallergiat

Koska mahalaukun limakalvo on heikko haavasta johtuen, ruoka-aineallergioiden todennäköisyys kasvaa.

 • Joidenkin ruoka-aineiden tulehdusta aiheuttavat tekijät pahentavat tätä vaivaa, mikä ilmenee kovana kipuna ja ruoansulatushäiriöinä.
 • Tämä tapahtuu lähes välittömästi syömisen jälkeen ja haittaa päivittäisiä toimia.
 • Yleensä sitä ilmenee runsaasti rasvaa, sokeria tai mausteita sisältävien ruokien syömisen yhteydessä.

7. Liiallinen laihtuminen

Some figure

Laihtuminen johtuu tavallisesti mahahaavan aiheuttamasta ruokahaluttomuudesta.

 • Mahahaavapotilas lakkaa syömästä kunnolla, mikä johtaa vähentyneeseen kalorien ja ravinteiden saantiin. Tämä aiheuttaa rajua laihtumista.
 • Tätä oiretta tulisi varoa, sillä paino ei lähde ainoastaan rasvakudoksesta, vaan myös lihaksista.
 • Laihtuminen oireena vaatii kokonaisvaltaista lääkärintutkimusta, sillä se voi johtua myös muista kroonisista sairauksista, kuten syövästä.

8. Verenvuoto

Veri ulosteessa tai oksennuksessa on merkki kasvavista haavoista.

 • Harvalla potilaalla ehtii ilmetä tätä oiretta, sillä sitä esiintyy vasta silloin kun vaiva on jo edennyt vaarallisen pitkälle.
 • Oireen havaitsemisen jälkeen on erittäin tärkeää mennä lääkäriin, sillä se on merkki komplikaatioista.
 • Verenvuoto voi olla merkki myös muista kroonisista ruoansulatusjärjestelmän sairauksista, kuten mahan tai paksusuolen syövästä.

Yllä mainittujen oireiden havaitseminen on riittävä syy mennä lääkäriin mahdollisimman pian. Diagnoosin saamisen jälkeen on tärkeää parantaa ruokailutottumuksia syömällä enemmän sellaisia ruokia, jotka auttavat neutralisoimaan mahalaukun happotoimintaa. Tätä voidaan lisäksi täydentää juomalla enemmän vettä, sillä se on oleellista vaurioituneiden kudosten korjaamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.