Voiko ummetus olla vaarallista?

Voiko ummetus olla vaaraksi terveydelle? Ummetus on kehon ongelma, joka kannattaa hoitaa, ja sitä olisi hyvä myös torjua ennaltaehkäisevillä toimilla. Ummetus ei nimittäin ole hyväksi ihmisen terveydelle, ja jos tämä tila muuttuu krooniseksi, saattaa lopputuloksena olla vaarallinenkin ongelma.

Miksi ummetus sitten voi olla terveydelle vaaraksi? Siksi, että ummetus saattaa aiheuttaa muita sairauksia, ja nämä ongelmat voivat muuttaa tilanteen paljon pahemmaksi. Tässä artikkelissa kerromme siis siitä, miksi ummetus saattaa olla terveydelle haitaksi, ja mitä sinun tulisi tehdä kyseisen ongelman poistamiseksi. Jatka lukemista, jos joskus kärsit tästä ärsyttävästä vaivasta!

Ummetus on tavallinen häiriö

Kukapa ei myöntäisi joskus kärsineensä tästä hyvinkin tavallisesta pulmasta? Lähes kaikki ovat joskus kokeneet ummetusta, ja toisilla kyseistä vaivaa saattaa esiintyä useastikin. Tämä tarkoittaakin sitä, että toisilla saattaa kulua päiviä tai jopa viikkoja ilman, että he pystyisivät käymään vessassa normaaliin tapaan. Kaikki ihmiset eivät pysty myöskään ulostamaan säännöllisesti ilman kipua, ja lääketeollisuus onkin kokenut kasvua tämän ongelman hoitamiseksi tarkoitettujen tuotteiden suhteen viime vuosina.

Jos olet yksi niistä ihmisistä, jotka käyttävät lääkkeitä pystyäkseen käymään vessassa normaaliin tapaan, saattaa tähän olla joskus syynä se, että muita vaihtoehtoja ei enää ole, mutta yleisesti ottaen ei kuitenkaan ole hyväksi syödä lääkkeitä ummetuksen hoitamiseksi. Olisi ihanteellista, jos voisit muuttaa ruokailutottumuksiasi ja elämäntapaasi siten, että elimistösi voisi vähitellen itse alkaa hallita tätä ongelmaa.

Istuma-asentoon painottuva elämäntapa, kuidun vähäisyys ruokavaliossa, huono ruokavalio yleisestikin ottaen sekä vähäinen nesteiden juonti ovat epäilemättä pääsyyt siihen, että ihmiset päätyvät kärsimään ummetuksesta. Lisäksi naiset kärsivät tästä pulmasta tavallisemmin kuin miehet. Miksi näin on? Siksi, että naisen keho on tyypiltään ummetukselle alttiimpi.

Tässä on myös tärkeää muistaa, että normaali ulostaminen tarkoittaa eri asiaa jokaiselle ihmiselle. Kaikki eivät nimittäin prosessoi ruokaa samalla tavalla ruoansulatuksessaan, ja toisille saattaa olla helpompaa tai vaikeampaa käsitellä syömänsä ravinto. On kuitenkin tavallisinta ulostaa kerran päivässä, ja tämä ei yleensä aiheuta kipua tai suurta vaivannäköä. Mutta kuten kaikki jo tiedämmekin, ei ulostaminen aina valitettavasti tapahdu näin yksinkertaisesti.

Mistä tiedät, että kärsit ummetuksesta?

Nainen istuu pytyllä

 • Ulostat kolme kertaa viikossa (tai harvemmin).
 • Ulosteesi on joko hyvin nestemäistä tai erittäin kiinteää.
 • Sinun täytyy pinnistää hyvin voimakkaasti ainakin 10-15 minuutin ajan, jotta pystyisit ulostamaan.
 • Tunnet itsesi turvonneeksi, painavaksi ja ilmavaivaiseksi.
 • Kärsit joskus päänsäryistä.
 • Jos sinulla on ilmennyt nämä oireet jo yli 3 kuukauden ajan, on sinulla krooninen ummetus.

Milloin ummetus muuttuu vaaralliseksi?

Naisen päätä särkee

Nyt tiedät, että ummetus ei ole terveellistä, ja että sitä olisi hyvä yrittää estää parhaansa mukaan. Muista aina, että jos kehosi ei pysty poistamaan itsestään kaikkea sitä ylimääräistä jätettä, jota siihen kertyy, tulee tämä jäte tekemään sinut sairaaksi. Suolistosi muuttuu tällöin kipeäksi, ja se tulee olemaan täynnä myrkyllisiä aineita, jotka estävät elimistösi normaalia toimintaa – se ei tällöin pysty imeyttämään ravintosi tarjoamia ravinteita, ja tämä on hyvin vaarallista.

Jos tunnet olosi ummetuksen oireiden mukaiseksi kerran tai kaksi kuukaudessa, on tämä normaalia. Mutta jos kärsit kroonisesta ummetuksesta, tulisi sinun ehdottomasti ottaa kyseiset oireet vakavasti, sillä ne kertovat siitä, että elimistössäsi on vakavampi ongelma. Sinun tulisikin käydä lääkärin vastaanotolla ummetuksen vuoksi, jos seuraavat ongelmat ovat totta omalla kohdallasi:

 • Sinulla on hyvin kivuliaita vatsakramppeja, ja olosi on hyvin epämukava silloin, kun menet vessaan ulostaaksesi – saatat joskus jopa tuntea tarvetta oksentaa.
 • Sinulla voi kulua jopa 7 päivää niin, että et käy ulostamassa ollenkaan, ellet sitten ota lääkettä tähän tarkoitukseen.
 • Sinun tulisi aina mennä heti lääkäriin, jos huomaat verta ulosteessasi.
 • On myös vaarallista, jos tilasi vaihtelee ummetuksen ja ripulin välillä.
 • Katso ulosteidesi muotoa – jos ne ovat hyvin ohuita, kerro tästä lääkärillesi, sillä tämä ei ole tervettä.
 • Varmista, että et ole äkillisesti ilman näkyvää syytä alkanut menettää painoa. Tämä saattaa nimittäin olla suora oire siitä, että jokin on vialla elimistössäsi, ja kyseessä saattaa vaikkapa olla ravinteiden menettäminen.
 • Ummetuksen lisäriskinä on peräpukamat. Jos sinun täytyy koko ajan pinnistää hyvin voimakkaasti ulostaessasi, tulee tästä olemaan seurauksena suolistosi vahingoittuminen. Jos siis huomaat mitään epänormaalia peräaukossasi, tai yhtään verta ulosteessasi, mene suoraan lääkärisi puheille.

Helppoja ohjeita ummetuksen estämiseksi

Aloe vera ja kiivi smoothie

1. Ala liikkumaan enemmän. Jo puoli tuntia päivässä voi saada aikaan huomattavan parannuksen tilanteessasi. Liike stimuloi suoliston toimintaa, ja kevyt liikkuminen on hyvin helppo aloittaa, jotta voisit kokea tuntuvan muutoksen elimistössäsi.

2. Aamuisin juotu aloe vera -juoma, jossa on myös sitruunaa tai kiivihedelmää. Jotta voisit valmistaa tämän helpon mutta tehokkaan juoman, sekoita yksinkertaisesti huoneenlämpöistä vettä ruokalusikalliseen aloe veraa. Anna geelin liueta, ja lisää sitten puolikkaan sitruunan mehu. Voit myös valmistaa tämän juoman sekoittamalla aloe veraa kahteen kiivihedelmään tehosekoittimessa. Herkullinen juoma kummalla tavalla tahansa!

3. Kulhollinen papaijaa, saksanpähkinöitä ja kreikkalaista jogurttia. Tämä on mahtava vaihtoehto aamiaiselle. Saat siitä kuitua, vitamiineja ja sellaisia bakteereita, jotka parantavat suoliston toimintaa.

4. Kaurajauho, johon on lisätty kuivattua luumuja. Loistava aamiaisresepti!

5. Täysjyväriisi. Tämä on täydellinen lisä mihin tahansa lounasateriaan. Täysjyväriisi on loistava tuote elimistön puhdistumisen tehostamiseksi, ja saat siitä paljon kuitua ja antioksidantteja.

6. Paljon nesteitä. Vettä, luonnollisia mehuja… nämä juomat ovat loistava keino pitää kehosi kosteutettuna koko päivän ajan. Lisäksi ne stimuloivat suoliston toimintaa ja myrkkyjen poistumista elimistöstä. Juo siis vähintään kaksi litraa tällaisia nesteitä joka päivä.

7. Syö useita pieniä aterioita päivän aikana. Sinun ei koskaan tulisi jättää välistä aterioita, eikä etenkään aamiaista. On hyvin tärkeää pitää kiinni ruokailuaikataulusta, jotta elimistölläsi olisi rutiini. Varmista myös se, että et syö liian suuria illallisia – kevyt ja tasapainoinen illallinen auttaa sinua torjumaan ummetusta.

8. Sano kyllä hedelmille ja vihanneksille! Ala syömään paljon salaatteja ja juomaan sellaisia juomia, joissa on hedelmiä ja vihanneksia. Jos tarvitset uusia reseptejä, voit kokeilla esimerkiksi lehtimangoldeja, hunajamelonia ja limeä; porkkanaa, ananasta, vesimelonia ja inkivääriä; vesimelonia, tomaattia ja basilikaa. Kaikki nämä yhdistelmät ovat todella herkullisia, joten voit olla varma, että suoliston toiminnan helpottaminen näillä tuotteilla ei tule olemaan epämiellyttävä urakka!

Kokeile näitä vinkkejä, jotta voisit poistaa ummetusta luonnollisella tavalla – niin voit välttää tilanteen muuttumisen krooniseksi ja terveyden kannalta vaaralliseksi.