Huonot tavat, jotka voivat vahingoittaa suolistoa

maaliskuu 26, 2019

Suoliston toiminta on tärkeää koko keholle. Huonot elintavat voivat vahingoittaa suolistoa. Suolisto-ongelmat ovat yleisiä ja monet meistä kärsivät tulehduksista, ilmavaivoista ja paineesta vatsan seudulla. Monet suoliston ongelmat liittyvät ahdistukseen ja stressiin, mutta useimmiten syy oireiluun löytyy ruokavaliosta. Yksi vakavimmista suoliston ongelmista on ärtyvän suolen oireyhtymä, jota voi helpottaa jonkin verran ruokavaliomuutoksilla. Mitkä tavat vaikuttavat suoliston toimintaan negatiivisesti ja miten oireilua voi ehkäistä?

1. Stressaava elämänrytmi voi vahingoittaa suolistoa

multitasking voi vahingoittaa suolistoa

Aina kiirettä ei voi välttää, mutta yritä järjestää itsellesi rentouttavaa aikaa joka päivä. Kiireisen työ- ja kotielämän murheet, ruuhkaisuus ja stressi vaikuttavat suoraan mahan ja suoliston vointiin. Työ ja perhe-elämän välillä tasapainoilu etenkin pienten lasten kanssa on vaativaa, eikä aikaa tunnu jäävän juuri mihinkään.

Monien teorioiden mukaan suolisto on elimistön toiset aivot, jossa aivojen välittäjäaineet syntetisoituvat – juuri tästä syystä on tärkeää huolehtia suoliston terveydestä ja tasapainosta. Stressihormoni kortisoli aiheuttaa ongelmia suoliston toiminnassa, sillä stressaavissa tilanteissa hormonia purkautuu elimistöön jatkuvalla syötöllä. Kortisoli on luonnollinen aine, jota erittyy uhkaavissa tilanteissa, se pitää ihmisen valppaana ja valmiina toimintaan. Kun stressitilanne ei laukea, kertyy kortisolia elimistöön ja pitkällä aikavälillä aineenvaihdunta hidastuu ja suolisto alkaa oireilla, jopa uusia ruoka-allergioita saattaa kehittyä.

Pidä siis seuraavat seikat mielessäsi:

  • Stressi ja kiire muuttaa autonomisen hermoston toimintaa. Autonominen hermosto säätelee suolen liikkeitä, ja stressi voi joko kiihdyttää tai hidastaa suolen normaalia toimintaa.
  • Muuttaa umpieritysjärjestelmän toimintaa. Umpieritysjärjestelmään kuuluu mm. aivolisäke ja kilpirauhanen. Stressi lisää monien hormonien, kuten kortisolin ja adrenaliinin, tuotantoa, jotka suurina määrinä vaikeuttavat suoliston toimintaa.
  • Liiallinen syöminen. Monet syövät stressaantuneena enemmän kuin normaalisti. Tarve helpottaa stressaavaa olotilaa voi johtaa syömiseen ja naposteluun, sillä syöminen tuottaa hyvänolontunnetta. Ruokaa kertyy normaalia enemmän suoleen, eikä suolisto pysty käsittelemään sitä kaikkea normaaliin tapaan. Tämä johtaa ruuan imeytymisen ongelmiin.

Muistathan, että elämäntyylisi ja tunteesi vaikuttavat suoraan kehoosi, etenkin sisäelimiin. Järjestä itsellesi aikaa rentoutua ja etsi keinoja rennomman elämän elämiseen. Älä pingota turhista ja laita itsesi etusijalle, järjestä aikaa rentoutumiseen: kymmenenkin minuuttia päivässä voi tehdä ihmeitä. Käväise lenkillä, käy pitkässä, kuumassa suihkussa, tai katsele hetkinen telkkaria omassa rauhassa, tee juuri sitä, minkä koet rentouttavan sinua. Liika stressi ja kiire voi johtaa pidemmällä aikavälillä suuriin ongelmiin.

2. Huono ruokavalio ja ruokailutottumukset voivat vahingoittaa suolistoa

Vältä rasvassa paistettua ja pitkälle prosessoitua ruokaa, roskaruokaa ja suolaista ruokaa

roskaruoka vahingoittaa suolistoa

Hampurilaiset, ranskalaiset, paistettu kana, pizza ja muut herkut. Näitä herkkuja tekee aina välillä jokaisen mieli, mutta liiallinen roskaruuan syöminen voi johtaa ongelmiin.

Nopeaan roskaruokaan turvaudutaan yleensä kiireessä tai silkasta tottumuksesta. Monet kuitenkin tietävät henkilökohtaisesta kokemuksesta millaisia vatsakipuja roskaruuasta joskus aiheutuu, etenkin jos sitä syö monena päivänä peräkkäin. Roskaruuassa on hyvin vähän sulavaa kuitua, mutta sitäkin enemmän rasvaa ja suolaa. Jos näitä ruokia syö liikaa, ne stimuloivat suolistoa ja voivat johtaa ripuliin tai ummetukseen.

Vinkki: käytä ruuanlaitossa uunia pannulla paistamisen sijaan, näin tulet käyttäneeksi vähemmän öljyä. Kasvikset valmistuvat helposti ja terveellisesti höyryttämällä tai keittämällä. Terveellisin öljyvaihtoehto on tietenkin oliiviöljy, joten suosi sitä ruuanlaitossa.

Vältä punaista lihaa

punainen liha pahaksi suolistolle

Miksi punaista lihaa tulisi vältellä? Suuri määrä punaista lihaa on vaikea sulattaa, siinä on runsaasti rasvaa, etkä aina tiedä, mistä liha on kotoisin. Monia karjaeläimiä geenimanipuloidaan, jotta ne kasvaisivat nopeammin, ja ne elävät huonoissa, ahtaissa oloissa. Usein niille syötetään rehun mukana antibioottia tulehdusten estämiseksi. Stressaantuneiden eläinten lihaan erittyy myös hormoneja. Kaikki nämä ainekset siirtyvät eläimen lihan kautta ihmisen elimistöön.

Vinkki: Jos olet vannoutunut lihan ystävä, suosittelemme kevyempiä vaihtoehtoja, kuten kanaa tai kalkkunaa. Ostaessasi lihaa, lue aina pakkausselosteesta lihan alkuperä ja suosi luomua ja lähituotettua lihaa. Vältä lihan käristämistä pannulla ja paista se uunissa tai grillissä. Ravintoloissakin voi nykyään rohkeasti kysellä lihan alkuperää, ja usein hyvät ravintolat hankkivatkin lihansa luotettavilta tiloilta.

Vältä maitotuotteita

maitotuotteet

Maitotuotteet lasketaan yhdeksi yleisimmäksi suolistovaivojen aiheuttajaksi. Monet maitotuotteet sulavat hitaasti ja niissä ei ole paljoa kuitua. Maidon laktoosi voi aiheuttaa ihmisissä erilaisia ongelmia ja esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivien kannattaa jättää maitotuotteet kokonaan pois. Laktoosi voi aiheuttaa ripulia ja ummetusta. Vältä maitotuotteita mahdollisimman paljon.  

Vinkki: Maitotuotteet voi helposti korvata kasvituotteilla ja vuohenmaitovalmisteilla. Kokeile vaikkapa riisimaitoa, kauramaitoa, kookosmaitoa ja mantelimaitoa. Vaihtoehtoja löytyy runsaasti supermarketeista ja terveysruokakaupoista, ja voipa niitä valmistaa ihan itsekin. Jätä siis lehmänmaito vähemmälle ja kokeile jotain muuta.

3. Lääkitys voi vahingoittaa suolistoa

lääkitykset voivat vahingoittaa suolistoa

Monien tutkimusten mukaan useat suoliston ongelmat johtuvat erilaisista lääkityksistä, etenkin antibiooteista. Lääkkeitä ei pitäisi napsia turhaan ja etenkin useat peräkkäiset antibioottikuurit voivat vahingoittaa suolistoa. Antibiootit eivät pysty erottamaan toisitaan hyviä ja huonoja bakteereita, ja tuhoavat tieltään kaikki mikrobit, jotka niiden tielle sattuvat.

Ihmisen normaali suolistomikrobisto käsittää jopa 7000 erilaista bakteerikantaa. Suolistomikrobeilla on terveyden kannalta monia tärkeitä tehtäviä: ne esimerkiksi osallistuvat monien ravintoaineiden hajotukseen ja synteesiin ja vaikuttavat elimistön immuunipuolustukseen. Mikrobeilla on myös suora vaikutus painonhallintaan, sillä ne osallistuvat kehon rasva-aineenvaihdunnan säätelyyn. Antibiootit tuhoavat suoliston bakteeriflooraa ja voivat johtaa ummetukseen, ripuliin, ilmavaivoihin ja vatsakipuihin.

Antibiootit eivät kuitenkaan ole ainoa lääkitys, joka vaikuttaa suoliston toimintaan. Esimerkiksi ummetus- ja ripulilääkkeet pitkään käytettyinä haittaavat suoliston normaalia toimintaa. Lievissä tapauksissa kannattaa kokeilla ensiksi luonnollisia keinoja, kuten pellavansiementä ummetuksen hoitoon tai minttuteetä ripulin rauhoittamiseen.

Jos vaiva jatkuu pitkään tai on vakava, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Kysele rohkeasti lääkäriltäsi eri lääkkeiden vaikutuksesta suolistoosi ja yrittäkää yhdessä löytää sellainen lääke, joka ei aiheuta liikaa ongelmia kehossa.

Tannock, G. W., & Savage, D. C. (1974). Influences of dietary and environmental stress on microbial populations in the murine gastrointestinal tract. Infection and Immunity. https://doi.org/10.1111/j.1557-9263.2008.00192.x

 

Hunt, R. H., Camilleri, M., Crowe, S. E., El-Omar, E. M., Fox, J. G., Kuipers, E. J., … Tack, J. (2015). The stomach in health and disease. Gut. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2014-307595