10 syytä syödä pellavansiemeniä

Vaikka moni pellavansiemenen tarjoamista hyödyistä vaikuttaakin kehossa vain sisäisesti, tämä tuote voi myös hidastaa ennenaikaista vanhenemista sekä estää ryppyjen ilmaantumista.
10 syytä syödä pellavansiemeniä
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Pellavansiemen (linum usitatissimum) on kasvi, jota käytetään raaka-aineena sekä tekstiili- että ruokateollisuudessa. Viime vuosina pellavansiemenestä on tullut melkoisen tunnettu tuote, sillä sen on osoitettu sisältävän sellaisia ravinteita, jotka tarjoavat suuren määrän lääkinnällisiä hyötyjä sekä tehostavat kauneudenhoitoa.

Nämä siemenet sisältävät runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, antioksidantteja ja muita elintärkeitä aineita, jotka toimivat lisäravinteina. Saatkin niistä mahtavan avun terveytesi kohentamiseksi.

Koska pellavansiemenellä on monia luonnollisesti terveyttä parantavia ominaisuuksia, sitä suositellaan osaksi ruokavaliota useassa painonpudotukseen tähtäävässä menetelmässä.

Pellavansiementen hyödyt osana päivittäistä ruokavaliota eivät rajoitu vain painonpudotukseen. Tässä artikkelissa haluamme kertoa pellavansiementen 10 parhaasta vaikutuksesta hyvinvoinnille, jotta vakuuttuisit tämän kasvin loistavista hyödyistä. Jatka siis lukemista ja kokeile itse!

10 syytä syödä pellavansiemeniä

1. Pellavansiemen auttaa pudottamaan painoa

Pellavansiemen auttaa pudottamaan painoa

Kasvikuidut, joita pellavansiemenissäkin on, ovat hyvä apu painon pudottamiseksi terveellisellä tavalla. Nämä ravinteet parantavat ruoansulatusprosesseja ja tekevät olosta kylläisemmän – näin vältät liiallisten kalorien nauttimisen.

2. Se hallitsee kolesterolia

Pellavansiementen runsas kuidun määrä estää kolesterolia hapettumasta valtimoissa, ja lisäksi se poistaa kolesterolia valtimoista luonnollisesti. Tämä johtuu siitä, että näiden siementen kuitu kääriytyy haitallisten lipidien ympärille ja estää niitä jäämästä jumiin verenkiertoon.

3. Se torjuu tulehtuneisuuteen liittyviä sairauksia

Pellavansiemen auttaa torjumaan tulehdussairauksia

Moni asiantuntija on sitä mieltä, että suuri osa kroonisista sairauksista on peräisin kehon tulehdusprosessien häiriintymisestä.

Näissä siemenissä on ainetta nimeltä linoleenihappo, jolla on tulehdusta torjuva vaikutus, ja tämä on erittäin hyväksi elimistön terveydelle. Tämän hyödyn vuoksi pellavansiemeniä suositellaan päivittäin nautittavaksi, ja ne estävät ja hoitavat seuraavia terveysongelmia:

  • mahakatarri
  • jännetulehdus
  • paksusuolen tulehdus
  • niveltulehdus
  • nivelrikko

4. Se torjuu syöpää

27 pellavansiemenestä löytyvää antikarsinogeenista yhdistettä saattavat olla avainasemassa syövän estämisessä. Yksi kaikkein hyödyllisimmistä yhdisteistä tässä mielessä on ligniini, ja se on vieläkin voimakkaampi antioksidantti kuin E-vitamiini.

Tämän vaikutuksen ansiosta pellavansiemen antaa suojaa solujen vahingoittumista vastaan sekä rajoittaa pahanlaatuisia kasvaimia, kuten esimerkiksi rinnoissa olevia.

5. Se edistää hormonaalista tasapainoa

Moni ravitsemuksen asiantuntija on sitä mieltä, että pellavansiemen on yksi parhaista tuotteista vaihdevuosiaan läpikäyville naisille tai niille, joilla on jokin hormonaalinen epätasapaino. Tämä johtuu siitä, että pellavansiemenessä on fytoestrogeeneja, jotka tasapainottavat hormoneja luonnollisesti.

Lisäksi pellavansiementen syönti lisää hedelmällisyyttä sekä auttaa joidenkin tutkimusten mukaan hallitsemaan vaihdevuosioireita.

6. Se parantaa ruoansulatusta

Pellavansiemenet auttavat ummetukseen

Liukeneva ja liukenematon kasvikudoksista saatava kuitu hyödyttää ruoansulatukseen liittyvien ongelmien hoidossa. Näitä vaivoja ovat esimerkiksi närästys, mahakatarri ja ummetus.

Mahtavasta imukyvystään johtuen pellavansiemenen vähentää tehokkaasti vatsan liikahappoisuutta sekä estää mahahaavojen kehittymistä. Pellavansiemen on myös luonnollinen liukaste ja laksatiivi, joka helpottaa ulostamista vaikuttamatta suoliston bakteerikasvuston pH-arvoon.

7. Se antaa lisää energiaa

Pellavansiemenet auttavat parantamaan fyysistä suorituskykyä

Vaikka pellavansiemenissä onkin vain vähän kaloreita, niissä on runsaasti energiaa, mitä kannattaa hyödyntää jos haluat parantaa fyysistä ja psyykkistä suorituskykyäsi.

Näiden siementen syönti nopeuttaa kaloreiden kulutusta samalla kun se antaa lisää energiaa liikunnan tai muun fyysisen aktiivisuuden yhteydessä.

8. Se suojaa sydämen ja verisuonten terveyttä

Koska pellavansiemenissä on Omega-3 -rasvahappoja ja antioksidantteja, ne estävät tehokkaasti verihyytymien muodostumista ja valtimoiden kovettumista.

Nämä pellavansiementen ominaisuudet ovat aina saatavissa, mikäli siemeniä syödään osana tasapainoista ruokavaliota ja yhdistettyinä muihin terveellisiin tapoihin.

9. Se estää ennenaikaista ikääntymistä

Pellavansiemenet auttavat ehkäisemään ennenaikaista ikääntymistä

Antioksidantteina toimivat vitamiinit, joita löytyy myös pellavansiemenistä, ovat hyödyksi ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisemisessä. Ennenaikainen ikääntyminen johtuu vapaiden radikaalien haitallisista vaikutuksista.

Tällaisiin vitamiineihin kuuluvat seuraavat:

  • B-ryhmän vitamiinit, joihin sisältyy myös foolihappo
  • C-vitamiini
  • E-vitamiini.

10. Se vähentää nesteen kertymistä kehoon

Koska pellavansiemenessä on runsaasti mineraaleja ja kuitua, se parantaa munuaisten toimintaa, mikä auttaa niitä suodattamaan elimistöstä liiallisen veden ja natriumin. Pellavansiementen nestettä poistava vaikutus vähentää turvotusta kehossa ja estää sitä kerryttämästä liikaa nestettä.

Nämä hyödyt voit saada nauttimalla kyseisiä siemeniä päivittäin – voit syödä niitä jokaisen pääateriasi aikana tai niitä ennen.

Lopuksi annamme vielä tämän neuvon: on helpointa syödä jauhettua pellavansiementä, sillä tällä tavalla kehosi pystyy käsittelemään siemenet helpommin. Voit laittaa niitä salaatteihin, keittoihin, pirtelöihin ja monen muun tyyppisiin ruokiin.

Joko olet vakuuttunut pellavansiementen monista hyödyistä hyvinvoinnin kannalta? Kokeile itse ja totea tämän loistavan luonnontuotteen kyky käytännössä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.