Logo image
Logo image

Mahakatarrin hoito luonnollisin keinoin

4 minuuttia
Mahakatarrin hoito luonnollisin keinoin
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Mahakatarri – oletko joskus kokenut tämän hyvin kivuliaan ja ärsyttävän sairauden? Jos olet, tiedät varmasti kuinka ongelmalliseksi mahakatarrin hoito voi käydä.

Oireisiin kuuluu niin tulehtuneisuutta, ärtyneisyyttä kuin polttavaa tunnettakin. Mahakatarrin oireet ovat lisäksi hyvin intensiiviset, ja ne kestävät muutaman päivän ennen kuin ne lopulta väistyvät.

Tehokas mahakatarrin hoito

Millainen on sitten tehokas mahakatarrin hoito? Lääkärin tulisi aina olla ensisijainen hoitaja, vaikka kotonakin toteutettavilla toimilla voidaan edistää tämän sairauden poistumista ja lievittymistä.

Tässä artikkelissa kerromme siis muutamista helpoista ja luonnollisista hoidoista mahakatarrista kärsivälle – nämä ohjeet ovat hyvä lisä muuhun hoitoon, sillä ne tarjoavat tehokkaita ja edullisia vaihtoehtoja.

1. Persiljajuoma

Some figure

Tämä persiljaan perustuva hoito on hyvin tehokas apu mahakatarrin hoitamiseksi parhaalla mahdollisella tavalla. Se on perinteinen parannuskeino, joka on helppo ja ehdottomasti suositeltava tapa lievittää epämukavaa oloa silloin kun mahakatarrin oireet tuntuvat voimakkaimmin.

Kannattaa siis pitää mielessä seuraavat persiljan mahtavat terveyttä edistävät ominaisuudet:

 • Se on luonnollinen useiden vitamiinien lähde – näitä ovat A-, B-, C-, E- ja K-vitamiinit.
 • Persilja toimii tehokkaana nesteenpoistajana elimistössä, ja sen parantavat ja ruoansulatusta auttavat ominaisuudet ovat todella hyödyksi mahakatarrin vaivaamille ihmisille.
 • Persilja lievittää vatsassa tuntuvaa polttavaa tunnetta, tulehtuneisuutta ja ilmavaivoja. Se antaakin helpotusta koko ruoansulatukselle ja suolistolle.

Jotta voisit hyötyä parhaiten persiljan mahtavista ominaisuuksista, kannattaa valmistaa sitä sisältävää juomaa. Miten tämä tehdään? Persiljajuoman valmistus on hyvin helppoa – seuraa vain näitä ohjeita:

 • Valmista smoothie, jossa on 150 grammaa persiljaa ja litra vettä.
 • Kun olet valmistanut juoman, anna sen seistä kahden tunnin ajan.
 • Tämän ajan kuluttua siivilöi neste ja laita se lasipulloon sellaiseen paikkaan, johon ei pääse auringonvaloa. Juo nestettä päivän mittaan huoneenlämpöisenä – veden ei tulisi olla kuumaa eikä myöskään kylmää.

2. Riisivesi

Some figure

Riisistä valmistettu juoma on myös yksi  perinteinen hoito mahakatarrin lievittämiseksi. Olet ehkä kuullutkin puhuttavan tästä tulehtuneisuutta, kipua, ilmavaivoja ja vatsan epämukavuutta vähentävästä juomasta.

Riisissä on hyvin runsaasti mineraaleja ja vitamiineja, joten tämä juoma on erinomainen hyvinvoinnin edistäjä sekä mahakatarrin hoidon helpottaja.

Kuinka riisijuoma sitten valmistetaan? Tässäkään ei tarvitse nähdä juurikaan vaivaa, sillä sinun tulee ainoastaan kiehauttaa litra vettä ja lisätä siihen 150 grammaa riisiä. Anna nesteen kiehua normaaliin tapaan, ja erota sitten vesi riisistä. Nauti riisivettä päivän mittaan, ja muista juoda sitä aina huoneenlämpöisenä. Hyvin helppoa!

3. Porkkana- ja sellerismoothie

Some figure

Tiedätkö jo näiden kahden kasviksen hämmästyttävän tehokkaista terveyttä edistävistä ominaisuuksista? Olemme käsitelleet niitä jo aiemmissakin artikkeleissamme, ja sekä porkkana että selleri ovat erinomaisia tulehduksia vastaan taistelevia tuotteita.

Ne vähentävät vatsan sisäpeitteen polttavaa tunnetta sekä mahan turpoamista, ja saat niistä lisäksi runsaasti mineraaleja ja vitamineja.

Jos sinulla on jo joskus ollut mahakatarri, tiedät varmasti, että tähän sairauteen kuuluu ruokahalun vähentymistä, pahoinvointia sekä heikkoa oloa. Tämä luonnollinen smoothie on tehokas supistaja elimistössä, ja sen kaikista hyvistä ominaisuuksista nauttiaksesi sinun tarvitsee vain seurata näitä helppoja ohjeita:

 • Ota kaksi porkkanaa ja kaksi sellerinvartta.
 • Puhdista ne hyvin ja laita sitten tehosekoittimeen, johon lisäät myös lasillisen vettä (250 ml).
 • Sekoita ainekset hyvin, ja juo tämä mehu joko lounaan tai illallisen yhteydessä. Herkullista ja tehokasta!

4. Omena- ja kamomillahauduke

Some figure

Tämä yhdistelmä voi olla yllättävä, mutta saat siitä todella lääkinnällisen juoman, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla, mikäli kärsit joskus elämäsi aikana mahakatarrista. Ota siis talteen seuraavat ohjeet:

 • Omenahauduke rentouttaa vatsaa, vähentää happoisuutta, lievittää tulehtuneisuutta sekä tyynnyttää mahakatarria.
 • Omena on hyvä apu minkä tahansa tulehduksen hoidossa.
 • Tämä juoma on mahtava hoito silloin kun esimerkiksi tunnet olosi pahoinvoivaksi.

Jotta voisit valmistaa tämän helpon juoman, tarvitset yhden raa’an ja kuoritun omenan, jonka viipaloit. Sinun tulee sitten keittää lasillinen vettä (250 ml), ja kun neste kiehuu, lisää siihen omena ja kamomillaa.

Anna nesteen kiehua jonkin aikaa. Omenaa tulee keittää ainakin 20 minuutin ajan. Kun hauduke sitten on valmis, anna nesteen olla alemmalla lämmöllä.

Juo sitten hauduketta siivilöityäsi pelkän nesteen, ja parhaiden tulosten saavuttamiseksi kannattaa nauttia tätä hauduketta aina aamuisin ja huoneenlämpöisenä. Todella herkullista – älä siis jätä kokeilematta omena- ja kamonillahauduketta, mikäli tarvitset hoitoa mahakatarriin!

5. Päärynä-inkiväärijuoma

Some figure

Olet saattanut joskus kokeilla klassista päärynä- ja inkiväärimarmelaadia, joka on todella herkullinen suupala, ja se sopii täydellisesti mihin tahansa jäkiruokaan makua rikastuttamaan.

Nämä ainekset sopivat kuitenkin erinomaisesti myös mahakatarrin hoitoon, ja niistä saa helposti tehokkan hoidon. Valmista siis seuraavien ohjeiden avulla päärynää ja inkivääriä sisältävä mahakatarrin hoito:

 • Kun yhdistät päärynän ja inkiväärin, saat hoidetuksi sekä tulehtuneisuutta että kipua. Saatat jo tietääkin, että inkivääri toimii kivunlievittäjänä elimistössä, ja se onkin lääkinnällinen kasvi, joka pystyy vähentämään tehokkaasti vatsakipua.
 • Päärynä on mahtava hedelmä silloin kun kärsit mahakatarrista. Siinä on runsaasti mineraaleja ja vitamineja, ja tämä hedelmä on elimistöllesi myös helppo sulatettava. Siinä on runsas määrä kuitua, ja autat siten ruoansulatustasi toimimaan paremmin.
 • Jotta voisit valmistaa tämän helpon hoidon, valmista seos samalla tavoin kuin yllä olevassa reseptissä, mutta käytä omenan sijasta päärynää. Leikkaa päärynä paloiksi ja lisää sitten 300 ml vettä. Lisää myös 20 grammaa inkivääriä, ja anna kiehua. Laita seos sitten tehosekoittimeen, ja kun olet saanut aikaiseksi tasaisen juoman, nauti sitä hiukan kerrallaan. Tämä juoma sopii erinomaisesti illallisen ohella nautittavaksi.

Näin siis onnistuu mahakatarrin hoito luonnollisin ja maistuvin keinoin – älä jätä kokeilematta näitä herkkujuomia!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Angós, R. (2016). Gastritis. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.01.011
 • Rugge, M., Pennelli, G., Pilozzi, E., Fassan, M., Ingravallo, G., Russo, V. M., & Di Mario, F. (2011). Gastritis: The histology report. Digestive and Liver Disease. https://doi.org/10.1016/S1590-8658(11)60593-8
 • Valdivia Roldán, M. (2011). Gastritis y Gastropatías. Revista de Gastroenterología Del Perú : Órgano Oficial de La Sociedad de Gastroenterología Del Perú.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.