Nuku paremmin näiden 5 illallisen avulla

· tammikuu 31, 2016
Sitrushedelmät ovat mahtava tapa aloittaa päivä, ja sitävastoin myöhään illalla näitä hedelmiä tulisi välttää. Ainoa poikkeus tässä on greippi, mutta yleisesti ottaen sitrushedelmät ovat mahdollinen häiriötekijä kunnollisen unen kannalta.

Valitse sellaisia ruokia illalla, jotka auttavat sinua rentoutumaan pitkän ja rankan päivän jälkeen – etenkin silloin, jos sinun tarvitsee saada kunnollinen uni. Moni syö illalliseksi kuitenkin sellaista ruokaa, josta saa paljon energiaa, mikä voi tietysti olla terveellistä, mutta runsas energia sopii paljon paremmin päivän muihin aikoihin, ei iltaan.

Tämänkertaisessa artikkelissa kerromme sinulle kuinka voit valmistaa sellaisia illallisia, jotka ovat soveltuvia hyvän unenlaadun kannalta. Annamme eräitä herkullisia ja kevyitä ehdotuksia, jotka tuottavat sinulle kylläisyyden tunteen mutta helpottavat myös kunnollisen unen saantia.

Muutamia yleisiä vinkkejä, jotta voisit nukkua paremmin

Ennen kuin aloitamme terveellisten ja herkullisten reseptiemme kanssa, on tässä muutamia yleisiä neuvoja, joita kannattaa noudattaa iltaisin:

 • Yritä välttää makeisia ja sellaisia ruokia, joissa on paljon sokeria – näihin ruokiin sisältyy myös muutamia hedelmiä (kuten esimerkiksi persikka, meloni ja aprikoosi).
 • Vältä sitrushedelmiä – ne sopivat erittäin hyvin päivän aloittamiseen, mutta niistä saa liikaa energiaa yötä varten. Ainoa poikkeus tässä on greippi, mutta sitäkin tulisi nauttia vain reippaasti ennen illallisaikaa.
 • Rajoita saamaasi tärkkelystä (peruna ja banaani ovat esimerkkejä tällaisista tärkkelyspitoisista ruoista) sekä jyvien ja jauhojen syöntiä (pasta tai leipä sekä muut vastaavat tuotteet).
 • Vältä paistettuja tai prosessoituja ruokia.
 • Vältä sellaisia ruokia, jotka ovat elimistöä stimuloivia, kuten kahvi, suklaa tai limut.
 • Valitse kalaa ja kananmunia lihan ja makkaroiden sijasta.
 • Älä sekoita liian montaa saman ruokaryhmän tuotetta yhdessä ateriassa (esimerkkinä kala ja punainen liha).
 • Älä syö liian paljoa illallisella, äläkä odota viime hetkeen asti. On parasta syödä vain sen verran, että et ole ähkyssä, ja kannattaa lopettaa kello 8:aan mennessä.
 • Älä juo kovin paljon nesteitä illallisen jälkeen, jotta et joutuisi käymään vessassa yön aikana.
 • Älä syö liian nopeasti. Jos olet kuitenkin todella nälkäinen, kokeile hedelmän syöntiä ennen illallista, tai juo lasillinen vettä juuri ennen kuin aloitat syömisen.

Gazpacho-keitto

Vihreät kasvikset sisältävät paljon magnesiumia, joka on tärkeää hermoston kannalta, ja lisäksi se auttaa rentouttamaan jännittyneitä lihaksia rankan päivän jälkeen.

Jotta voisit tehdä hyvää ja terveellistä gazpachoa, tarvitset seuraavia aineksia:

 • Raakaa pinaattia
 • Rucolaa
 • Persiljaa
 • Avokadoa
 • Oliiviöljyä
 • Omenaviinietikkaa
 • Merisuolaa

Jokaisen aineksen oikea määrä riippuu tässä reseptissä omasta mieltymyksestäsi. Tämä espanjalainen keitto sopii parhaiten kylmänä tarjoiltavaksi.

Vihreä juoma shamppanjalasissa

Sosekeitto kesäkurpitsasta, kaurasta ja wakamamesta

Kaurasta saa hyvin ravitsevan aamiaisen, mutta sitä voi nauttia hiukan myös illalla, sillä kaura auttaa säätelemään hermostoa sekä hillitsemään ahdistusta. Käytä siis yksi ruokalusikallinen kauraa annosta kohden. Siitä saa tähän reseptiin sopivaa kermaisuutta.

Kesäkurpitsa on mukana reseptissämme, sillä se on kevyt ja vain vähän kaloreita sisältävä tuote, mutta siinä on paljon kuitua, joten saat siitä hyvän kylläisyyden tunteen.

Wakamame-merilevässä on paljon mineraaleja, ja siitä saa myös miellyttävää kermaisuutta tähän keittoon, joten et tarvitse ollenkaan maitoa.

Sosekeitto

Paprika- ja sienimunakas

Proteiinin saanti illallisella on ihan hyvä asia, kunhan vain valitset sellaisia aineksia, joita kehon on helppo käsitellä. Kananmunat ovat mahtava valinta, sillä niistä saa paljon ravinteita ja terveellisiä rasvoja. Ne sopivat kaikenlaisten munakokkelien ja munakkaiden tekoon, ja suosittelemme illallisella kananmunien yhdistämistä paprikaan ja sieniin. Saat näin herkullisen ja kevyen aterian, eikä unesi vaarannu.

Ota lisäksi myös vähän salaattia, äläkä lisää munakkaasi kylkeen ollenkaan leipää tai muita jauhoihin perustuvia ruokia.

Raastettu artisokka ja kananmuna

Artisokat ovat terveellistä ruokaa yleisestikin ottaen, mutta ne parantavat maksan toimintaa jos syöt nitä illalla. Tämä johtuu siitä, että maksa uudistaa itseään aamun aikaisten tuntien aikana.

Keitä artisokkia hiukan, jotta ne pehmentyisivät, ja sitten grillaa tai paahda niitä uunissa. Laita niihin myös hiukan oliiviöljyä ja valkosipulia.

Saat tähän ateriaan makua keitetyllä kananmunalla – todella mahtava illallinen, ja erittäin terveyttä edistävä!

Paahdetut artisokat

Herne-täysjyväriisisosekeitto

Sosekeitot ovat mahtava valinta illallisaikaan, sillä ne ovat sekä paljon ravintoa tarjoavia että kylläisyyden tunteen tuovia. Niiden lämpö auttaa sinua rentoutumaan, mikä edistää hyvää unta.

Me ehdotamme, että käyttäisit tähän sosekeittoon herneitä, sillä ne ovat keholle helppo sulatettava eivätkä ne aiheuta liikaa ilmavaivoja. Yhdistä ne täysjyväriisiin, jossa on paljon vitamiineja ja mineraaleja, ja josta saat hyvän annoksen kasviproteiinia, joka elimistön on helppo imeyttää itseensä.

Kokeile siis näitä mahtavia illallisreseptejä, joiden avulla parannat yöuntasi!