Tulehdusta torjuvat ruoat: 8 tehokasta luonnontuotetta

Sen lisäksi, että alat syödä ruokia, joilla on tulehtuneisuutta torjuvia vaikutuksia, on myös tärkeää välttää sellaisia tuotteita, jotka sen sijaan aiheuttavat tulehtuneisuutta, kuten rasvoja ja sokereita.
Tulehdusta torjuvat ruoat: 8 tehokasta luonnontuotetta
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Onko tulehdusta torjuvat ruoat sinulle jo tuttuja?

Kehon tulehdusprosessit ovat osa parantumista – vastustuskyky aktivoituu, kun se huomaa jonkin ulkoisen tai sisäisen haitallisen tekijän. Tulehdusprosesseihin kuuluu kyseisen alueen koon turpoaminen, ja lisäksi oireita, kuten punoitus, kipu ja kuumuus.

Tulehtuneisuus voi liittyä taudinaiheuttajien hyökkäyksiin tai ärsyttäviin tekijöihin. Se voi kuitenkin myös olla tulosta jostakin vammasta tai etenevästä sairaudesta.

Vakavuus riippuu siitä, mikä on ilmiön syynä. Tulehtuneisuus on kuitenkin lähes aina ongelma koko kehon terveydelle. Onneksi voit vähentää tulehtuneisuutta luonnollisesti sitä hillitsevillä tuotteilla.

Tällä kertaa haluamme siis kertoa kahdeksasta parhaasta ruoasta tulehtuneisuuden lievitykseen, jotta voisit ottaa nämä tulehdusta torjuvat ruoat osaksi arjen ruokavaliotasi – jatka lukemista!

Tulehdusta torjuvat ruoat

1. Mustikat

Tulehdusta torjuvat ruoat - mustikka.

Mustikoista on tullut hyvin suosittuja, sillä ne ovat hyvä kuidun ja antioksidanttien lähde. Yhdessä nämä tekijät suojelevat kehosi soluja.

Nämä mustikoiden ominaisuudet, vitamiinien ja mineraalien runsauden lisäksi, auttavat pitämään kehon tulehtuneisuuden prosessit tasapainossa. Tämä on totta myös kroonisissa sairauksissa, kuten niveltulehduksessa ja sydämen ongelmissa.

2. Sipuli

Säännöllinen sipulien syönti on tapa, joka vähentää tulehtuneisuuden ja tartuntasairauksien riskiä.

Tämä kasvis sisältää tulehtuneisuutta torjuvia aineita, kuten allisiinia ja kversetiiniä. Molemmat auttavat suojaamaan kudoksia vapaiden radikaalien vahinkoa vastaan.

Lisäksi niiden antibioottinen ja sientä torjuva vaikutus on myöskin tärkeä tekijä, sillä se auttaa vahvistamaan vastustuskykyäsi.

3. Valkosipuli

Valkosipuli rauhoittaa ja lievittää kipua.

Tällä tuotteella on samanlaiset ravinteet kuin sipulilla, ja valkosipuli on tulehtuneisuutta torjuva ruoka, joka voi estää ja hoitaa usean tyyppisiä sairauksia.

Sen päätekijä, allisiini, toimii kivunlievittäjänä sekä vaikuttaa rauhoittaen. Nämä ominaisuudet ovat ihanteellisia niveltulehduksen tai iskun aiheuttaman kivun hoidossa.

4. Tomaatti

Seuraavaksi tämä herkullinen kasvis, joka on tärkeiden ravinteiden lähde, ja joka pystyy vähentämään tehokkaasti turvotusta ja kipua. Tomaatti on helppo ottaa osaksi arjen ruokavaliota.

Se sisältää sellaisia aineita kuten lykopeenia – tämä on antioksidantti, joka estää niitä haitallisia vaikutuksia, joita vapaat radikaalit voivat aiheuttaa. Se torjuu tulehdusreaktiota kudoksissa.

Lisäksi se tarjoaa elintärkeitä vitamiineja ja mineraaleja. Kun ne tulevat imeytetyiksi, ne suojaavat solujasi ja parantavat niitä prosesseja, jotka poistavat myrkyllisiä aineita ja taudinaiheuttajia kehostasi.

5. Kookosöljy

Kookosöljyn sisältämät antioksidantit suojaavat elimistöä.

Kookosöljyllä on suuri suosio kosmeettisena ja lääkinnällisenä tuotteena. Tämä johtuu siitä, että sen ravinteet tarjoavat aivan loistavat hyödyt elimistölle.

Siinä on hyvin runsaasti kaloreita ja rasvoja, mutta se on kuitenkin ruoansulatukselle helppo tuote, ja sen antioksidantit auttavat suojaamaan kehoasi.

Kookosöljyä suositellaan tulehtuneisuuden hallintaan lihaksissa ja nivelissä. Se parantaa verenkiertoa ja tarjoaa lämmittävän vaikutuksen, joka auttaa sinua rentoutumaan.

6. Pellavansiemen

Pellavansiemen on hyvin suosittu tuote niiden ruokien ryhmässä, joilla on tulehtuneisuutta torjuva vaikutus. Se on kasviperäinen Omega-3 -rasvahappojen ja fytoravinteiden lähde.

Nämä aineet auttavat säätelemään kudosten tulehtuneisuuden prosesseja, ja ne ovat tehokkaita solujen ikääntymisen torjunnassa.

Lisäksi sen ominaisuudet estävät hormonaalisia epätasapainotiloja sekä auttavat poistamaan myrkkyjä ja bakteereja, jotka aiheuttavat sairauksia.

Koska pellavansiemen sisältää ravinnekuitua, on se loistava tuote hyvän ruoansulatuksen edistämiseksi ja suoliston ongelmien välttämiseksi.

7. Ananas

Ananas auttaa poistamaan nesteitä ja puhdistamaan kehoa.

Tämä herkullinen trooppinen hedelmä tarjoaa monet hyödyt terveydellesi.

Tärkeimmät ananaksen tulehtuneisuutta torjuvat tekijät ovat bromelaiinista, joka on luonnollinen entsyymi, ja se sisältää antioksidantteja, jotka auttavat torjumaan syöpää.

Lisäksi ananas on nestettä poistava ja puhdistava ruoka. Siten se auttaa poistamaan myrkyllisiä aineita, ja tämän ansiosta ananas estää niitä pahentamasta tulehtuneisuutta kehossa.

Säännöllinen ananaksen nauttiminen voi auttaa pitämään nivelet terveinä, ja se voi vähentää ruoansulatuksen sekä sydän- ja verisuoniongelmien riskiä.

8. Kylmien vesien kalat

Lopuksi vielä kylmän veden kalat, joissa on runsaasti Omega-3 -rasvahappoja.

Tämä ruokaryhmä, joka tarjoaa runsaasti aminohappoja ja antioksidantteja, vähentää sydänongelmien ja nivelhäiriöiden riskiä.

Lisäksi tämän tyyppisen kalan nauttiminen ainakin kahdesti viikossa auttaa poistamaan valtimoista niitä rasvoja, jotka stimuloivat tulehtuneisuutta.

Eräitä suositeltavimmista kaloista ovat seuraavat:

  • tonnikala
  • lohi
  • makrilli
  • sardiini
  • turska
  • silakka
  • taimen

Kuinka usein syöt näitä ruokia? Nyt kun tiedät, että ne ovat sinulle erittäin hyväksi, kokeile näiden kahdeksan tuotteen lisäämistä ruokalistallesi!

Yleisesti ottaen niiden nauttiminen vahvistaa vastustuskykyäsi, ja lisäksi ne auttavat vähentämään monen tyyppisen sairauden vakavuutta.

Varmista myös, että vältät sellaisia tuotteita, joissa on paljon rasvaa tai sokeria, sillä nämä tekijät voivat vähentää tässä artikkelissa esittelemiemme ruokien tarjoamia hyötyjä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lin W, Li Z. Blueberries inhibit cyclooxygenase-1 and cyclooxygenase-2 activity in human epithelial ovarian cancer. Oncol Lett. 2017 Jun;13(6):4897-4904. doi: 10.3892/ol.2017.6094. Epub 2017 Apr 25. PMID: 28599493; PMCID: PMC5453164.
  • Mahomoodally F, Ramcharun S, Zengin G. Onion and Garlic Extracts Potentiate the Efficacy of Conventional Antibiotics against Standard and Clinical Bacterial Isolates. Curr Top Med Chem. 2018;18(9):787-796. doi: 10.2174/1568026618666180604083313. PMID: 29866009.
  • Mirahmadi M, Azimi-Hashemi S, Saburi E, Kamali H, Pishbin M, Hadizadeh F. Potential inhibitory effect of lycopene on prostate cancer. Biomed Pharmacother. 2020 Sep;129:110459. doi: 10.1016/j.biopha.2020.110459. Epub 2020 Jun 30. PMID: 32768949.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.