Mustikoiden 8 mahtavaa terveyshyötyä

Mustikoiden 8 mahtavaa terveyshyötyä

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Aivan kuten muunkinlaiset marjat, mustikat tunnetaan niiden korkeasta antioksidanttipitoisuudesta. Mutta tiesitkö, että niillä on myös syöpää estäviä ja tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia?

Mustikat ovat pieniä marjoja, jotka tulevat Vaccinium-suvun puskasta, johon kuuluu 400 muutakin lajia. Ne ovat lähtöisin Pohjois-Amerikasta, ja Yhdysvallat onkin suurin mustikoiden tuottaja- ja kuluttajamaa.

Mustikat erottuvat marjojen joukosta niiden erityisen maun takia. Se on mahtava valmistaaksemme kakkuja, hilloja, viinejä sekä monia muita reseptejä. Sen lisäksi niitä arvostetaan niiden korkeiden välttämättömien ravinteiden määrän takia, jotka voivat tarjota useita hyötyjä keholle kun niitä syödään säännöllisesti. 

mustikoden lukuisat terveyshyödyt

Itse asiassa, huolimatta niiden pienestä koosta, mustikoilla on yksi suurimmista antioksidanttipitoisuuksista. Kehomme tarvitsee antioksidantteja ehkäistäkseen vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvahinkoja. 

Niiden vitamiini- ja mineraalipitoisuus myös suosii monien sairauksien ehkäisyä ja hoitoa.

Koska monet ihmiset eivät ehkä tiedä mustikoiden hyödyistä, tänään haluamme alleviivata niistä kahdeksan tärkeintä.

1. Niillä on syövän vastaisia ominaisuuksia

mustikoiden vaikutukset syöpäsoluihin

Mustikoiden tehokkaat antioksidantit on linkitetty vähentyneeseen riskiin kehittää usean tyyppisiä syöpiä.

Antioksidantit suojaavat solujasi vapaiden radikaalien vahinkoja sekä ympäristön saasteita vastaan. Tämä on avainasemassa kasvainten kasvun ehkäisemisessä.

Mustikat sisältävät myös foolihappoa. Tämä on ravinne, joka auttaa korjaamaan ja syntetisoimaan DNA:ta, samalla kun se välttää pahanlaatuisten solujen mutaatiota. 

2. Ne vahvistavat luitasi ja hampaitasi

Tästä pienestä marjasta löytyvät välttämättömät mineraalit ovat hyödyllisiä suojelemaan luuntiheyttä ja hampaidesi terveyttä. 

Säännöllinen käyttö auttaa ehkäisemään  osteoporoosia ja tulehduksia, jotka vaikuttavat hampaiden terveyteen. Itse asiassa niitä suositellaan parantamaan kalsiumin ja D-vitamiinin imeytymisprosessia. Tämä johtuu siitä, että ne sisältävät:

 • Mineraaleja (kalium, rauta, magnesium, sinkki, mangaani)
 • K-vitamiinia

3. Ne suojaavat sydämesi terveyttä

mustikoiden terveyshyödyt sydämelle
säätelemään kehosi tulehdusprosesseja ja vähentävät sydänsairautesi riskiä. 

Nämä ravinteet tasapainottavat kudostesi nestetasoja. Täten ne tekevät korkeasta verenpaineesta tai sydänkohtauksesta kärsimisen epätodennäköisemmäksi. 

Lisäksi ne ovat myös mahtavia parantamaan verenkiertoa ja solujen hapettumista. Tämä johtuu siitä, että ne estävät sydäntäsi ylirasittumasta.

4. Ne ehkäisevät diabetesta

Ihmiset, joilla on kovin korkeat verensokeritasot tai he, joilla on diabeteksen riski, voivat saada helpotusta tästä pienestä marjasta.

Mustikat sisältävät kuituja ja antioksidantteja. Kun ne ovat imeytyneet, ne alentavat verensokeritasojasi ja auttavat metabolisia prosesseja, jotka ovat vastuussa sokerin käytöstä energianlähteenä.

5. Ne parantavat muistiasi

mustikoiden hyödyt muistillesi

On olemassa mielenkiintoinen suhde mustikoiden säännöllisen kulutuksen ja hyvien muistitoimintojen välillä.

Löydökset viittaavat, että antioksidantit minimoivat oksidatiivista stressiä ja vähentävät solujen vaurioita, jotka luovat kognitiivisia hankaluuksia.

Nämä yhdisteet, muiden vitamiinien ja mineraalien lisäksi, parantavat aivojesi toimia ja keskushermostoasi. Siten ne vähentävät dementian riskiä. 

6. Ne taistelevat virtsatietulehduksia vastaan

Kiitos niiden alkaliinin pH:n ja korkean antibakteeristen yhdisteiden pitoisuuden, luonnollinen mustikkamehu on hyödyllistä ehkäisemään ja hoitamaan virtsatietulehduksia. 

Mustikoiden nauttiminen muuttaa ympäristöä, jonka nuo mikro-organismit tarvitsevat lisääntymiseen. Samalla sillä on myös anti-inflammatorinen vaikutus rauhoittamaan kipua.

Ne ovat mahtavia lisäämään virtsan tuottoa ja parantamaan prosesseja, jotka ovat vastuussa jätteiden eliminoinnista munuaisten kautta. 

7. Ne suojelevat silmiesi terveyttä

mustikoiden hyödyt silmille

Lisäksi nämä marjat sisältävät karotenoideja ja huomattavia määriä E-vitamiinia. Kummatkin näistä parantavat näköäsi ja ehkäisevät silmäongelmien kehittymistä.

Tehokkaat antioksidantit suojaavat verkkokalvoasi ja keltatäplääsi. Kaiken kaikkiaan tämä vähentää mahdollisuuksiasi kehittää sairauksia kuten kaihia tai silmäpohjan rappeumaa. 

Lisäksi ne voivat jopa olla luonnollinen hoitokeino pienille silmän ongelmille kuten stressin aiheuttamalle punaisuudelle ja kuivuudelle. 

8. Ne ehkäisevät ennenaikaista ikääntymistä

mustikoiden terveyshyötyjä

Lopulta, kun syöt mustikoita säännöllisesti, niillä on mielenkiintoisia hyötyjä ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisemiseksi sekä sisäisesti että ulkoisesti. 

Ennen kaikkea, niiden antioksidantit vähentävät kroonisten sairauksien riskiäsi, jotka syntyvät liiallisesta tulehduksesta. Samalla ne myös hidastavat solujen vaurioitumista, joka nopeuttaa ihon rappeutumista. 

Sekä marjat että niiden luonnollinen mehu voivat tukea kaikkia hoitoja välttääksesi ryppyjä ja muita epätäydellisyyksiä jotka tulevat iän mukana. 

Kaiken kaikkiaan on olemassa todellakin tarpeeksi syitä syödä mustikoita, eikö totta? Osta niitä supermarketista ja nauti niiden herkullisesta mausta samalla, kun täytät kehosi korkealaatuisilla ravinteilla.  • Ames B. M, Shigenaga M. K, et al. Oxidants, antioxidants, and the degenerative diseases of aging. PNAS. Septiembre 1993. 90 (17): 7915-7922.
 • Butamante, J. (2010). Arándanos. Informe Centro de Competitividad Del Maule.
 • A, I. B., & Baumann, L. (2009). Antioxidantes. Rev. Chilena Dermatol.
 • Calero Romero, O., Rojas, G. Q., Rojas, M. R., Barreto, I. R., Centeno, J., & Solís, N. P. (2009). Envejecimiento prematuro de la piel. Universitas.
 • Carey A, Gomes S, et al. Blueberry supplementation improves memory in middle-aged mice fed a high-fat diet. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2014. 62 (18): 3972-3978.
 • Cassidy A, Mukamal K. j, et al. High anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardial infarction in young and middle-aged women. Circulation. Enero 2013. 127 (2): 188-96.
 • Huang H, Chen G, et al. Effects of berries consumption on cardiovascular risk factors: a meta-analysis with trial sequential analysis of randomized controlled trials. Scientific Reports. 2016. 6: 23635.
 • Johnson S. A, Arjmandi B. H. Evidence for anti-cancer properties of blueberries: a mini-review. Anticancer Agents in Medicinal Chemistry. Octubre 2013. 13 (8): 1142-8.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Vitamina C. U. S. Department of Health and Human Services. Diciembre 2019.
 • Ofek I, Goldhar J, et al. Anti-Escherichia coli adhesin activity of cranberry and blueberry juices. The New England Journal of Medicine. Mayo 1991. 324 (22): 1599.
 • Stull A. J, Cash K. C, et al. Bioactive in blueberries improve insulin sensivity in obese, insulin-resistant men and women. The Journal of Nutrition. Octubre 2010. 140 (10): 1764-1768.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.