Osteoporoosin ehkäisy kalsiumpitoisilla luontaishoidoilla

29 marraskuun, 2018
Osteoporoosi ei ilmoita itsestään oirein, ennen kuin on liian myöhäistä. Tästä syystä on tärkeää lisätä kalsiumin syöntiä jo nyt, jotta vältetään iän mukanaan tuomat komplikaatiot.

Osteoporoosi on hiljainen sairaus, joka haurastuttaa hitaasti luita. Sen aiheuttamat vauriot voivat olla peruuttamattomia, mutta sen ilmaantumista voi ehkäistä nauttimalla kalsiumpitoisia ruoka-aineita ja noudattamalla tasapainoista ruokavaliota. Lisäksi osteoporoosia voi ehkäistä luontaishoidoin. Katsomme niistä joitakin tässä artikkelissa.

Mikä on osteoporoosi?

osteoporoosi haurastuttaa luut

Osteoporoosi on luusairaus, joka aiheuttaa luutiheyden hupenemista. Tälle sairaudelle on ominaista huokoiset luut. Luiden sisäisten solujen kasvaessa kokoa luut muuttuvat hauraiksi ja murtuvat helpommin.

Osteoporoosi on hiljainen, sillä usein se jää huomaamatta kunnes se on jo aiheuttanut vaurioita luuhun.

Murtumia syntyy usein ranteisiin ja myös lannenikamiin. Lannenikamien murtuma on kaikkein vakavin, sillä se vaatii välitöntä leikkausta ja se voi aiheuttaa vakavia seurauksia potilaan terveydelle.

Mitkä ovat osteoporoosin syyt?

Lukuisat syyt voivat aiheuttaa osteoporoosia. Yksi niistä on ikääntyminen. Vanhetessa luumassa vähenee, mikä lisää luiden haurautta. 50 ikävuoden jälkeen osteoporoosin riski kasvaa.

Toinen tärkeä tekijä on ylipaino, sillä se liittyy suoraan luiden tiheyteen. Myös perintötekijöillä on vaikutusta. Ihmisillä, joiden suvussa on esiintynyt osteoporoosia, on suuri riski saada se itsekin.

Tämä sairaus voi ilmaantua myös silloin, jos ruokavaliosta saa liian vähän kalsiumia. Naisten kohdalla riski on nelinkertainen miehiin verrattuna, mikä johtuu estrogeenitason laskusta vaihdevuosien aikana.

Kuinka osteoporoosia ehkäistään

Osteoporoosin ehkäisy on mahdollista noudattamalla runsaasti kalsiumia sisältävää ruokavaliota. Kalsiumia saa mm. pähkinöistä, sinikalasta ja maitotuotteista.

Lisäksi liikkumattoman elämäntavan ja ylipainon välttäminen ovat tehokkaita ehkäiseviä keinoja. Osteoporoosiin jo sairastuneille ihmisille on olemassa myös erityisiä harjoituksia, jotka auttavat lievittämään sairauden oireita.

Osteoporoosin ehkäisy kalsiumpitoisella ruokavaliolla

Kalsiumin perustehtävä on antaa kestävyyttä ja vahvuutta luille ja hampaille. Lisäksi se osallistuu lihasten suojaamiseen ja solulimakalvojen läpäisevyyteen.

 • Aikuisia suositellaan syömään 800 mg kalsiumia päivittäin.
 • 11-24 vuoden ikäisten ihmisten sekä raskaana olevien, imettävien tai vaihdevuodet ylittäneiden naisten tulisi nauttia sitä 1200 mg päivässä.

Tämän suosituksen täyttymistä voi edistää valmistamalla yhtä seuraavista mehuista.

1. Smoothie parsakaalista, porkkanasta ja lehtisalaatista

Parsakaali on yksi eniten kalsiumia sisältävistä vihanneksista. Lehtisalaatin kanssa se on erinomainen yhdistelmä.

Parsakaali sisältää paljon kalsiumia

Porkkanamehusta saa puolestaan diureettisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka puhdistavat elimistöä sekä auttavat kiinnittämään kalsiumia luihin. Näiden kolmen vihanneksen yhdistelmä on ihanteellinen hoito osteoporoosin ehkäisyyn.

Ainekset

 • 2,5 dl porkkanamehua (luonnollista, sokeritonta)
 • 3 lehtisalaatin lehteä
 • 1 parsakaali

Mitä sinun tulee tehdä?

 • Laita ainekset tehosekoittimeen ja juo mehu tuoreeltaan. Sitä ei tarvitse siivilöidä eikä makeuttaa.
 • On suositeltavaa juoda mehua yksi lasillinen 3 päivän välein, mutta sitä voidaan juoda myös useammin.
 • Voit valmistaa myös mehun käyttämällä porkkanat, parsakaalin ja lehtisalaatin lehdet mehustimessa.

Katso myös: Vahvista niveliä ja luita helpolla kotihoidolla

2. Smoothie jogurtista, omenasta ja mantelista

Jogurtti on maitotuote, joka sisältää paljon luiden tarvitsemaa kalsiumia. Manteleista saa kalsiumia 240 mg per 100 g. Omenat ovat puolestaan yksi niistä hedelmistä, jotka sisältävät eniten kalsiumia.

Kalsiumpitoinen smoothie osteoporoosin ehkäisyyn

Tämä on hyvän ja täyteläisen makuinen juoma, josta saa runsaasti kalsiumia.

Ainekset

 • 2,5 dl luonnonjogurttia
 • 1 kuorittu omena, ilman siemeniä
 • 5 mantelia
 • Kanelijauhetta (oman maun mukaan)

Mitä sinun tulee tehdä?

 • Sekoita jogurtti ja pilkottu omena keskenään tehosekoittimessa.
 • Lisää mantelit ja sekoita vielä muutaman minuutin ajan.
 • Kaada lasiin ja lisää kanelia oman maun mukaan. Juo 3 päivän välein.
 • Vaikutusten tehostamiseksi on suositeltavaa oleskella auringonvalossa lyhyitä aikoja kerrallaan.

Osteoporoosin ehkäisy onnistuu monilla muillakin kalsiumpitoisilla ruoilla. Avain ikään liittyvien sairauksien välttämisessä on vahtia terveyttä jo nuorempana.

Kalsiumpitoisen ruokavalion noudattamisen lisäksi kannattaa hyödyntää näitä ehkäiseviä luontaishoitoja.

 • Dodington, D. W., & Ward, W. E. (2014). Osteoporosis. In Diet, Exercise, and Chronic Disease: The Biological Basis of Prevention. https://doi.org/10.1201/b16783
 • NIH Consensus Development Panel on Osteoporosis Prevention, Diagnosis, and Therapy. (2001). Osteoporosis Prevention, Diagnosis, and Therapy. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.285.6.785
 • Weaver, C. M. (2003). Calcio. In Conocimientos Actuales sobre Nutrición.